02 Ιουνίου 2020

Η αντεπίθεση των «ψεκασμένων»

Σάκης Μουμτζής

Όσο περνά ο καιρός και θα απομακρύνονται οι μνήμες της πανδημίας, τόσο θα αυξάνονται οι φωνές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που θα αμφισβητούν τόσο την επικινδυνότητα του κορονοϊού όσο και τις πολιτικές καραντίνας που ακολούθησαν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις του πολιτισμένου κόσμου. Και όσες δεν διείδαν εγκαίρως την επιθετικότητα τού συγκεκριμένου ιού και πλήρωσαν βαρύ φόρο σε ανθρώπινες ζωές και δεν απέφυγαν την οικονομική ύφεση.

Πάνω στην αμφισβήτηση της επικινδυνότητας του κορονοϊού, πάνω στην δήθεν υπερεκτίμηση των συνεπειών του, οικοδομείται το αφήγημα του ψεκασμένου—αντισυστημικού λόγου. Υποστηρίζουν πως δεν προκαλεί περισσότερους θανάτους από άλλους ιούς, αγνοώντας, πάνω στην ανοησία τους, την εκθετική μορφή της εξάπλωσης του.

Μάλιστα, οι απανταχού της Γης ψεκασμένοι, ανατρέχουν στα κέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματιών των ΗΠΑ το πρώτο τετράμηνο του 2020, για να αποδείξουν πως τελικά ο κορονοϊός ήταν μια συνωμοσία προκειμένου να αυξήσουν αυτοί τον πλούτο τους. Ασχέτως, αν κάποιοι από τους αναφερόμενους τελικά υπέστησαν  σημαντικές ζημίες.

Αυτή η συνωμοσιολογική σκέψη θεωρεί το αποτέλεσμα ως αίτιο. Δηλαδή, πλήρης αντιστροφή της λειτουργίας του μυαλού ενός φυσιολογικού ανθρώπου.

Σαν να υποστηρίζουμε πως, επειδή οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ αύξησαν θεαματικά τις πωλήσεις τους το πρώτο τετράμηνο του 2020, συμμετείχαν και αυτές στο παιχνίδι της διόγκωσης των συνεπειών της πανδημίας.

Σε αυτό το γαϊτανάκι της ψεκασμένης—αντισυστημικής σκέψης δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η πατρίδα μας. Αιχμή των επιθέσεων των ψεκασμένων είναι ο κ.Τσιόδρας και η πολιτική που εισηγήθηκε στην κυβέρνηση. Κύριοι φορείς αυτής της επίθεσης γνωστοί και προβεβλημένοι δημοσιογράφοι που ανάδειξαν και στήριξαν την αντιμνημονιακή ρητορεία των ετών 2010-2014.

Τώρα, για να βγουν από την αφάνεια που τους έριξε η μεταμνημονιακή κανονικότητα, ανακάλυψαν πως η γρίπη σκοτώνει σχεδόν τον ίδιο αριθμό ανθρώπων με τον κορονοϊό. Άρα προς τι τα μέτρα; Ξαναγίνονται κήρυκες ενός σκοταδιστικού, λαϊκιστικού λόγου.

Από κοντά και κάποιοι καλλιτέχνες, οι γνωστοί μαϊντανοί, που επειδή έχουν κάποιο ταλέντο νομίζουν πως αυτομάτως έχουν αποκτήσει και επιστημονική άποψη επί παντός επιστητού.

Και «εικάζουν» πως ο κορονοϊός παρήχθη σε κάποιο εργαστήριο.

Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών είτε γιατί θέλγεται από την συνωμοσιολογική ερμηνεία είτε γιατί έτσι βρίσκει μια βολική δικαιολογία για την, ομολογουμένως, δύσκολη οικονομική κατάσταση του, είναι πρόθυμος να πιστέψει αυτές τις ανοησίες που διακινούν κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι των πρωινάδικων και όχι μόνον.

Βέβαια, στα καθ΄ημάς, η απόπειρα αποδόμησης του κ.Τσιόδρα έχει και έντονο αντιπολιτευτικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση. Από την στιγμή που ο εν λόγω επιστήμονας ήταν επιλογή του πρωθυπουργού, οποιαδήποτε κριτική προς αυτόν είναι ουσιαστικά κριτική προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο πως το λάβαρο αυτής της αντεπίθεσης των ψεκασμένων, το έχει σηκώσει η εφημερίδα της Δεξιάς συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι φανερή η προσπάθεια να αποδοθεί η οικονομική κρίση είτε σε λανθασμένες εκτιμήσεις για την επικινδυνότητα του κορονοϊού είτε σε συνωμοσία κάποιων ανάλγητων και αχόρταγων «ισχυρών».

Δυστυχώς, ανόητοι πάντα θα υπάρχουν και θα πιστεύουν οτιδήποτε διακινούν οι αντισυστημικοί—συνωμοσιολόγοι.

Εν έτει 2020 ο ορθολογισμός είναι προς κατάκτηση. Δεν είναι συλλογικό κεκτημένο.

liberal.gr