Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχει σήμερα στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και θα θέσει το θέμα της τούρκικης προκλητικότητας, αλλά και το θέμα που δημιουργήθηκε την Τετάρτη στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» ανοιχτά της Λιβύης, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην καθιερωμένη ενημέρωση.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη τρεις τουρκικές φρεγάτες δεν επέτρεψαν στο ελικόπτερο της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ να προσεγγίσει φορτηγό πλοίο που μετέφερε τουρκική στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς Σάρατζ.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει στον κ. Μισέλ ότι οι επιχειρησιακοί κανόνες καθορίζονται από την ΕΕ, αλλά οι εντολές αυτές θα πρέπει να έχουν αποτελεσματικότητα, ενώ ερωτηθείς για την απάντηση της Τουρκίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την Αγία Σοφία, τόνισε ότι είναι θετική η παρέμβαση των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και ως εκ τούτου είναι διεθνές θέμα, και όχι διμερές.
Για τη συμφωνία Ιταλίας - Ελλάδας
«Μείζονος σημασίας εξέλιξη συνιστά η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπο τη συμφωνία εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την επικρότηση, υιοθέτηση και στήριξη της συμφωνίας από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου.
«Είναι μάλιστα θετικό το γεγονός ότι στην πλειονότητά του ο πολιτικός κόσμος, επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία. Γίνεται δηλαδή καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια επεσήμανε με αναφορές σε όσα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η συμφωνία αίρει με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών. Βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστά υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Συμβάλλει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».
Υπογράμμισε επίσης ότι «η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ καθώς και τη μέση γραμμή της Συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ των δύο χωρών».
Ακόμη ότι «η Συμφωνία συνοδεύεται επίσης από κοινή γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλιευτική πολιτική και γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα και την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια» και επισήμανε ότι «αποδεικνύει παράλληλα τη σταθερή επιδίωξη της χώρας μας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982».
«Δείχνει τον δρόμο που επιλέγει η Ελλάδα και τον δρόμο αυτόν ήρθε επιτέλους η ώρα να ακολουθήσουν και οι γείτονές μας», τόνισε.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση στον Έβρο»
Σε σχέση με τις ροές στον Έβρο ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως «παρακολουθούμε την κατάσταση γενικά και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε σε ξηρά και θάλασσα», ενώ αναφερόμενος στην επιχείρηση "Ειρήνη" για τη Λιβύη διευκρίνισε ότι «οι επιχειρησιακοί κανόνες καθορίζονται από την ΕΕ. Οι εντολές πρέπει να έχουν αποτελεσματικότητα. Αυτήν θα θίξει σήμερα ο πρωθυπουργός».
Ερωτηθείς για τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης εξήγησε πως «Το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, απόδειξη οι τελευταίες δηλώσεις από ΗΠΑ» και υπογράμμισε πως «θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
«Κανένας εφησυχασμός με την πανδημία»
Παράλληλα: «η χώρα συνεχίζει με προσεκτικά βήματα την πορεία για τη νέα κανονικότητα. Έναν μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα παραμένει καλή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί ο R0 είναι χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν την ώρα που αποφασίζαμε την άρση του lockdown. Παρολαυτά, κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει. Και προφανώς δεν εφησυχάζει η κυβέρνηση».
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας «τα φαινόμενα συγχρωτισμού προκαλούν εύλογη ανησυχία σε όλους. Ξέρουμε άλλωστε όλοι ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ, να υπάρχει και να καραδοκεί. Ξέρουμε ότι αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε κι αυτό μετά από τόσες προσπάθειες θα είναι άδικο για όλους».
Ακόμα ανέφερε ότι «εστιάζουμε τώρα αφενός στο ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων από την ώρα που η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της στον τουρισμό κι αφετέρου στις ενδεχόμενες τοπικές εστίες, είτε αυτές αφορούν μια περιοχή, μια γειτονιά, ένα νησί, ένα νομό είτε αφορούν μία δομή, ένα σχολείο ή οτιδήποτε άλλο. Εντείνουμε τους ελέγχους παντού και προετοιμαζόμαστε για όλα».
Ανέφερε επίσης πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Υγείας και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αύριο το μεσημέρι.