01 Ιουνίου 2020

Γεωργιάδης: Η εστίαση πήγε πολύ καλά το Σαββατοκύριακο - Τι είπε για τα ξενοδοχεία

Στην επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και των καταστημάτων εστίασης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκης, Ιωσήφ Καλαμαράκη και Στεφανία Κασίμη.

“Η εστίαση πήγε πολύ καλά το Σαββατοκύριακο. Οι πρώτες καλές πραγματικά μέρες της εστίασης ήταν το Σαββατοκύριακο. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε και λίγο καλύτερο καιρό. Τα μαγαζιά το Σαββατοκύριακο ήταν φίσκα... Σχετικά με τους εσωτερικούς χώρους ο στόχος του υπουργείου είναι να έχουμε ολοκληρώσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την επιτροπή των ειδικών μέχρι 15 Ιουνίου. Αν όλα πάνε καλά από 15 Ιουνίου θα είναι έτοιμα να ανοίξουν”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά με τα ξενοδοχεία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε: “Έχουμε βγάλει πρωτόκολλα, πιστεύουμε ότι και μπορούν να εφαρμοστούν και μπορεί να εμπεδώσουν ένα αίσθημα ασφάλειας. Δεν περιμένω να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία σήμερα, πολλά ξενοδοχεία είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου φέτος. Όσο βλέπουν ότι έρχονται τουρίστες θα ανοίγουν περισσότερα, οι επιχειρηματίες κυνηγούν το κέρδος, όταν θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν πελάτες θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία”.

Αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “οι επιχειρήσεις που έμειναν έξω στον πρώτο κύκλο ήταν δύο κατηγοριών, ή εκείνες που δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν μείωση τζίρου και έτσι κόπηκαν από το σύστημα αυτόματα και εκείνες που ήταν ατομικές επιχειρήσεις με μηδέν εργαζομένους που κόβονταν από τον κανονισμό. Αυτές οι δύο παραμετρικές αλλαγές είναι που εντοπίστηκαν. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες. Πάντως θα είναι αρκετά αυξημένο το ποσό, στον πρώτο γύρο μοιράστηκαν περίπου 700 εκατ. και το υπόλοιπο του ενός δισ. προστίθεται στο δισεκατομμύριο αυτού του μήνα”.

“Όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε, και πριν από το πακέτο της Ευρώπης το οποίο είναι υπό διαμόρφωση, στόχο έχουν να μειώσουν την ύφεση... Κάποιοι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να μην κλείσουν, κάποιοι δεν θα μπορέσουν. Σε εποχή υφέσεως δεν μπορείς να κάνεις συμβόλαιο ότι όλες οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιβιώσουν”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.