10 Ιουνίου 2020

Μετά την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, ακολουθεί η Αίγυπτος -Κρίσιμο ραντεβού Δένδια στο Κάιρο

Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία αποτελεί μια συμφωνία σταθμό για τα ελληνικά συμφέροντα και ανοίγει τον δρόμο για την χάραξη ΑΟΖ με άλλα γειτονικά κράτη, όπως με την Αλβανία.

Ωστόσο, από μόνη της η συμφωνία δεν αρκεί για το μπλοκάρισμα των τουρκικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς δεν επηρεάζει την συμφωνία Τουρκίας – Σάρατζ.

Κρίσιμο ραντεβού στο Κάιρο για Δένδια

Κλειδί για τις ελληνικές στρατηγικές επιδιώξεις αποτελεί μια συμφωνία για την χάραξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο και εκεί συγκεντρώνεται η προσοχή της ελληνικής διπλωματίας. Για τον λόγο αυτό μεταβαίνει στις 18 Ιουνίου στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας μαζί με τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις δεν ξεκινούν εκ του μηδενός καθώς έχει γίνει η σχετική προεργασία και παρά τις δυσκολίες, επικρατεί αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη. Ένας τρόπος για να ξεπεραστούν οι ισχυρές διαφωνίες που υπάρχουν σε κομβικά ζητήματα είναι η τμηματική οριοθέτηση.

Μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση, αλλά προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική πλευρά. Βασικότερο όλων είναι ότι το τμήμα για το οποίο οι δύο χώρες μπορούν να έρθουν σε συμφωνία περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές του τουρκο-λιβυκού συμφώνου. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται νομική διαφορά με την Άγκυρα και ισχυροποιούνται οι ελληνικές θέσεις για τις παράνομες προβλέψεις της συμφωνίας Ερντογάν – Σάρατζ.

Μήνυμα προς Αγκυρα η πιθανή συμφωνία με την Αίγυπτο

Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Αρχικά η συμφωνία με την Ιταλία και εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη, η έστω τμηματική χάραξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο θα αποτελέσουν ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. «Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με έγκυρες συμφωνίες, όχι με ανυπόστατες συμφωνίες και μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων», όπως υποστήριξε χθες ο Νίκος Δένδιας.

Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς γίνονται με μεθοδικότητα και πολύ συχνά αθόρυβα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Πολύ στενά παρακολουθεί την όλη διαδικασία το Μέγαρο Μαξίμου και δεν αποκλείεται αν κριθεί απαραίτητο να παρέμβει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όπως έγινε και με την περίπτωση της Ιταλίας. Προ δεκαπενθημέρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και η επίσημη ενημέρωση ανέφερε ότι συζήτησαν την διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική αντιμετώπιση των συνεπειών της. Πλέον πληροφορούμαστε ότι συζήτησαν διεξοδικά και την χάραξη των θαλασσίων ζωνών, συμφωνώντας ότι θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι συμβιβασμοί ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κλείσει η συμφωνία, όπως και έγινε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
iefimerida.gr