04 Ιουνίου 2020

Σάλος με άρθρο γνώμης στους New York Times που προτρέπει τον Τραμπ να κατεβάσει στρατό στους δρόμους

Νυν και πρώην συνεργάτες της εφημερίδας αντιδρούν στο Twitter για τη δημοσίευση του άρθρου του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή  - Θέτετε σε κίνδυνο ανθρώπους, προειδοποιούν

Η απόφαση των New York Times να δημοσιεύσουν ένα άρθρο γνώμης του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τομ Κότον με τον εμπρηστικό τίτλο «Send in the troops» («Στείλε τα στρατεύματα») δέχεται σφοδρές επικρίσεις τις τελευταίες ώρες, ακόμα και από συνεργάτες της ίδιας της εφημερίδας, όπως μεταδίδει η Guardian.

Στο άρθρο του, ο Κότον διατυπώνει την άποψη ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο αμερικανικός στρατός για την καταστολή των επεισοδίων που σημειώνονται στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και ισχυρίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι δικαιολογημένος να δώσει μια τέτοια εντολή, βάσει του Νόμου περί Εξεγέρσεων (Insurrection Act) του 1807.

«Είναι πλέον καιρός να ενισχύσουμε τις τοπικές δυνάμεις επιβολής του νόμου με ομοσπονδιακή εξουσία» έγραψε την Τετάρτη ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός, εξηγώντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποκατασταθεί η τάξη στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων είναι μια θεαματική επίδειξη δύναμης, που θα «διαλύσει» τα πλήθη όσων παρανομούν, θα οδηγήσει σε συλλήψεις και θα αποτρέψει μελλοντικά έκτροπα. «Οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου σε ορισμένες πόλεις χρειάζονται απεγνωσμένα ενισχύσεις, ενώ οι γεμάτοι ψευδαισθήσεις πολιτικοί σε άλλες πόλεις αρνούνται να πράξουν ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί η κυριαρχία του νόμου», σημειώνει με έμφαση ο Κότον.



Ο Τραμπ, που αυτοχαρακτηρίστηκε πρόεδρος του «νόμου και της τάξης» και ενθάρρυνε αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν βία για να καταστείλουν τις ταραχές στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, έκανε retweet το άρθρο του Κότον την ίδια μέρα.

Όπως γράφει η Guardian, ορισμένα μέλη του προσωπικού των New York Times διαμαρτυρήθηκαν μέσω Twitter γράφοντας σε αναρτήσεις ότι «η δημοσίευση αυτού του άρθρου θέτει σε κίνδυνο μαύρους εργαζόμενους της εφημερίδας», συμπεριλαμβάνοντας στα post τους screenshot από το επίμαχο κομμάτι. Την αντίθεσή τους στη δημοσίευση ενός τέτοιου κομματιού εξέφρασαν και πρώην συνεργάτες της εφημερίδας. Ο Sewell Chan, πρώην συντάκτης της εφημερίδας, σχολίασε στο Twitter ότι αν και διστάζει να κριτικάρει την alma mater του, θεωρεί η ότι η δημοσίευση του άρθρου δεν αποτελεί λογική δημοσιογράφική πρακτική.



Αντίστοιχες τοποθετήσεις έκαναν μέσω social media και η Lydia Polgreen, πρώτην editorial director του NYT Global, αλλά και η πρώην ρεπόρτερ της εφημερίδας Kendra Pierre-Louis.