04 Ιουνίου 2020

Δια χειρός… Στηβ Βρανάκη το νέο Success Story της Ελλάδος - Ποιος είναι ο σύμβουλος του Μητσοτάκη

Στηβ Βρανάκης. Νέος, ταλαντούχος, καταξιωμένος στον τομέα του και με πλούσια εμπειρία που απέκτησε από τη συνεργασία του με εταιρείες κολοσσούς, όπως η Google , την Apple, ακόμη και την NASA. Ο Στηβ Βρανάκης, είναι σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναλάβει να σχεδιάσει την νέα εποχή της χώρας. Ο τουρισμός και η οικονομία για την Ελλάδα στην συγκεκριμένη συγκυρία μάλιστα είναι η αιχμή όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την θέση στη χώρα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, αφού εμφανίζεται πια ως η κορυφαία επιλογή για την Ευρώπη και όχι μόνο, εξαιτίας των χαμηλών επιδημιολογικών δεικτών της από τον κοροναϊό.

Ο Στηβ Βρανάκης κλήθηκε να ανασχεδιάσει το νέο brand της Ελλάδος. Ο νέος επικεφαλής Δημιουργικού (Chief Creative Officer) στην Προεδρία της Κυβέρνησης Στηβ Βρανάκης μέσα από την δική του δουλειά επιχειρεί να αναμορφώσει την εικόνα της Ελλάδος, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της οικονομικής κρίσης βομβαρδίστηκε από αρνητικά σχόλια, παρ' ότι μόλις πριν από λίγους μήνες, ανέκτησε ένα μεγάλο μέρος του χαμένου πλεονεκτήματός της, καθώς κατάφερε με διαφορά από τις άλλες χώρες, να βγει πρώτη από την πανδημία του κοροναϊού και να αποτελέσει τον ασφαλή προορισμό για τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Ο Στηβ Βρανάκης δεν ήρθε μόνο να εντυπωσιάσει τους Έλληνες και ξένους τουρίστες με τα «μαγικά» του μάρκετινγκ, αλλά αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στο ποιος είναι καθώς το ισχυρό του όπλο είναι το εντυπωσιακό βιογραφικό που διαθέτει.


Πρόκειται για Έλληνα της Διασποράς που έχει χαράξει μία αξιοθαύμαστη επαγγελματική σταδιοδρομία. Η δυναμική του ξεχώρισε από νεαρή ηλικία, συνδέοντας το όνομά του με την Google. Εκεί ήταν ο επικεφαλής του Δημιουργικού Εργαστηρίου (Creative Lab) της εταιρείας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Εχει ακόμα συνεργαστεί με την Apple, την Amazon, τη NASA, τα Hνωμένα Εθνη, τη UNICEF κ.ά.

Η εμπειρία του και η τακτική του όμως δεν προέκυψε μόνο μέσα από ένα γραφείο. Πέρασε από ψηφιακά, σχεδιαστικά και διαφημιστικά γραφεία σε πόλεις όλου του κόσμου: Βανκούβερ, Χονγκ Κονγκ, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Λονδίνο.

Εταιρίες κολοσσοί όπως η Google θεωρούσε την συνεργασία τους πολύτιμη, ενώ στον κόσμο της τεχνολογίας οι ειδικοί τον αποκαλούν «rock star», ενώ πολλοί συνάδελφοί του μιλάνε για τον «cool Έλληνα».

Παιδί μεταναστών

Οι γονείς του, τη δεκαετία του 1960, εγκατέλειψαν την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Η μητέρα του είναι από την Καλαμάτα και ο πατέρας του από τα Σφακιά. Το ζευγάρι βρέθηκε στο Βανκούβερ και ο Στηβ πέρασε όλη την παιδική ηλικία σε ένα μικρό δωμάτιο μαζί με τα δύο αδέλφια του. Ο πατέρας του ήταν εργάτης και η ζωή του απείχε από πολυτέλειες και προνόμια.

Η τεχνολογία ήταν αυτή που όταν την προσέγγισε του έδωσε την ευκαιρία να ανοίξει νέους ορίζοντες και την διάθεση να τους ακολουθήσει. Τότε αρχίζει να εξερευνά το Διαδίκτυο και τις απέραντες δυνατότητες που αυτό του πρόσφερε. Από τότε παραμένει πιστός σ’ αυτή τη σχέση με την τεχνολογία και συνεχώς έχει την διάθεση να την εξελίσσει.

Ο Στηβ γεννήθηκε και έζησε στον Καναδά και εργάστηκε σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στη Βρετανία, όπου παντρεύτηκε Ελληνίδα, και μάλιστα Κρητικιά. Απέκτησαν τρία παιδιά, τα οποία επέλεξε να γεννηθούν στην Αθήνα και να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια. Άλλωστε δεν είχε αποκόψει ποτέ του δεσμούς του με τηνΕλλάδα. Επισκεπτόταν την Ελλάδα αρκετές φορές τον χρόνο, σε κάθε ευκαιρία.

«Από Έλληνες για Έλληνες»

Ως πολίτης του κόσμου, γνωρίζει ότι η απλότητα, η επικοινωνία και το πάθος είναι «κώδικες» αναγνωρίσιμοι σε κάθε κοινωνία. Γι’ αυτό και ο ίδιος παραμένει ταπεινός και πάντα με πάθος για την δουλειά του. Με το ίδιο πάθος αναλαμβάνει και τα νέα του καθήκοντα ως σύμβουλος του πρωθυπουργού.


Ο Στηβ Βρανάκης στις λίγες αποκαλύψεις που κάνει για το σχεδιασμό του νέου brand… Ελλάδα, είναι να αναδείξει όσα γίνονται, σκέφτονται, σχεδιάζονται, ακούγονται, συζητιούνται από Έλληνες για Έλληνες.

Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι η στιγμή που πρέπει να βγούμε μπροστά και να «τα πούμε». Να εξωτερικεύσουμε ιδέες, απόψεις και επιτεύγματα.

Η γνωριμία με τον Μητσοτάκη

Ο Στηβ Βρανάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζονταν εδώ και πολύ καιρό. Είχαν συναντηθεί σε πολλά φόρουμ οικονομικά. Ο Πρωθυπουργός είχε σχηματίσει την εικόνα ενός άψογου επαγγελματία και ήρθε η στιγμή να τον καλέσει στο Μαξίμου για την πρώτη συνάντηση όπου θα του πρότεινε την συνεργασία. Ο Στηβ και η οικογένειά του βρίσκονταν στην Ελλάδα για χαλάρωση πριν ξεκινήσει τον ταξίδι του στον Καναδά, όπου είχε ήδη σχεδιάζει την μετακόμισή του, τη νέα του δουλειά στην Google, το σπίτι του, το σχολείο παιδιών του.

Η συνάντηση στο Μαξίμου ήταν αρκετή ώστε να συμφωνήσουν και όλες οι προετοιμασίες για την νέα ζωή στον Καναδά, ακυρώθηκαν. Ο Στηβ Βρανάκης αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα και να την «δημιουργήσει» ξανά.

Ανασκουμπώνοντας τα μανίκια ο Βρανάκης πιάνει δουλειά. Συνεργάζεται ήδη με πολλούς φορείς, με το υπουργείο Εξωτερικών, με το Enterprise Greece, καθώς και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Δηλώνει ενθουσιασμένος που συμβάλει σε μια εθνική προσπάθεια, πιστεύει στις δυνατότητες της κυβέρνησης και στο όραμά της να αλλάξει την εικόνα της χώρας και θέλει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικός.