05 Ιουλίου 2020

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αιτήσεις ως τα μέσα του μήνα για 1,4 δισ. -«Κούρεμα» ως και 40% στο δάνειο υπό προϋποθέσεις

Ανάσα ρευστότητας ετοιμάζονται να πάρουν χιλιάδες επιχειρήσεις, μέσω της β' φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα χαμηλοτοκα, πενταετή κρατικά δάνεια, πλέον ήρθε η ώρα να πατήσουν το κουμπί για να αποδεχθούν τα ποσά που τους αναλογούν. Σημειωτέον ότι όπως και στην σ' φάση, δίνεται δυνατότητα «κουρέματος» ως και 40% στο δάνειο.

Η Κοινή Υπουργική Σταικούρα – Γεωργιάδη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει:

  • Αιτήσεις έως 15/7 στο MyBusinessSupport
  • Μίνιμουμ δάνειο 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή  κατά την 1η Ιουνίου
  • 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20  εργαζόμενους
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους
  • 30.000  ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης
  • Όσοι τυχόν μετείχαν και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή  1, αφαιρείται το ποσόν που ήδη έλαβαν στην α΄ φάση  αλλά, σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι για κανέναν κάτω από 2.000 ευρώ,

Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής της ενίσχυσης

Μεταξύ άλλων, η Απόφαση για την νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή για όσους πέρασαν από την προεπιλογή που έγινε τον Ιούνιο με βάση τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ορίζει και τα εξής:

  1. Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως
  2.  Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.
  3. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται (από 1/2022 δηλαδή) σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα. Με άλλα λόγια η εξόφληση θα εκτείνεται έως τα μέσα του 2025.
  4.  Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Παρέχεται δυνατότητα

α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,

β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από είκοσι (20) εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Ιουνίου 2021.

Υποχρεώσεις δικαιούχων - Κυρώσεις

  1. Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό.
  2. Εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να προσκομίσει μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2020 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται
  3. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων υποχρεούνται να μην μετακυλούν εις ολόκληρον ή μερικώς στους πρωτογενείς παραγωγούς τη χορηγούμενη ενίσχυση.
  4. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως.
Γιώργος Παππούς
iefimerida.gr