10 Ιουλίου 2020

Τούρκικο ΣτΕ: Άκυρη η απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε Μουσείο

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του σήμερα έκρινε άκυρη την μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την μετατροπή του ιστορικού πολιτισμικού μνημείου σε τζαμί, παρά το πλήθος των διεθνών ανησυχιών που είχαν εκφραστεί σχετικά με το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται, ότι τις ενστάσεις της για τη μετατροπή είχε εκφράσει το τελευταίο 24ωρο και η UNESCO, με τον οργανισμό να τονίζει ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί ως μουσείο στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος στο οποίο βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Επίσης σημείωνε ότι θα έπρεπε να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή της ώστε να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μήνυμα στην Άγκυρα να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο είχε στείλει πρόσφατα και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, τονίζοντας ότι είναι κάτι που συνιστά μέρος της δέσμευσης της Τουρκίας να σέβεται τις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και ιστορικές καταβολές.