15 Ιουλίου 2020

Προειδοποίηση Πέτσα για τα μέτρα: Θα εντείνουμε τους ελέγχους σε όλη την Ελλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε σημερινή του συνέντευξη έκανε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και να μην εφησυχάζουν. Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι ειδικότερα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον «Real FM» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά ότι «Θέλουμε εγρήγορση και όχι χαλάρωση. Έχουμε προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να χτυπήσουμε μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου, όχι μόνο για τα εισαγόμενα κρούσματα, που λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενο ότι θα έχουμε μετά το άνοιγμα των συνόρων μας στον κόσμο, αλλά και για τον εσωτερικό εφησυχασμό. Η απογευματινή σύσκεψη έχει να κάνει με το μήνυμα του Πρωθυπουργού στις Αρχές που έχουν αναλάβει να ελέγχουν την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των υφιστάμενων μέτρων, να το κάνουν αποτελεσματικά. Θέλουμε να είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι, ιδίως όσον αφορά το προσωπικό στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις απαραίτητες αποστάσεις, τα μέτρα ασφαλείας και τη χρήση μασκών εκεί που επιβάλλεται, όπως για παράδειγμα στα Μ.Μ.Μ.. Δημοσιοποιήσαμε τις προηγούμενες ημέρες πάρα πολλούς ελέγχους, που κάναμε μέχρι την Κυριακή. Βλέπουμε ότι υπήρχαν αρκετές παραβάσεις. Θέλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο των ελέγχων σε όλη την Επικράτεια, ώστε να νιώθουμε όλοι ότι δεν είναι μια περίοδος χαλάρωσης. Δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Άρα, οι Αρχές που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους, έχουν διπλό καθήκον αυτό το διάστημα: Να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων και να κάνουν κάθε πολίτη να νιώθει ότι είναι από πάνω από το πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται».

Σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «Είναι σαφέστατα πιο δύσκολα αυτή την περίοδο. Οι αφίξεις, για παράδειγμα, στα αεροδρόμια της χώρας είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με την αντίστοιχη θερινή περσινή περίοδο, 80% κάτω, ίσως και περισσότερο. Η κατανάλωση σε πάρα πολλούς τουριστικούς προορισμούς, επίσης, πολύ χαμηλά. Και αυτό είναι αναμενόμενο λόγω των χαμηλότερων αφίξεων, αλλά και για το γεγονός ότι και ο εσωτερικός τουρισμός δεν έχει ακόμα αυξηθεί. Αυτό που μας απασχολεί, αυτή τη στιγμή είναι πώς θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, είτε αυτό αφορά τον τουρισμό, είτε άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, για να μείνει στη θέση του. Δεν θέλουμε, δηλαδή, λουκέτα από τους επιχειρηματίες και έκρηξη της ανεργίας. Θέλουμε να μείνουν στην αγορά εργασίας όσο το δυνατό περισσότεροι και γι΄ αυτό κάναμε πολλές διορθωτικές κινήσεις το προηγούμενο διάστημα και στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» και στην αναστολή εργασίας και στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Και αυτό θα συνεχίσουμε και τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θα περιμένουμε τη λήξη του καλοκαιριού, αλλά θα συνεχίσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα να στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, γιατί θέλουμε τον παραγωγικό ιστό στη θέση του, ώστε να έχουμε δυναμική επανεκκίνηση το φθινόπωρο».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην τριμερή συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας- Γερμανίας λέγοντας πως «Ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Σουρανή, με τον Γερμανό ομόλογό της, κ. Χέκερ, όπου ο ίδιος επειδή ήταν σε εξέλιξη μια σειρά συναντήσεων αυτή την εβδομάδα κάλεσε και τον Τούρκο εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, τον κ. Καλίν. Μετά τη συνάντηση αυτή, ακολούθησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και η δήλωση του κ. Μπορέλ ότι υπήρξε καταδίκη της Τουρκίας για την απαράδεκτη απόφαση, το ιστορικό λάθος, όπως την έχουμε χαρακτηρίσει, μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Και η ανακοίνωσή του για την υποχρέωση που ανέλαβε να καταθέσει έναν κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, εάν συνεχίσουν οι Τούρκοι την προκλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα, αυτό είναι το πλέγμα της συζήτησης. Και εμείς θέλουμε πάντα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, ιδίως σε περιόδους κρίσεων».

Τέλος ο κ. Πέτσας μίλησε και για την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για τα αναδρομικά υπογραμμίζοντας ότι « Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, πράγμα που θα κάνουμε και τώρα. Χρειάζεται, όμως: Πρώτον, μελέτη της απόφασης που βγήκε μόλις χθες, διότι έχει πολλές νομικές πτυχές που πρέπει να μελετηθούν. Δεύτερον, να ληφθεί υπόψη η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Και τρίτον, να αποφασιστεί ο τρόπος και ο χρόνος ικανοποίησης των όσων προβλέπονται σε αυτή την απόφαση. Σημειώνεται ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η απόφαση για τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους που είναι συνταξιούχοι.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα κατά πόσο θα εφαρμοστεί η απόφαση, όχι μόνο για αυτούς που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αλλά σε όλους, θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας έχοντας ως προσανατολισμό μια οριζόντια πολιτική απόφαση, η οποία θα στέλνει ένα μήνυμα στους συνταξιούχους που βλέπουν την απόφαση του ΣτΕ, να μην ασκήσουν ένδικα μέσα, να μην προσφεύγουν στους δικηγόρους. Έχουν περιθώριο. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα παραγραφής και μπορούν να περιμένουν την οριστική τοποθέτηση της Κυβέρνησης.

Επιφυλαχτήκαμε να δούμε το εύρος των χρημάτων που θα χρειαστεί να σηκώσει ο κρατικός Προϋπολογισμός. Γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μια χρονιά που υπάρχει μια οικονομική δυσπραγία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τα έσοδα πέφτουν και οι δαπάνες αυξάνονται. Το αν οι επιστροφές θα γίνονται σε μία ή σε περισσότερες δόσεις, είναι ένα θέμα που θα περιλαμβάνεται στην ανακοίνωσή μας».