07 Ιουλίου 2020

Βουλιάζει ο Παππάς και μαζί του και ο Τσίπρας

Σάκης  Μουμτζής

Την ποινική διάσταση των πρόσφατων αποκαλύψεων για τα 3.000.000 του Καλογρίτσα θα την διερευνήσουν οι εισαγγελείς. Φαντάζομαι θα ακολουθήσουν την πορεία του χρήματος για να δουν πού επενδύθηκε αυτό το ποσό.

Υπάρχει όμως το πολιτικό σκέλος των αποκαλύψεων στο οποίο εμπλέκεται ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος ο Τσίπρας. Δεν είναι μόνον η κοινή λογική που λέει ότι δεν ήταν δυνατόν το project της άλωσης των ΜΜΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην είχε την έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Καλογρίτσας μαρτυρεί πως ο Α.Τσίπρας γνώριζε τις δραστηριότητες των Παππά-Κρέτσου.

Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνον πως δεν μπορεί να αρθρώσει έναν σύγχρονο αντιπολιτευτικό λόγο. Δεν είναι πως υπολείπεται δραματικά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Αυτή την στιγμή το πρόβλημα του είναι πως τα ηγετικά στελέχη του δεν γνωρίζουν ποιες από παρανομίες που διέπραξαν θα αποκαλυφθούν. Δεν γνωρίζουν πόσα και ποια στόματα θα ανοίξουν.

Συνεπώς, ένα κόμμα που είναι όμηρος των πεπραγμένων του, δεν μπορεί να σχεδιάσει, δεν μπορεί να προγραμματίσει. Βρίσκεται σε κατάσταση παραλυσίας. Και το κυριότερο δεν μπορεί να κτίσει συμμαχίες.

Όλοι το αποφεύγουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλά την πολιτική λέπρα. Μέσα στην απομόνωση του, με τους μόνους που συζητά είναι οι γεφυροποιοί, που και αυτοί αμφιβάλλω αν θα είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν τίμημα για αμαρτίες στις οποίες δεν συμμετείχαν.

Πέραν όλων αυτών, σήμερα, με όλες αυτές τις αποκαλύψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά ακέφαλος. Ο λόγος του αρχηγού του, που είναι τελικά ο padrone, είναι διαβλητός και ανυπόληπτος.

Πώς να πάρει κάποιος στα σοβαρά έναν πολιτικό αρχηγό που, όταν ήταν πρωθυπουργός, ειδοποίησε αυτούς που παρακολουθούσε η ΕΥΠ;

Πώς να πάρει κάποιος στα σοβαρά έναν πολιτικό αρχηγό που όταν ήταν πρωθυπουργός έδωσε τόσες εξουσίες σε έναν αναπληρωτή υπουργό που ποτέ δεν είχε μέχρι τότε, κατά δήλωση του; Και είδαμε πώς χρησιμοποίησε αυτές τις εξουσίες.

Πώς να πάρει κάποιος στα σοβαρά έναν πολιτικό αρχηγό που πίστεψε πως μπορεί να κυβερνήσει με ίντριγκες, όπως διοικούσε το κόμμα του;

Ο.Α.Τσίπρας μέσα σε αυτόν των κυκεώνα των αποκαλύψεων και του νοσηρού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για τον ίδιο και το κόμμα του, ζει σε έναν δικό του κόσμο. Έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την συνέντευξη του στην εφημερίδα «Έθνος».

Δήλωσε, επί λέξει: «αν ο Μητσοτάκης δεν μπορεί είμαι εγώ εδώ να αναλάβω.» Ασχολίαστο!

Το δυσάρεστο για το δημοκρατικό μας πολίτευμα είναι πως αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση. Ένα σκορποχώρι που προσπαθεί—βυθισμένο στην εσωστρέφεια του—να διαχειριστεί τις αποκαλύψεις και την μιζέρια του. Να προλάβει την εμφάνιση κεντρόφυγων δυνάμεων. O ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα –nostra, όπως έγραψε εύστοχα γνωστός πολιτικός σχολιαστής.

Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Υπομονή και η συνέχεια επί της οθόνης.

Υ.Γ.Α propos, ποια είναι η white porscha που αναφέρει ο Fouad Khoury στο mail που έστειλε το Σάββατο 27/8/2016 στον εκπρόσωπο τού Καλογρίτσα; 

liberal.gr