[Για να καταλάβετε γιατί ουρλιάζουν: Αν τα ξύνουν και προκειμένου να μην τα ματώσουν απ' το ξύσιμο, θα μπορούν οι Δήμοι να τους αναθέτουν άλλα καθήκοντα σχετικά με τις σπουδές τους😂😂😂]
Ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται για διάταξη σε τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία επιχειρείται όπως αναφέρουν η νομιμοποίηση της ανάθεσης αλλότριων καθηκόντων με αποφάσεις δημάρχων σε υπαλλήλους του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (ΔΥΠ) που στελεχώνουν και υποστηρίζουν τη λειτουργία των ΚΕΠ, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π.). Ζητεί δε να μην εφαρμοστεί η διάταξη των αλλότριων καθηκόντων σε υπαλλήλους ΚΕΠ του κλάδου ΔΥΠ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ (Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π.) καταδικάζει απερίφραστα την ενορχηστρωμένη προσπάθεια Δήμων με τη συναίνεση του Υπουργείου Εσωτερικών να καταλυθεί νομοθετικά εξαιρετικής σημασίας πρόνοια του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΚΕΠ. Με διάταξη σε τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών στις 28/7/2020 επιχειρείται, για πρώτη φορά στα χρονικά από την έναρξη λειτουργίας του Θεσμού των ΚΕΠ το 2002, η νομιμοποίηση της ανάθεσης αλλότριων καθηκόντων με αποφάσεις Δημάρχων σε υπαλλήλους του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (ΔΥΠ) που στελεχώνουν και υποστηρίζουν τη λειτουργία των ΚΕΠ. Δεν είναι τυχαίο το ότι την επίμαχη τροπολογία, που κατατέθηκε εκπρόθεσμα και «νύχτα» για να περάσει άρον άρον, την υπογράφουν εννέα Υπουργοί που δεν έχουν ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠ, ενώ απουσιάζει η υπογραφή του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ερήμην του και εν απουσία του παραδίδονται περί τα 700 από τα 1000 περίπου ΚΕΠ της χώρας στον έλεγχο των Δήμων και καταργείται ουσιαστικά ο κλάδος ΔΥΠ των υπηρετούντων σε αυτά υπαλλήλων.
Τα αλλότρια καθήκοντα επί 18 χρόνια ήταν απαγορευμένα από το εκάστοτε εποπτεύον τα ΚΕΠ Υπουργείο για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των ΚΕΠ σε όλη την επικράτεια, καθώς δεν είχαν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τα καθήκοντα των υπαλλήλων του κλάδου ΔΥΠ, τις διαδικασίες των ΚΕΠ και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ανάθεση καθηκόντων συναφών με τα καθήκοντα του κλάδου ΔΥΠ ήταν μόνο επιτρεπτή με τη διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 45 του ν.3979/2011 σε υπαλλήλους του κλάδου που υπηρετούν σε ΚΕΠ σε δημοτικές ενότητες πληθυσμού μέχρι πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων. Με τη νέα διάταξη αντικαθίσταται η παλαιά, το πληθυσμιακό όριο ανεβαίνει στις δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους, επιτρέπεται να ανατίθενται καθήκοντα του κλάδου Διοικητικού – Οικονομικού ή συναφή με τον κύριο τίτλο σπουδών για την αντιμετώπιση υπηρεσιακών αναγκών του Δήμου. Σημειώνουμε ότι τα ΚΕΠ που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, το τελευταίο διάστημα και λόγω της πανδημίας COVID19, δέχονται αθρόα ένταξη νέων διαδικασιών και προγραμμάτων, όπως το MyKEPlive και KEPlus, και εξυπηρετούν πολίτες, τους οποίους κατευθύνουν στα ΚΕΠ άλλες υπηρεσίες του δημοσίου που έχουν κλείσει τις πόρτες τους στο κοινό, είτε για τη διεκπεραίωση διαδικασιών κοινών με τα ΚΕΠ είτε για βεβαιώσεις γνησίου υπογραφής σε αιτήσεις που αποστέλλουν οι ίδιοι οι πολίτες σε άλλες υπηρεσίες. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο φιλόδοξος στόχος τα ΚΕΠ να αποτελέσουν το μοναδικό γκισέ του δημοσίου, δεν μπορεί να υλοποιηθεί με το υπάρχον προσωπικό, με επιπλέον διαδικασίες των Δήμων μέσα από το MyKEPlive και με τα αλλότρια καθήκοντα που νομοθετούνται για την εξυπηρέτηση αναγκών των Δήμων.
ΖΗΤΑΜΕ:
- Να μην εφαρμοστεί η νέα διάταξη των αλλότριων καθηκόντων σε
υπαλλήλους ΚΕΠ του κλάδου ΔΥΠ.
- Να ενισχυθούν άμεσα τα ΚΕΠ με νέο προσωπικό και να επιλυθούν ζητήματα
που θέτουν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία τους.
- Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εποπτεύει τα ΚΕΠ να εξακολουθήσει να έχει τον πρώτο λόγο για την οργάνωση και λειτουργία του ΘΕΣΜΟΥ των ΚΕΠ.
- Να ξεκινήσει το συντομότερο διάλογος με στόχο την υπαγωγή των ΚΕΠ και του στελεχικού δυναμικού τους απευθείας στο εποπτεύον τα ΚΕΠ Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:
- Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο και μορφή απεργιακής κινητοποίησης βασικές πρόνοιες του Θεσμικού Πλαισίου, υπό το οποίο λειτούργησαν τα ΚΕΠ από συστάσεώς τους για να αναδειχτούν στην πλέον καταξιωμένη υπηρεσία του δημοσίου στη συνείδηση των πολιτών.
- Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με κάθε νόμιμο μέσο την επίλυση ζητημάτων για την εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠ και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών".