10 Ιουλίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΏΣΕΙΣ😡😡ΚΆΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ😡😡Μητσοτάκης: Προσβολή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
[Εμείς ας πούμε θα μετατρέψουμε τουρκικά τζαμιά σε εκκλησίες; Θα κάνεις το τζαμί στο Μοναστηράκι εκκλησία... για να έχεις κάτι να διαπραγματευτείς; Θα σταματήσεις τη λειτουργία τζαμί στο Βοτανικό ή θα στείλεις και υπουργό σε τίποτα εγκαίνια το φθινόπωρο; Μόνο έτσι καταλαβαίνει ο Μογγόλος... αλλά ξέχασα.... εμείς είμαστε "πολιτισμενοι" και δεν κάνουμε τέτοια😂😂]


Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί καταδίκασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας σε γραπτή του δήλωση ότι προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της και προσβάλλει όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Παράλληλα προειδοποιεί την Τουρκία πως με την απόφαση αυτή επηρεάζονται όχι μόνο οι σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και με την ΕΕ, την Unesco και συνολικά με την παγκόσμια κοινότητα. «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».