02 Ιουλίου 2020

«Μπουρλότο» στη Βουλή με το ν/σ για τις πορείες -Νομοθέτηση του αυτονόητου λέει η ΝΔ, χουντικές διατάξεις λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το πλαίσιο των διαδηλώσεων προκάλεσε με το καλημέρα σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές και φράσεις όπως «νομοσχέδιο που αντιγράφει διατάγματα της χούντας» ακούστηκαν κατ’ επανάληψη στην επιτροπή της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί και έτσι η κυβέρνηση και η αστυνομία θα γελοιοποιηθούν, ενώ το ΚΚΕ, σε σκληρή γραμμή, ξεκαθάρισε ότι ο «λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πειθαρχήσουν σε τέτοιες διατάξεις» και έτσι ο νόμος θα ακυρωθεί στην πράξη.

Ακόμα και το Κίνημα Αλλαγής που εμφανίστηκε θετικό στο να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, απέφυγε να δηλώσει αν θα ψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο περιμένοντας, όπως είπε ο εισηγητής του Γιώργος Καμίνης, τις διορθώσεις στις οποίες θα προβεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Κίνηση καλής θέλησης από τον Χρυσοχοΐδη

Ο υπουργός, ως ένα δείγμα καλής θέλησης και διάθεσης να υπάρξει συναίνεση με τα άλλα κόμματα, στην αρχή της τοποθέτησης του ανακοίνωσε μία προσθήκη στο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται παρουσία εισαγγελέα σε περίπτωση που η αστυνομία ή κάποια άλλη αρχή χρειαστεί να διαλύσει μια πορεία. Δήλωσε μάλιστα διατεθειμένος να κάνει κι άλλες νομοθετικές βελτιώσεις έτσι ώστε το νομοσχέδιο να περάσει με ψήφους και άλλων κομμάτων και όχι μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης πάντως χαρακτήρισε αυτονόητες τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο προσθέτοντας ότι ικανοποιούν την πλειοψηφία των πολιτών.

«Ο νόμος επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο ζήτημα των διαδηλώσεων ώστε οι άνθρωποι να διαδηλώνουν και ταυτόχρονα να μην βλάπτονται υπέρμετρα τα δικαιώματα των άλλων. Όταν κάνει απεργία μια 3βάθμια οργάνωση δεν έχει κανείς την απαίτηση να ληφθούν μέτρα. Γίνεται η διαδήλωση με ευθύνη των οργανωτών της. Δημιουργήθηκε ποτέ ζήτημα με το ΠΑΜΕ; Ποτέ. Ομως εμφανίζονται κάθε ημέρα πάρα πολλές μικρές πορείες, 50 – 80 ατόμων που αναστατώνουν τους ανθρώπους. Θα μπορούν και αυτοί να ικανοποιηθούν από το πεζοδρόμιο και οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται. Τόσο απλά πράγματα λέμε. Για όνομα του Θεού. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον πολίτη και σε αυτόν που διαδηλώνει και στην μητέρα που πηγαίνει το παιδί της στο σχολείο. Αυτό το απλό πράγμα ρυθμίζουμε που είναι αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και εσείς λέτε ότι είναι χουντικό. Ε λοιπόν όχι», σχολίασε.

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο Υπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του εισηγητή του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έκανε λόγο για νόμο που αντιγράφει διαταγμάτων χουντικού νόμου του 1971.

«Η Ελλάδα στα 45 μεταπολιτευτικά χρόνια ουδέποτε ψήφισε νόμο για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αν και όφειλε με βάση το Σύνταγμα. Αυτοί που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα είναι αυτοί χρησιμοποίησαν τον χουντικό νόμο για να διαλύσουν νόμιμες συγκεντρώσεις που ζήτησαν να κάνουν μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εχω βαθειά πιστή στην δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία. Όμως πόσες μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα πέρασαν από εδώ με ένα κόμμα και αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες για την χώρα; Είμαι ανοικτός να συζητήσουμε οποιεσδήποτε βελτιώσεις του νομοσχεδίου που θα το καταστήσουν καλύτερο για την κοινωνία και την προστασία των δικαιωμάτων αρκεί να μας πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά», συνέχισε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης διέψευσε και τον ισχυρισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι με το νομοσχέδιο επί της ουσίας η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει την διαμαρτυρία των εργαζομένων.

«Πείτε μου ένα άρθρο. Δεν υπάρχει. Η κάθε του σειρά κατοχυρώνει το συνταγματικό δικαίωμα του να μπορεί ο πολίτης να εκφράζει την διαμαρτυρία του ή την συμπαράστασή του σε συγκεντρώσεις. Κάνουν λάθος διεύθυνση όσοι πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολισθήσει σε ατραπούς ακροδεξιάς. Βαδίζουμε με οδηγό την συναίνεση γι’ αυτό και υπάρχει κοινωνική εμπιστοσύνη στο κράτος. Η δουλειά μου δεν είναι τα πυροτεχνήματα, αλλά η διαμόρφωση ενός άξιου νομοσχεδίου για τις ανάγκες της χώρας μας. Ξέρετε κανέναν καταστηματάρχη, γονιό, συνταξιούχο, νέο που είναι ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση; Δεν είναι κανείς».

Τι είπε ο Χρυσοχοϊδης για τις αποζημιώσεις από καταστροφές σε πορείες

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνθηκε και τις διατάξεις που προβλέπει αποζημιώσεις για καταστροφές που προκαλούνται από συγκεντρώσεις και πορείες.

«Ορισμένες συγκεντρώσεις καταλήγουν σε καταστροφές και τραγωδίες. Σας ρωτώ, τα προηγούμενα δέκα χρόνια κάηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεωφορεία ΟΑΣΑ κα τρόλεϊ, ποιος τα πλήρωσε; Μήπως συνελήφθη και τιμωρήθηκε κανείς; Μήπως κάποιος άλλος πήγε και πλήρωσε τα αυτοκίνητα που κάηκαν, τα ακυρωτικά μηχανήματα του ΜΕΤΡΟ; Αρα λοιπόν δεν χρειάζονται όλα αυτά ρύθμιση;», ήταν το σχόλιό του.

Ανέβηκαν οι τόνοι από την αντιπολίτευση

Οι τόνοι ανέβηκαν και κατά τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για νομοθέτηση του αυτονόητου ώστε να μην παραλύουν οι δρόμοι της πρωτεύουσας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην αντιγραφή χουντικών διατάξεων, ενώ το ΚΚΕ για ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας. Σε σκληρή γραμμή και το ΜεΡΑ25 που δήλωσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου φιμώνει τους πολίτες για να μην βγουν στο δρόμο αντιδρώντας στο πέμπτο μνημόνιο που έρχεται.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης ανέφερε ότι σε μια ευνομούμενη δημοκρατία τυγχάνουν προστασίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλα τα ατομικά δικαιώματα, τόσο το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, όσο και το δικαίωμα στην περιουσία, στη ζωή, στην ελεύθερη κίνηση και τόσα άλλα.

«Είμαστε δυστυχώς η χώρα που μονίμως καθυστερεί το αυτονόητο. Εκτός αν θεωρείται αυτονόητο μια ευρωπαϊκή χώρα και η πρωτεύουσά της να παραλύει επειδή κάποιες μικρές μειοψηφίες μπορούν να χρησιμοποιούν καταχρηστικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με το έτσι θέλω. Με λύπη άκουσα στελέχη να μιλούν για χούντες και κρυπτοφασιστικές λογικές. Αυτά που νομοθετούμε εμείς τώρα υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Σουηδία… Είναι χώρες φασιστικές ή χουντικές αυτές; Προκαλεί θυμηδία να προσπαθεί κάποιος να φαιδροποιεί το δημόσιο διάλογο μιλώντας για χούντες», σχολίασε.

Για χούντα μίλησε ο Ραγκούσης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, χρησιμοποίησε βαρύς χαρακτηρισμούς λέγοντας πως το νομοσχέδιο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοσχέδια της χούντας. Το χαρακτήρισε γελοίο και πρόσθεσε ότι πρέπει πάση θυσία ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι «πίσω από όλα αυτά τα ψέματα κρύβεται ένα απολυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης και ένα ανελεύθερο και αυταρχικό κράτος που στήνεται μέρα με τη μέρα».

«Τουλάχιστον η χούντα μετέφερε την ευθύνη στον οργανωτή. Εσείς απειλείτε με φυλάκιση ακόμα και όσους συμμετέχουν στην διαδήλωση. Λέτε ψέματα ότι σήμερα μπορούν 50 άτομα να κλείσουν τους δρόμους. Καθιστάτε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ το απόλυτο αφεντικό. Εισάγετε στην ελληνική κοινωνία κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους και δημοκρατικούς πολίτες και όλους τους πεφωτισμένους της ΝΔ. Εισάγετε νέο είδος εγκληματία: τον πολίτη διαδηλωτή που αν συμμετέχει σε πορείες που δεν έχει σύμφωνη γνώμη η ΕΛ.ΑΣ τον κατηγορείτε με ποινή φυλάκισης. Τι θα κάνετε αν υπάρξει συγκέντρωση με 10 χιλιάδες συμμετέχοντες και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης. Θα πρέπει να συλλάβετε και τους 10 χιλιάδες διαδηλωτές και μετά θα πρέπει να βρείτε φυλακές για να τους βάλετε».

Επικριτικός και ο Καμίνης

Επικριτικός στις διατάξεις του νομοσχεδίου ήταν και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος επιφυλάχθηκε να εκφράσει την τελική θέση του κόμματός του περιμένοντας, όπως είπε, να δει αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα προχωρήσει σε αλλαγές. Πάντως ο κ. Καμίνης κατέθεσε και την εμπειρία του ως Δήμαρχος Αθηναίων θυμίζοντας πως από το 2011 έως το 2015, έγιναν 1.476 διαδηλώσεις στην Αθήνα κατά μέσο όρο κάθε χρόνια, ενώ μόνο οι 70 από αυτές είχαν πάνω από 1.000 άτομα συμμετοχή.

Ιδιαιτέρως επικριτικός ήταν ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τερατούργημα που δεν παίρνει βελτιώσεις ή διορθώσεις και πρέπει να αποσυρθεί.

«Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτούσια άρθρα του χουντικού διατάγματος του 1971. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε απλή αντιγραφή από την καθαρεύουσα στην δημοτική. Εισάγει μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας πιο σύγχρονους πιο εξελιγμένους και κατά συνέπεια πολύ πιο επικίνδυνους. Η καρδιά του νομοσχεδίου πάνω στην οποία θεμελιώνονται και όλα τα υπόλοιπα είναι το άρθρο 19 για το οποίο δεν γίνεται λόγος από κανέναν. Το άρθρο αυτό ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική η θεολογία και πράξη, αφού προβλέπει τη δημιουργία διεύθυνσης πρόληψης της βίας στο υπουργείο προστασίας του πολίτη με στόχο την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας όπως η ριζοσπαστικοποίηση».

Η Ελληνική Λύση αντιθέτως χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ήπια αντιγραφή της πρότασης που εκείνη είχε κάνει για τον περιορισμό των πορειών και ο εισηγητής του κόμματος Αντώνης Μυλωνάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τις ποινές για όσους προκαλούν φθορές σε ξένη περιουσία.

«Να βάλουμε σκληρές ποινές ώστε να μη διανοηθεί κανείς να ξανασπάσει βιτρίνα. Να μπει όρος να περιφρουρούνται οι πορείες κι αυτός που συλλαμβάνεται ότι καταστρέφει να τιμωρείτε με βαρύτατες ποινές».

Σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ήταν και η αγορήτρια του Μέρα 25 Αγγελική Αδαμοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση στοχεύει στην φίμωση των πολιτών «Ποινικοποιείτε την διαδήλωση με διατάξεις που εγείρουν ενστάσεις συνταγματικότητας. Πίσω από τις διατάξεις κρύβεται ο φόβος σας τις αντιδράσεις του λαού στο πέμπτο μνημόνιο που έρχεται», είπε.

Δημήτρης Τάκης
iefimerida.gr