31 Ιουλίου 2020

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake News τα δημοσιεύματα για τουρκικά drones και εχθροζωϊκό νομοσχέδιο

Δριμεία κριτική άσκησε η κυβέρνηση προς την αντιπολίτευση για τις ψευδείς ειδήσεις (“fake news”) που διαδίδει στα ΜΜΕ και τα social media και τα οποία, όπως επισημαίνει, δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην ανακοίνωση «άλλο τι θέλουν να πιστεύεις, άλλο τι πραγματικά ισχύει». Επισημαίνει δε, ότι σε αντίθεση λοιπόν με όσα πολλοί θα ήθελαν να πιστεύεις, η κυβέρνηση δεν κανόνισε την αγορά drones τουρκικής κατασκευής, δεν φέρνει «εχθροζωικό» νομοσχέδιο και δεν επιτρέπει επικίνδυνες διαφημιστικές πινακίδες

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου αναφέρεται:

1. Η Ελλάδα αγοράζει drones από την Τουρκία
(πηγές: Daily Sabah, defencenews.com, piperata.gr & social media)

Η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, δημοσίευσε άρθρο σύμφωνα με το οποίο το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας φέρεται να έχει συμφωνήσει την προμήθεια 50 drones από τουρκική εταιρία με έδρα την Κωνσταντινούπολη ! Η «είδηση» αναπαράχθηκε από sites και λογαριασμούς στα social media και διαψεύστηκε κατηγορηματικά με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στην οποία τονίζει: «Διαψεύδονται κατηγορηματικά διαρροές φημών και ψευδών ειδήσεων που προέρχονται από ξένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας προβάλλοντας δήθεν ότι ο Ελληνικός Στρατός προτίθεται να προμηθευτεί τηλεκατευθυνόμενα ή μη επανδρωμένα εναέρια μέσα τουρκικής κατασκευής».

2. Η Κυβέρνηση φέρνει «εχθροζωικό» νομοσχέδιο που επιτρέπει την ευθανασία αδέσποτων ζώων
(πηγές: etetrapodotypia.gr, social media)

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι τις τελευταίες ημέρες με έναν καταιγισμό fake news για δήθεν «εχθροζωικό» νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση τον Αύγουστο. Οι εμπνευστές των συγκεκριμένων αναρτήσεων διέδιδαν μάλιστα ότι νομοθετείται η ευθανασία αδέσποτων ζώων εντός 15 ημερών από την περισυλλογή τους, φορολογία στα κατοικίδια ζώα και μείωση των ποινών κακοποίησης. Πήραν δηλαδή το κατάπτυστο νομοσχέδιο Τσιρώνη του 2018 που η τότε κυβέρνηση απέσυρε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, προσέθεσαν λίγη φαντασία και δημιουργική σεναριογραφία, και το παρουσίαζαν ως νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο fake news διαψεύστηκε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο μέσω ανάρτησής του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, από sites που ασχολούνται με την αποκάλυψη fake news, από δημοσιογράφους που καλύπτουν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, καθώς και από φιλοζωικά sites. Ουδέποτε τέθηκε σε διαβούλευση ή εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς από την παρούσα Κυβέρνηση. Ουδέποτε υιοθετήθηκε το αποσυρθέν νομοσχέδιο Τσιρώνη. Και ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σχετική πρόθεση, διαρροή ή σκέψη. Η Κυβέρνηση θα καταθέσει εντός του έτους την δική της πλήρη, σοβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση σχεδίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

3. Δώρο της Κυβέρνησης στα συμφέροντα η επαναφορά των θανατηφόρων διαφημιστικών πινακίδων
(πηγές: δήλωση Σπίρτζη, left.gr, tvxs)

Οι εμπνευστές του συγκεκριμένου fake news, σε αντίθεση με αυτούς του προηγούμενου, δεν είχαν ιδιαίτερη φαντασία. Η μέθοδος γνωστή και χιλιοχρησιμοποιημένη: Αντιστροφή της πραγματικότητας. Πρώτα η δήλωση Σπίρτζη. Μετά η γραμμή σε τρολς και μη. Τέλος, δυο τρία άρθρα σε φίλα προσκείμενα ΜΜΕ. Και έτοιμη η νέα «καραμέλα». Τι κι αν η πραγματικότητα τους διαψεύδει; Τι κι αν η Κυβέρνηση, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό για το οποίο την κατηγορεί το σενάριό τους; Τι κι αν με τη νέα ΚΥΑ απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων σε πεζοδρόμια, δρόμους και εθνικές οδούς, ενώ για πρώτη φορά εισάγονται ρητές απαγορεύσεις, που δεν επιδέχονται παρερμηνείες και επέρχεται πλήρης ευθυγράμμιση με το άρθρο 11 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;

Δεκατρία χρόνια μετά την απόφαση 909/2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση καλύπτει ένα σημαντικό νομοθετικό κενό, ενσωματώνοντας στο Ελληνικό Δίκαιο τη Σύμβαση της Βιέννης και εναρμονίζοντας το πλαίσιο της υπαίθριας διαφήμισης με τις διατάξεις του ΚΟΚ. Σεβόμενη πλήρως τη νομολογία και το Διεθνές Δίκαιο, η νέα ΚΥΑ διασφαλίζει, για πρώτη φορά, τα δικαιώματα και την προστασία των οδηγών, των πεζών και των ΑμεΑ, εντός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Ενδεικτικά, εφεξής:

• Απαγορεύονται ρητά διαφημιστικές πινακίδες σε πεζοδρόμια και στο κατάστρωμα δρόμων, ενώ ορίζονται καθολικές απαγορεύσεις για τοποθέτηση πινακίδων στο οδόστρωμα κάθε είδους οδού, στις διαχωριστικές νησίδες, στις νησίδες ασφαλείας και στο οδόστρωμα των οδών παρόδιας εξυπηρέτησης.

• Απαγορεύονται οι διαφημίσεις σε επαρχιακές και εθνικές οδούς, σε ανισόπεδους κόμβους και σταθμούς διοδίων καθώς και οπουδήποτε παρεμποδίζεται η θέα των πινακίδων σήμανσης.

• Απαγορεύεται η οριζόντια διαφήμιση σε δασικές εκτάσεις και σε κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, κοιμητήρια, τεχνικά έργα και εργοτάξια φορέων του δημοσίου.

• Απαγορεύεται η διαφήμιση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.

• Απαγορεύεται ρητά η τοποθέτηση πινακίδων στην ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, στον οδηγό τυφλών και κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), ακόμα και όταν αυτά δεν έχουν διαμορφωθεί.

• Στις στάσεις των λεωφορείων ορίζεται για πρώτη φορά καθολική απαγόρευση τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων κάθετα στη φορά της κίνησης (και από τις δύο πλευρές) σε δρόμους με όριο άνω των 70 χλμ / ώρα, ενώ στους δρόμους με όριο ταχύτητας κάτω των 70 χλμ / ώρα επιτρέπεται μόνο στην αντίθετη της φοράς κίνησης των οχημάτων.

• Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφήμισης μπροστά από καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις και κατοικίες, καθώς και γενικώς η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων που προκαλούν ενόχληση στους χρήστες κοινόχρηστων χώρων ή στους ενοίκους παρακείμενων κτιρίων.

Συμπερασματικά, τα «συμφέροντα» στα οποία αναφέρεται ο κ. Σπίρτζης θα έχουν πολύ λιγότερα σημεία δημόσιου χώρου να αξιοποιήσουν. Άρα τα «συμφέροντα» είναι ξεκάθαρο ότι χάνουν από την συγκεκριμένη ΚΥΑ. Το ερώτημα είναι τι χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιεί fake news ως πρόσχημα για να αντιταχθεί στην συγκεκριμένη ΚΥΑ και τελικά ποια «συμφέροντα» εξυπηρετεί με τη στάση του αυτή.

ΥΓ: Θέλει θράσος να το παίζουν υπερασπιστές της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, του κοινόχρηστου χώρου και της ασφάλειας των οδηγών, οι πρωταγωνιστές της αφισορρύπανσης που γεμίζουν τους δρόμους με τις πολιτικές τους αφίσες. Αλλά όπως αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία, τα αποθέματά τους είναι ανεξάντλητα!