07 Ιουλίου 2020

Frankfurter Rundschau: Η ΕΕ να βάλει φραγμό στον Ερντογάν

Στην σημερινή επισκόπηση του τύπου η Deutsche Welle στέκεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Rundschau η οποία σχολιάζει με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στην Τουρκία:

«Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για τον Γερμανό ακτιβιστή Πέτερ Στόιντνερ. Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε και αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο.

Ωστόσο οι δικαστές έστειλαν τέσσερις συγκατηγορουμένους του στη φυλακή λόγω δήθεν «στήριξης της τρομοκρατίας». Η δικαστική αυτή απόφαση είναι ένα από τα στοιχεία που επισκιάζουν τη σημερινή επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην περιοχή ο Ερντογάν στηρίζει ακραίες ισλαμιστικές ομάδες. Στη δε διαμάχη για τον φυσικό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται όλο και πιο επιθετικός έναντι των χωρών μελών της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο.

Ήρθε η ώρα να δείξει η ΕΕ στον Ερντογάν τα όριά του. Θα έπρεπε να τερματίσει όχι μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα που έχουν εξελιχθεί άλλωστε σε φαρσοκωμωδία. Επί τάπητος θα πρέπει να τεθεί και η τελωνειακή ένωση».