06 Αυγούστου 2020

Βηρυτός: Η ισχυρότερη έκρηξη μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι -137 νεκροί, 5.000 τραυματίες

Τις πληγές του συνεχίζει να μετρά ο Λίβανος μετά την τρομακτική έκρηξη στη Βηρυτό, η οποία έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 137 ανθρώπινες ζωές.

Τα σωστικά συνεργεία, με τη συνδρομή δυνάμεων από άλλα κράτη, συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια στην περιοχή γύρω από το λιμάνι που έχει καταστραφεί πλήρως. Οι προσπάθειές τους διεξήχθησαν με δυσκολία τη νύχτα, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει πλέον ρεύμα και σύμφωνα με τους New York Times, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες σκάβουν μέσα στα συντρίμμια, ψάχνοντας για επιζώντες.

Το ωστικό κύμα από την έκρηξη στην αποθήκη με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου προκάλεσε τεράστια καταστροφή, με 300.000 άτομα να έχουν μείνει χωρίς στέγη και τουλάχιστον 5.000 να έχουν τραυματιστεί.

Πολίτης στο Λίβανο ανάβει κεράκια

Οι κάτοικοι του Λιβάνου άναψαν κεράκια στους δρόμους της Βηρυτού, τιμώντας έτσι τους νεκρούς από τη φονική έκρηξη

Η ισχυρότερη έκρηξη μετά από Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Η δύναμη της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη, που προκάλεσε ζημιές σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων. Μάλιστα, Βρετανός επιστήμονας ανέφερε πως η ένταση της έκρηξης ήταν η μεγαλύτερη που έχει δει η ανθρωπότητα μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο Κρίστοφερ Μπάσμπι, ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας και μέλος της Επιτροπής για τους Κινδύνους της Ραδιενέργειας της ΕΕ, έκανε συγκρίσεις από άλλες μεγάλες εκρήξεις και δικαιολόγησε την άποψή του πως πρόκειται για την τρίτη ισχυρότερη που έχει γίνει.

«Στην αποθήκη υπήρχαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με 2,7 κιλοτόνους ΤΝΤ. Στη Χιροσίμα υπολογίζεται πως η βόμβα ήταν 10 με 12 κιλοτόνους, πράγμα που σημαίνει πως στη Βηρυτό η αντιστοιχία είναι στο 1/4. Κάποιοι λένε πως στην Ιαπωνία οι βόμβες ήταν 20 κιλοτόνων, αλλά όπως και να 'χει, η έκρηξη στη Βηρυτό είναι η ισχυρότερη μετά από αυτές τις δύο στην Ιαπωνία», είπε ο Μπάσμπι, που εξήγησε πως και το «μανιτάρι» που δημιουργήθηκε από την έκρηξη δημιούργησε «δαχτυλίδια συμπίεσης» στους υδρατμούς, ακριβώς όπως συμβαίνει με μία ισχυρή πυρηνική συσκευή αν αυτή ενεργοποιηθεί κοντά σε ακτή.

Ο Μπάσμπι τόνισε πως και στο παρελθόν έχουν γίνει εκρήξεις νιτρικού αμμωνίου, αλλά όχι τόσο ισχυρές όσο αυτή της Βηρυτού.

Κατεστραμμένα κτίρια στο λιμάνι Βηρυτού

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή στο λιμάνι της Βηρυτού

«Είχε γίνει μία στο Τέξας που κατέστρεψε το λιμάνι και άλλη μία στη Γερμανία, περίπου το 1920, σε αποθήκη, αλλά αυτή στη Βηρυτό είναι η μεγαλύτερη μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι», επέμεινε.

Καταστροφές σε δωμάτιο νοσοκομείο στη Βηρυτό