01 Αυγούστου 2020

📺ΣΩΣΤΟΣ! ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ! Ο Πόποβιτς δεν γονάτισε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ (video)

Είναι από τα πρόσωπα στο ΝΒΑ που έχουν πάρει σαφέστατη σε κοινωνικά ζητήματα και κατά της φυλετικής ανισότητας. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς όμως επέλεξε να μην ακολουθήσει παίκτες και αντιπάλους, γονατίζοντας κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, πριν την αναμέτρηση των Σπερς με τους Κινγκς.


 
Ο Τζόναθαν Αϊζακ έγινε ο πρώτος παίκτης στη «φούσκα» του NBA που δεν γονάτισε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ και μάλιστα δεν φόρεσε ούτε το μπλουζάκι με το μήνυμα “Black Lives Matter” (σ.σ. «οι ζωές των μαύρων έχουν αξία») πάνω από τη φανέλα του. Λίγη ώρα αργότερα, ο προπονητής των Σαν Αντόνιο Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, και η εκ των βοηθών του, Μπέκι Χάμον, επίσης στάθηκαν όρθιοι πριν από την αναμέτρηση με τους Σακραμέντο Κινγκς, ενώ φορούσαν μπλουζάκια με το “Black Lives Matter”.



Ο Πόποβιτς έχει εκφράσει δημόσια τις θέσεις του για κοινωνική ισότητα, αλλά αυτή τη φορά αρνήθηκε να εξηγήσει την απόφασή του να σταθεί όρθιος. Μιλώντας μετά τη νίκη των Σπερς επί των Σακραμέντο Κινγκς με 129-120, ο έμπειρος τεχνικός είπε ανάμεσα σε άλλα: «Προτιμώ να το κρατήσω για τον εαυτό μου. Όλοι πρέπει να πάρουν μια προσωπική απόφαση. Όλοι έχουν την ελευθερία να αντιδρούν με όποιον τρόπο θέλουν. Για οποιουσδήποτε λόγους έχω, αντέδρασα με τον τρόπο που ήθελα».

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο ΝτεΜαρ ΝτεΡοζάν, ο οποίος υπερασπίστηκε τους προπονητές του: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για το τι πιστεύουν οι Πόποβιτς και Χάμον. Ο Πόποβιτς έχει εκφραστεί πολλές φορές. Η Χάμον είναι στην πρώτη γραμμή και παλεύει για την ισότητα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κακολογήσουμε κάποιον επειδή δεν γονάτισε».

NBA: Ο πρώτος που δεν γονάτισε στον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ!

Όσον αφορά τον Αϊζακ (τον Μάρτιο χειροτονήθηκε ιερέας), ερωτήθηκε μετά το τέλος του αγώνα των Μάτζικ για το αν πιστεύει ότι οι ζωές των μαύρων έχουν αξία. «Απολύτως» είπε ο 22χρονος άσος και συνέχισε λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Πιστεύω ότι οι ζωές των μαύρων έχουν αξία. Σκέφτηκα πολύ πριν πάρω την απόφασή μου και μέρος της είναι η σκέψη μου ότι το να γονατίζεις ενώ φοράς ένα μπλουζάκι “Black Lives Matter” δεν πάει χέρι-χέρι με το να υποστηρίζεις τις ζωές των μαύρων. Δεν νομίζω ότι το να γονατίσεις ή να φορέσεις ένα μπλουζάκι, για μένα προσωπικά, είναι η απάντηση. Αισθάνομαι ότι οι ζωές των μαύρων υποστηρίζονται από το Ευαγγέλιο. Όλες οι ζωές υποστηρίζονται από το Ευαγγέλιο. Όλοι έχουμε πράγματα που κάνουμε λάθος και κάποιες φορές φτάνουμε σε ένα σημείο που δείχνουμε με το δάχτυλο για το ποιο λάθος είναι χειρότερο. Όλοι αμαρτάνουμε και οι απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα του κόσμου, όχι μόνο τον ρατσισμό, είναι το αληθινό Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού».

Επίσης, ο Αϊζακ δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τους συμπαίκτες του για την επιλογή του. Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφασή του να μη φορέσει ένα μπλουζάκι με το “Black Lives Matter” ή με ένα μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης στο πίσω μέρος της φανέλας του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι άνθρωποι έχουν γνώμες και οι άνθρωποι έχουν τον τρόπο που αισθάνονται. Επομένως, προφανώς το να μην φορέσω (μπλουζάκι με το “Black Lives Matter”), οι άνθρωποι θα το εκλάβουν με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους. Έτσι το είδα για τον εαυτό μου. Ήταν απλά κάτι που δεν αισθάνομαι ότι πάει χέρι-χέρι με την υποστήριξη των ζωών των μαύρων. Διαμαρτυρόμαστε και κάνουμε πράγματα για να πετύχουμε κάτι κι εγώ στέκομαι όρθιος και δεν φοράω μπλουζάκι για να πετύχω κάτι επίσης».