26 Σεπτεμβρίου 2020

Έχετε καταλάβει γιατί μειώθηκαν δραστικά τα κρούσματα μετά το διάγγελμα;

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ήταν η πιο ευχάριστη είδηση των τελευταίων ημερών για να μην πούμε εβδομάδων. Εκεί που ο αριθμός έδειχνε να έχει κολλήσει στα 350+ και να μην ξεκολλάει ήρθε το χθεσινό καλό νέο και η αισιοδοξία επέστρεψε στην επιστημονική κοινότητα.

Κάποιοι υπέθεσαν ότι η μείωση των κρουσμάτων οφειλόταν στον αριθμό των τεστ. Πίστευαν δηλαδή ότι έγιναν λιγότερα τεστ και άρα λογικό ήταν να βγουν και λιγότερα κρούσματα. Κι όμως δεν ήταν αυτό.

Ο αριθμός των τεστ ήταν υψηλός όπως και τις προηγούμενες μέρες. Η μείωση των κρουσμάτων οφείλεται στα μέτρα που είχαν ληφθεί τις προηγούμενες μέρες και άρχισαν να αποδίδουν.

Μάλιστα όπως μαθαίνει το instanews.gr ο πρωθυπουργός πριν ανακοινώσει στο διάγγελμά του ότι τελικά δεν θα πάμε σε lockdown είχε πληροφορηθεί από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας ότι τα δεδομένα δείχνουν να αλλάζουν προς το καλύτερα και ο δείκτης R0 να πέφτει.

Πράγμα που φάνηκε και στον αριθμό των νέων μολύνσεων, αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων που επίσης έπεσε.

Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση ότι αν δεν βρεθεί κάποια μεγάλη εστία υπερμετάδοσης τις επόμενες μέρες, η φθίνουσα πορεία του αριθμού των κρουσμάτων θα συνεχιστεί ειδικά μετά την εφαρμογή του μέτρου για τις «ήσυχες νύχτες» με το κλείσιμο περιπτέρων και μίνι μάρκετ μετά τα μεσάνυχτα.

Είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή της πανδημίας. Αν ο ιός αναχαιτιστεί τώρα και μάλιστα χωρίς lockdown η κατάσταση θα γίνει πολύ καλύτερη στη συνέχεια. Μην ξεχνάτε άλλωστε αυτό που υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες στην Ελλάδα. 6 δύσκολοι μήνες έμειναν. Μετά με ή χωρίς εμβόλιο ο εφιάλτης του κορωνοϊού θα αρχίσει να σβήνει…

instanews.gr