20 Οκτωβρίου 2020

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητεί η Ελλάδα

Συνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ιταλίας Luigi Di Maio, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya ζητά να προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας στις επιστολές του αναφέρεται στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως σημειώνει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Ο Νίκος υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως φρεγάτες, υποβρύχια, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.