27 Νοεμβρίου 2020

📺Τραγική η κατάσταση στη Δράμα: Θετικοί στον κορονοϊό 100 γιατροί και νοσηλευτές

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα της Δράμας καθώς τα κρούσματα κορονοϊού και οι νοσηλείες συνεχώς αυξάνονται. «Με το που δίνεται εξιτήριο τα κρεβάτια ξαναγεμίζουν» επεσήμανε το πρωί της Παρασκευής (27/11) ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο της Δράμας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

« Ένας στους 4 είναι θετικός στον κορονοϊό» ανέφερε ο πρόεδρος εργαζομένων, προσθέτοντας ότι «αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δεν ελαττώνονται οι νοσηλείες στο νοσοκομείο. Με το που δίνεται εξιτήριο τα κρεβάτια ξαναγεμίζουν». Παράλληλα, όπως ο ίδιος ανέφερε ενώ την Πέμπτη (26/11) έγινε η διακομιδή των ασθενών σήμερα πάλι υπάρχουν 2 ασθενείς που αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλες ΜΕΘ. «Αναζητούμε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου υπάρχει κρεβάτι θα μεταβούν και οι συγκεκριμένοι ασθενείς» σημείωσε.

Το νοσοκομείο αυτή την στιγμή, όπως είπε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, από τις 240 κλίνες που έχει το νοσοκομείο τις 140 τις μετέτρεψε σε COVID. «Έχουμε αναπτύξει τρεις κλινικές απλές covid δυναμικής 140 κλινών και αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 136 ασθενείς ενώ όσο αφορά τις ΜΕΘ αναπτύξαμε από τα 6 κρεβάτια που είχαμε 12 και αυτή την στιγμή είναι και τα 12 κατειλημμένα. Καθημερινά γίνονται εισαγωγές. Στο χειρουργείο μέσα έχουμε αναπτύξει τρία κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας (μεταβατικό στάδιο πριν τη ΜΕΘ)» είπε.

Όσον αφορά το προσωπικού του νοσοκομείου, ο πρόεδρος των εργαζομένων εξήγησε πως έγιναν γύρω στις 43 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού γύρω αλλά αυτή την στιγμή 80 νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό νοσεί από τον κορονοϊό και 25 γιατροί. Δηλαδή 105 άτομα είναι εκτός. «Από τους 11 γιατρούς της παθολογικής κλινικής που πρέπει να έχει με βάση το οργανόγραμμα υπηρετούν μόνο 4 από τους οποίου οι 2 νοσούν» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος σημείωσε πως είναι περίπου 100.000 άτομα πληθυσμός αλλά εξυπηρετούν και όμορους νομούς ενώ είπε πως είναι θετικό είναι ότι την Πέμπτη (26/11) ο ΕΟΔΥ  ανακοίνωσε 24 θετικά κρούσματα στον νομό τους. «Είναι από τα λιγότερα τις τελευταίες μέρες» δήλωσε. 

80 νοσηλευτές και 20 γιατροί θετικοί στον κορονοϊό

Την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Δράμα περιέγραψαν η πρόεδρος νοσοκομειακών ιατρών Παρθένα Κιόρτεβε και ο πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Γιώργος Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο OPEN το πρωί της Παρασκευής (27/11), δήλωσαν πως 80 νοσηλευτές και 20 γιατροί νοσούν από τον κορονοϊό, ενώ μόνο δύο είναι οι πνευμονολόγοι στο νοσοκομείο. Ακόμα, επεσήμαναν πως δεν μπορούν να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος και πως χρειάζονται άμεσα ειδικούς γιατρούς. Σύμφωνα με τους ίδιους, μόνο δύο είναι οι πνευμονολόγοι στο νοσοκομείο το οποίο δεν αντέχει το βάρος υπάρχει άμεση ανάγκη για ειδικούς γιατρούς.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
  

Εκτάκτως στο νοσοκομείο Δράμας κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι αρκετά δύσκολη και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το MEGA, μεταβαίνει ομάδα ιατρών από τη Θεσσαλονίκη. Επικεφαλής της ομάδας που θα βρεθεί για να βοηθήσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Δράμας είναι ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του «ΑΧΕΠΑ», Παναγιώτης Κολλάρας.

Συνεχίζονται τα rapid τεστ

Συνεχίζεται από συνεργεία του ΕΟΔΥ η διενέργεια rapid tests, με τη μέθοδο του drive through, σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού. 

Συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν rapid tests και στην κεντρική πλατεία της Δράμας, αλλά μόνο σε άτομα προερχόμενα από ιχνηλάτηση, που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και κλήθηκαν να κάνουν το τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μετάδοση του ιού και σ’ αυτούς.

Άμεση βοήθεια ζητά το προσωπικό του νοσοκομείου

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε στο νοσοκομείο Δράμας από τα μέλη του συλλόγου ιατρών, του σωματείου νοσηλευτών και του σωματείου εργαζομένων, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης ώστε να ζητηθεί να σταλεί άμεση βοήθεια προς το νοσοκομείο.

Από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ ζητείται να σταλούν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, γιατροί ανάλογων ειδικοτήτων, όπως παθολόγων, πνευμονολόγων, εντατικολόγων κ.ά.

Επίσης, η διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας, με επιστολή της προς τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης, στις 8 Νοεμβρίου, ζήτησε να μάθει αν υπάρχει ενδιαφέρον για απασχόληση ιατρικού προσωπικού και αν υπάρχουν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου που προτίθενται άμεσα να υπηρετήσουν στο νοσοκομείο.