30 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: 1.044 κρούσματα, 600 διασωληνωμένοι, 85 νεκροί-Ξανά μπροστά η Αθήνα-Τι είπαν Αρκουμανέας, Μαγιορκίνης

-Μαγιορκίνης: 30% μείωση σε διαγνώσεις στην Αθήνα, 20% σε Θεσσαλονίκη
-Αρκουμανέας: Υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσάτων-Κακόβουλα και απαράδεκτα τα δημοσιεύματα για στοιχεία ΕΟΔΥ
-Κοντοζαμάνης: Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 αγγίζει το 87%
-Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.044 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.406 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 1.044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105.271, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.

4.888 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28.075 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 161 (26.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 581 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.406 θανάτους συνολικά στη χώρα. 978 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα:

- 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους πιυ διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 255 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 213 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 17 κρούσματα  στην Π.Ε. Κοζάνης

- 3 κρούσματα  στην Π.Ε. Κορινθίας

- 2 κρούσματα  στην Π.Ε. Λακωνίας

- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αρκουμανέας: Κακόβουλα και απαράδεκτα τα δημοσιεύματα για στοιχεία ΕΟΔΥ 

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί θεωρώ απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας  κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία.

«Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν την εργασία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων. Υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όλοι, δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια καταχωρούμε στο ίδιο σύστημα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Μαγιορκίνης: 30% μείωση σε διαγνώσεις στην Αθήνα, 20% σε Θεσσαλονίκη

Έκκληση στους πολίτες για προσοχή απηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

 «Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή» είπε συγκεκριμένα.

Ο κος Μαγιορκίνης, εξήγησε πως η Αττική έδειξε μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων κατά 30%, ενώ για την Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 20%.

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις.

Παράλληλα, εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν και στις αρχές Νοεμβρίου.

«Να τηρήσετε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους» κατέληξε.

Χαρδαλιάς: Οι 18 περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Τις περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά με βάση τα νέα στοιχεία ανέφερε μεταξύ άλλων στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. 

Όπως ο ίδιος ανέφερε αυτές είναι η Πέλλα, Δράμα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Φλώρινα, Ημαθία, Λάρισα, το Κιλκίς, Ξάνθη, Χαλκιδική, Μαγνησία, Καρδίτσα, Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη. 

Στην Πιερία το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται τα τελευταία 24ώρα αντί να σταθεροποιείται ή να μειώνεται, όπως σε άλλες περιοχές, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ακόμα μια φορά ότι «η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία», συμπληρώνοντας «σε κάθε χωριό, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της Πιερίας».

Σχετικά με τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν διενεργηθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι «το τελευταίο τριήμερο, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πραγματοποιήσει 189.710 ελέγχους και κατέγραψαν 4.963 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων σε όλη τη χώρα. Συνολικά επιβλήθησαν πρόστιμα ύψους 1.129.850 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 13 επιχειρήσεις».

«Τηρούμε τα μέτρα όχι από τον φόβου του προστίμου αλλά γιατί έτσι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές, θα προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κατόπιν, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στην εορταστική περίοδο που ξεκινά λέγοντας «φέτος οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές» και υπενθυμίζοντας, «οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ώστε «να τους προστατεύσουμε».

Οι κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί αν δεν τηρούνται τα μέτρα.

Επανέλαβε πως φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές όπως έγινε σήμερα στην Πάτρα, ενώ τόνισε πως οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων δεν επιτρέπονται όσο ισχύουν τα μέτρα.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα από μερίδα του Τύπου σχετικά με την ύπαρξη διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Όσα γράφτηκαν χθες, όλοι εμείς στην οικογένεια της πολιτικής προστασίας τα θεωρούμε παντελώς άδικα και παντελώς αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις και επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας Υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα».

«Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, απαιτούν από όλους προσήλωση στον στόχο και στο αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και προσέθεσε «Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονές του, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοί του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας. Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα, αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες για τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και προφανώς με πολιτική στόχευση».

«Η ουσία είναι μία. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Είναι ώρα μάχης για όλους και εμείς όλοι στην Πολιτική Προστασία το ξέρουμε και όλοι μαζί, μαζί με τον ΕΟΔΥ, μαζί με το υγειονομικό προσωπικό, μαζί με το υπουργείο Υγείας, όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής συνεχίζουμε» κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.

Κοντοζαμάνης: Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 αγγίζει το 87%

Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 αγγίζει το 87% και ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδας ήταν 410 εισαγωγές, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Προσέθεσε ότι στην Αττική από τις 229 συνολικά ΜΕΘ για covid-19 κατειλημμένες είναι οι 177 κλίνες και σε ό,τι αφορά την κάλυψη απλών κλινών, περίπου 600 ασθενείς νοσηλεύονται. Στο σύνολο της επικράτειας επί διαθεσίμων 7.093 απλών κλινών οι κατειλημμένες κλίνες είναι 4.408.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας, που συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση, ανέφερε ότι συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.400.000 PCR και περίπου 215.000 rapid test και τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έκανε rapid test. Στη χώρα η θετικότητα είναι γύρω στο 9,18 και στην Αττική η θετικότητα έχει διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 7,5%, είπε ο κ. Αρκουμανέας.

Αναφορικά με τη διατίμηση του τεστ ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Προετοιμασία για τα εμβόλια

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των ψυγείων με ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας που απαιτούνται για τα εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα είναι 14 και ήδη έχουν φτάσει τα επτά και τα υπόλοιπα έρχονται αυτή την εβδομάδα. Στη συνέχεια θα γίνει η διανομή σε διάφορα σημεία της χώρας.

Όπως είπε, τα εμβόλια έρχονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και διατηρούνται σε θερμοκρασίες των -70 βαθμών Κελσίου, αλλά υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που διατηρούνται σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, και αυτό σημαίνει ότι όλα τα εμβολιαστικά κέντρα δεν χρειάζεται να έχουν τα ειδικά ψυγεία.

Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός

Σχετικά με το υγειονομικό διαβατήριο, είπε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και είναι σαφής και η θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Υπάρχουν, πρoσέθεσε, «συζητήσεις προκειμένου να παραμείνουν τα σύνορα κάθε χώρας ανοιχτά, αυτή είναι και η πάγια θέση της ΕΕ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξουν αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ θα τις ακολουθήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συζήτηση». Στόχος, τόνισε, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη του εμβολιασμού και για την ασφάλεια των εμβολίων, διότι αυτά θα κυκλοφορήσουν στην αγορά όταν λάβουν την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.