09 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας - Στους 228 οι διασωληνωμένοι

Στα 1.914 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα - 396 κρούσματα στην Αττική και 483 στη Θεσσαλονίκη - Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 228 - Νέο αρνητικό ρεκόρ με 35 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους

Σε κρίσιμο τεστ υποβάλλει τις αντοχές των υγειονομικών δομών της χώρας το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εισάγονται κάθε μέρα σε νοσοκομεία Covid-19, ενώ ποσοστό εξ αυτών θα χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Με το lockdown να βρίσκεται μόλις στη δεύτερη ημέρα εφαρμογής του, απομένει να αποδειχθεί πόσο τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε ανάσχεση του πανδημικού κύματος (στην προηγούμενη καραντίνα η μεταδοτικότητα του ιού είχε μειωθεί κατά 81%) και σταδιακή απόσυρση των περιορισμών.

Η πρόεδρος της ΕΝΙΑΠ Ματίνα Παγώνη όρισε το μέτρο για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας τα 1.000 κρούσματα την ημέρα. «Δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα καταστημάτων κλπ αν δεν είμαστε κάτω από 1.000 κρούσματα ημερησίως. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας» είπε το Mega.

Βέβαιο, πάντως, θεωρείται ότι κάποια μέτρα, όπως η μάσκα παντού, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για αρκετούς μήνες ακόμη. Το ίδιο φυσικά ισχύει για τα μέτρα υγιεινής, τις αποστάσεις κ.λπ.

Το αποτύπωμα του κορωνοϊού παραμένει βαρύ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η οποία τις τελευταίες ώρες μετρά τα περισσότερα θύματα, κυρίως σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Δράμας, της Κατερίνης και των Σερρών.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, είχαμε 1914 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 396 κρούσματα στην Αττική και 483 στη Θεσσαλονίκη. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 228 ενώ είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ με 35 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 784 θανάτους συνολικά στη χώρα.