27 Νοεμβρίου 2020

Αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία: Πήγαν οι εθελοντές βουλευτές να προσφέρουν και έπεσαν σε νομικό κενό!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για να προσφέρει, ωστόσο διαπιστώθηκε νομικό κενό - Κοντοζαμάνης: Ενημερώσαμε σήμερα τους βουλευτές για τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΕΣΥ 

Απίστευτο κι όμως ελληνικό, αφού η ανιδιοτελής προσφορά των Ελληνίδων και Ελλήνων βουλευτών, γιατρών στο επάγγελμα, να ενταχθούν στην «πρώτη γραμμή» της μάχης στο εθνικό σύστημα υγείας κατά της πανδημίας έπεσε στο τείχος της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Στη θλιβερή αυτή διαπίστωσε κατέληξε πρώτος ο βουλευτής του ΚΚΕ Λάρισας, Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος, άλλωστε, άνοιξε το χορό του εθελοντισμού μεταξύ των γιατρών- βουλευτών, δηλώνοντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο την πρόθεσή του να παράξει τις υπηρεσίες του, όπου κρίνει το ΕΣΥ, αποστέλλοντας και σχετική επιστολή στο Προεδρείο της Βουλής.

Στην επιστολή του, στις 23 Νοεμβρίου ο κ. Λαμπρούλης ζητούσε να απαλλαγεί άμεσα από τα καθήκοντά του, ώστε να μεταβεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, να συνδράμει ως πνευμονολόγος.

Παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο, αλλά...

Πράγματι, ο κ. Λαμπρούλης μετέβη άμεσα -μετά την κοινοποίηση της επιστολής του στη Βουλή- στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, για να αναλάβει δράση και για αυτό το λόγο παρουσιάστηκε απευθείας στο διοικητή του Νοσοκομείου, ώστε να τον εντάξει χωρίς καθυστέρηση στο ιατρικό δυναμικό της νοσοκομειακής μονάδας. Μόνο που, εκτός της θετικής υποδοχής εκ μέρους της διοίκησης που έτυχε ο βουλευτής, εισέπραξε και την αμηχανία του, αφού η επιστροφή του κ. Λαμπρούλη στα ιατρικά του καθήκοντα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν εφικτή λόγω γραφειοκρατίας.

Δηλαδή, γραφειοκρατικό κώλυμα λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας δεν επέτρεπε να αναλάβει αμέσως τα ιατρικά του καθήκοντα, αφού διαπιστώθηκε νομικό κενό για τη συγκεκριμένη περίπτωση, της παροχής δηλαδή εθελοντικών υπηρεσιών από βουλευτή. Με το βουλευτή σε… επιχειρησιακή ετοιμότητα να μπει στους θαλάμους θεραπείας, ξεκίνησε μια διαβούλευση για να βρεθεί μια νομική φόρμουλα, ώστε τελικά να μπορέσει και ο κ. Λαμπρούλης και όλοι οι εθελοντές βουλευτές – γιατροί να προσφέρουν στο ΕΣΥ, αφού το πρόβλημα είναι οριζόντιο και αγγίζει τους συναδέλφους του από όλα τα κόμματα.

Τελικά, ως μέσο υπέρβασης του γραφειοκρατικού εμποδίου επελέγη η υπογραφή ενός ειδικού νομικού εγγράφου, βάσει του οποίου οι βουλευτές θα μπορούν να ασκούν τα ιατρικά τους καθήκοντα για εξαιρετικούς λόγους, δηλαδή εξαιτίας της πανδημίας. Το σχετικό έγγραφο θα λύσει τα χέρια του κ. Λαμπρούλη, του κ. Χρήστου Κέλλα, βουλευτή της ΝΔ Λάρισας και όλους τους υπόλοιπους εθελοντές της Βουλής, μόνο που ακόμη δεν έχει αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου διοίκηση και βουλευτές ανέμεναν μέχρι σήμερα το πρωί να σταλεί από την Αθήνα, λύνοντας το γόρδιο δεσμό.

Κοντοζαμάνης: Οι προϋποθέσεις ένταξης των βουλευτών στο ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας σήμερα απέστειλε επιστολή στους βουλευτές που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στο ΕΣΥ όπου τους ενημερώνει για τις προϋποθέσεις ένταξης τους, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι προϋποθέσεις αφορούν κυρίως το ωράριο απασχόλησης η οποία είναι πλήρης, την ένταξη στο πρόγραμμα εφημεριών και την αναγκαιότητα υπογραφής σύμβασης για ένταξη στο ΕΣΥ, η οποία σημαίνει ότι η αστική ευθύνη έναντι των τρίτων είναι ίδια με οποιοδήποτε άλλο εργαζόμενο του ΕΣΥ.

Επίσης ζητείται από τους βουλευτές να ενημερώσουν τη Βουλή για ενδεχόμενη αποχή τους από την άσκηση των καθηκόντων τους.

Γεωργία Σαδανά
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ