25 Νοεμβρίου 2020

Δημοσκόπησεις MRB και Κάπα Research: Σαφές προβάδισμα ΝΔ αλλά και καμπανάκια φθοράςΗ δημοσκόπηση της Κάπα Research δείχνει τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει από το 18,2% τον Απρίλιο στο 14%, ενώ αυτή της MRB δείχνει τον κόσμο να έχει κουραστεί από τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κοροναϊό


Μεγάλη διαφορά της τάξης του 15,9% εξακολουθεί να έχει στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του STAR.

Η δημοσκόπηση ζητεί την άποψη των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας, αλλά και για τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, τo 52,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, με το ποσοστό να είναι ακόμη υψηλότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Στην εκτίμηση της MRB για την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 15,9%. Στην τρίτη θέση το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 5,3% και ακολουθούν ΚΚΕ (4,5%), Ελληνική Λύση (4,2%) και ΜέΡΑ25 (2,7%). 

 
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης MRB αναφορικά με την πρόθεση ψήφου

Η δημοσκόπηση της MRB ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το 64% των ερωτηθέντων βρίσκουν λίγο έως καθόλου αποτελεσματικά τα μέτρα, με την αρνητική απάντηση να είναι ακόμη υψηλότερη σε νεότερες ηλικίες μεταξύ 17 και 44 ετών. Ωστόσο, 1 στους 2 ερωτηθέντες εκτιμούν πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας στο β' κύμα της πανδημίας είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλες χώρες που δοκιμάζονται από τον κορωνοϊό. 


Τα ευρήματα της δημοσκόπησης MRB για τα μέτρα της κυβέρνησης 

Επτά (ΑΣΧΕΤΟΙ) στους δέκα πιστεύουν ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει τον κορωνοϊό

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ως προς την άποψη των πολιτών για τη Θεία Κοινωνία και το κατά πόσο μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό. Σχεδόν 7 στους 10, ποσοστό 67,7% των ερωτηθέντων, εκτιμά πως ο ιός μπορεί να διαδοθεί μέσω της Θείας Μετάληψης. 


Δημοσκόπηση MRB: 52,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο

Στο ερώτημα της δημοσκόπησης της MRB κατά πόσο οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο, το 52,1% απαντά θετικά, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 68% για άτομα άνω των 65 ετών. 

 
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης MRB για το εμβόλιο

Η δημοσκόπηση της MRB ρώτησε τους συμμετέχοντες και για τις εκδηλώσεις την ημέρα του Πολυτεχνείου, με το 67,9% να διαφωνεί με τη διεξαγωγή τους εν μέσω πανδημίας. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι που συμφωνούν με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων ανέρχονται στο 46%. 

 
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης MRB αναφορικά με τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Αναλυτικά η δημοσκόπηση της MRB

Παρακάτω μπορείτε να δείτε συνολικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB, όπως παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Star.


Δημοσκόπηση: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Μειώνεται η ικανοποίηση από την κυβέρνηση

Γιάννης Αλμπάνης - CNN Greece

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Κάπα Research μεταξύ 17 και 19 Νοεμβρίου.

Στην έρευνα ρωτήθηκαν 1054 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Σε αδρές γραμμές, τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης είναι:

1. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, παρατηρείται ένα κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας.

2. Μειώνεται σαφώς η ικανοποίηση από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος.

3. Αυξάνονται τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών, η απαισιοδοξία και η ανησυχία για το υγειονομικό σκέλος της κρίσης.

4. Σε γενικές γραμμές οι πολίτες θέτουν σε προτεραιότητα την υγεία, τάσσονται υπέρ των περιοριστικών μέτρων και προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 14 μονάδες. Ωστόσο, παρατηρείται μια μείωση της διαφοράς κατά 2,8%.Από το δημοσκοπικά υψηλό της σημείο η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 3,8 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη μικρή αύξηση των ποσοστών του, παραμένει πίσω όχι μόνο από το εκλογικό ποσοστό του, αλλά και από τη σημείο που βρισκόταν τον Γενάρη.Τόσο στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό όσο και στην παράσταση νίκης σημειώνεται απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα.Σε σχέση με την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί την πανδημία συγκριτικά με τη ΝΔ, υπερτερούν οι αρνητικές γνώμες.Η διαχείριση της πανδημίας

Οι πολίτες εμφανίζονται σαφώς λιγότερο ευχαριστημένοι από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Η ικανοποίηση των πολιτών έχει μειωθεί κατά 43 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ υπερτερούν πια οι αρνητικές γνώμες. Έχει ενδιαφέρον ότι τους τελευταίους δύο μήνες τα ποσοστά εμφανίζονται σταθεροποιημένα.Αντιστοίχως, έχει μειωθεί η αισιοδοξία για την πορεία της χώρας.Μειωμένη κατά πολύ εμφανίζεται και η αισιοδοξία των πολιτών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.Στο θέμα των ευθυνών για το δεύτερο κύμα, εντυπωσιάζει το 93% που θεωρούν ότι ευθύνονται τα ΜΜΜ. Ακολουθούν οι ελλείψεις του ΕΣΥ και το άνοιγμα του τουρισμού.Σε έναν πολύ ενδιαφέροντα πίνακα, είναι σαφώς περισσότεροι οι ερωτηθέντες που θεωρούν ότι η βασική ευθύνη είναι της κυβέρνησης και όχι των πολιτών που δεν τηρούν τα μέτρα.Σε γενικές γραμμές το lockdown κρίνεται αναγκαίο.Ωστόσο, όταν ρωτιούνται οι πολίτες για τα συγκεκριμένα μέτρα, η αποδοχή είναι σαφώς μικρότερη.Ο Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει πολύ δημοφιλής.


Τα συναισθήματα των πολιτών

Τα αρνητικά συναισθήματα που έτσι κι αλλιώς κυριαρχούσαν, τώρα ενισχύονται περαιτέρω. Να σημειωθεί η αύξηση κατά 5% της οργής.Αντίστοιχα είναι τα συναισθήματα που γεννάει η καραντίνα.Στις πηγές ανησυχίας, οι απαντήσεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Αυξάνεται η ανησυχία για την υγεία και μειώνεται σχετικά αυτή για την οικονομική κατάσταση κατάσταση των πολιτών. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος της ανησυχίας για τα εθνικά θέματα κατά 16%.Σε συνέχεια με τις απαντήσεις στην προηγούμενη ερώτηση, η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κρίση είναι κυρίως υγειονομική.Αντιστοίχως, η υγεία τίθεται σε προτεραιότητα έναντι της οικονομίας.Πάντως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση τελικά θα ελεγχθεί.Είναι σαφώς ελπιδοφόρο ότι το... εμβολιαστικό κίνημα ισχυροποιείται κόντρα στον ανορθολογισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας.


Η οικονομία

Στην οικονομία είναι κάπως περισσότεροι αυτοί που απαντάνε ότι δεν έχουν επηρεαστεί τα εισοδήματά τους.Αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που κρίνουν ανεπαρκή τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις.Η γενική απαισιοδοξία περνάει και στην εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας.