11 Δεκεμβρίου 2020

Αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας: Θα ισχύει από τις 22:00 έως τις 5:00-Δεν χάνουν τα μέτρα προστασίας όσα καταστήματα ανοίξουν με «click away»

Παραμένει η απαγόρευση των μετακινήσεων τις βραδινές ώρες κατά την περίοδο των εορτών, αλλά από τις 22:00 (μέχρι σήμερα ξεκινούσε στις 21:00) μέχρι και τις 5:00 τα ξημερώματα.

Η απαγόρευση θα ισχύει από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, ενώ για τις μετακινήσεις θα είναι πάλι απαραίτητη η αποστολή SMS στο 13033.

Τα SMS και όλοι οι κωδικοί για το μήνυμα στο 13033

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMSεπιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:
  • το ονοματεπώνυμο του,
  • τη Διεύθυνση κατοικίας του
  • και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.
Η μορφή του SMS

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις το βράδυ 21:00-5:00

Υπάρχουν μόνο τρεις λόγοι που μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις συγκεκριμένες ώρες (21:00-05:00) και αυτοί είναι για εργασία, υγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.

Συγκεκριμένα:
  • Με τον αριθμό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
  • Με τον αριθμό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.
Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Δεν χάνουν τα μέτρα προστασίας όσα καταστήματα ανοίξουν με «click away»

Οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν με click-away θα συνεχίσουν να δικαιούνται τα προνόμια και τα μέτρα στήριξης - Αναλυτικά τα δικαιώματα των επιχειρήσεων
Τα προνόμια και μέτρα στήριξης που δικαιούνταν και πριν θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν υπό το νέο καθεστώς του «click away» την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, πηγές των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας τόνιζαν ότι οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν υπό το νέο καθεστώς, δεν χάνουν τα μέτρα προστασίας. Διευκρίνιζαν δε ότι τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως έχουν ανακοινωθεί για τον μήνα Δεκέμβριο, παραμένουν σε ισχύ και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away.

Ειδικότερα, όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δικαιούνται για ολόκληρο τον μήνα Δεκέμβριο:

- Να θέσουν όσους από τους εργαζομένους τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής - ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

- Μείωση ενοικίου 40%.

- Αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

- Δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

- Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.