08 Δεκεμβρίου 2020

📺Κορωνοϊός - Βρετανία: 90χρονη έκανε το πρώτο εμβόλιο

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη Δύση που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού - «Νιώθω προνομιούχα. Αν μπορώ να το κάνω εγώ στα 90, μπορείτε όλοι», τα πρώτα της λόγια - Εμβολιάστηκε και δεύτερος ηλικιωμένος, ο... Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον δυτικό κόσμο που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού, αφού σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στη Βρετανία, μετά την έγκριση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα το εμβόλιο της Pfizer. 

Η Μάργκαρετ Κίναν, που θα κλείσει τα 91 της χρόνια την ερχόμενη εβδομάδα, είναι από το Κόβεντρι και έκανε το εμβόλιο στο τοπικό νοσοκομείο στις 8:31 (ώρα Ελλάδας).

«Νιώθω τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζομαι κατά του κορωνοϊού. Είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα ποτέ να ζητήσω, γιατί έτσι μπορώ επιτέλους να ανυπομονώ για τις στιγμές που θα περάσω με την οικογένειά μου και με τους φίλους μου την Πρωτοχρονιά, αφού πέρασα μόνη το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά η 90χρονη ηλικιωμένη. 


Η συνταξιούχος πωλήτρια κοσμημάτων πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά την Μέι (η Μέι Πάρσονς είναι η νοσοκόμα που της έκανε το εμβόλιο) και το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS, οι οποίοι με πρόσεξαν ιδιαιτέρως. Η συμβουλή μου σε οποιονδήποτε τους προσφερθεί το εμβόλιο είναι να το κάνει. Αν μπορώ να το κάνω εγώ στα 90 μου, μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε». 

Εμβολιάστηκε και δεύτερος ηλικιωμένος

Λίγο πριν τις 9:30 (ώρα Ελλάδος), εμβολιάστηκε και δεύτερος ηλικιωμένος, το όνομα του οποίου σίγουρα... θα μείνει στην ιστορία, καθώς πρόκειται για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το Γουόργουικσάιρ.


Σε δήλωσή του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε «το προσωπικό του NHS, τους επιστήμονες που δούλεψαν τόσο σκληρά για το εμβόλιο, τους εθελοντές και όλους όσοι τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα και προστάτευαν τους συνανθρώπους τους». «Θα κερδίσουμε μαζί», τόνισε. 

Ο επικεφαλής του NHS της Αγγλίας, Σερ Σίμον Στίβενς, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους όσοι εμπλέκονται στην παράδοση του νέου εμβολίου.

«Σε λιγότερο από ένα χρόνο από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας, το NHS πλέον προχωρά στον εγκεκριμένο εμβολιασμό του πληθυσμού και αυτό είναι τρομερό επίτευγμα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ένα ευχαριστώ μέσα από καρδιάς σε όλους που δούλεψαν για να γίνει αυτό πραγματικότητα -στους επιστήμονες και τους γιατρούς που δούλεψαν σκληρά και στους εθελοντές που ανιδιοτελώς συμμετείχαν στις δοκιμές. Κατάφεραν μέσα σε μήνες, αυτό που συνήθως παίρνει χρόνια» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Οι συνάδελφοί μου στον χώρο της υγείας είναι περήφανοι για αυτή την ιστορική στιγμή».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην 90χρονη Μάργκαρετ ή Μάγκι, όπως την φωνάζουν συγγενείς και φίλοι, λέγοντας: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Μάργκαρετ, τον πρώτο μας ασθενή που έκανε το εμβόλιο».

Και συνέχισε: «Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει γίνει ποτέ σε αυτή τη χώρα. Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να ολοκληρωθεί η δουλειά, καθώς ολοένα και περισσότερες προμήθειες εμβολιου θα είναι διαθέσιμες. Αν όλοι παραμείνουμε προσεκτικοί στις εβδομάδες που έρχονται, θα μπορούμε να κοιτάμε τη σημερινή μέρα και να τη βλέπουμε ως ένα καθοριστικό σημείο στη μάχη κατά του ιού».

Όπως και πολλοί ηλικιωμένοι, έτσι και η Μάργκαρετ Κίναν, πέρασε το 2020 απομονωμένη και για αυτό θέλει τα Χριστούγεννα να τα περάσει με την οικογένειά της. Με λίγους και καλούς συγγενείς και με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μάλιστα, σε 21 ημέρες, θα λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και να έχει τη μέγιστη δυνατή προστασία από τον ιό.

Από την πλευρά της, η νοσοκόμα Μέι Πάρσονς χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» το γεγονός ότι ήταν η πρώτη νοσοκόμα που έκανε το εμβόλιο σε ασθενή.

«Είναι τεράστια τιμή που ήμουν η πρώτη νοσοκόμα που έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε ασθενή. Είμαι τόσο χαρούμενη που ήμουν μέρος αυτή της ιστορικής μέρας», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν πάρα πολύ σκληροί για εμάς που δουλεύουμε στο NHS, αλλά τώρα νιώθουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον ευχαριστεί τους υγειονομικούς 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε την έναρξη σήμερα του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα του και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους επιστήμονες και τους ανθρώπους που δήλωσαν εθελοντές για την δοκιμή του εμβολίου κατά της νόσου αυτής.

"Θα το νικήσουμε αυτό μαζί", σημειώνει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τζόνσον, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τον κόσμο στη χώρα του να συνεχίσει να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.


Η Βρετανία είναι η πρώτη δυτική χώρα που άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά της COVID-19 με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι αναμένει πως εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία θα έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ως το τέλος του έτους και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα αρχίσει να μειώνει τους αριθμούς των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα. Επίσης διευκρίνισε ότι τα στοιχεία, όσον αφορά τον ημερήσιο αριθμό των εμβολιασμών που γίνονται, θα ανακοινώνονται μόλις είναι διαθέσιμα.

"Έχουμε εκατομμύρια δόσεις που περιμένουμε να φτάσουν πριν από το τέλος του έτους", δήλωσε ο Χάνκοκ στο BBC TV.

Ερωτηθείς πόσο γρήγορα θα λάβουν οι άνθρωποι το εμβόλιο, ο υπουργός Υγείας απάντησε: "Εκατομμύρια ως το τέλος του έτους".

Ο Χάνκοκ εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι η ζωή θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς στη Βρετανία από την άνοιξη του ερχόμενου έτους.

"Καθώς μπορέσαμε να αρχίσουμε αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού συντομότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα μπορέσουμε να έρθει αυτό λίγο νωρίτερα. Τρέφω τις μέγιστες ελπίδες για το καλοκαίρι του 2021 και ελπίζω ότι θα μπορούμε να άρουμε τους περιορισμούς από την άνοιξη", σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στο BBC.

Αναφερόμενος στην ιδέα για τη λειτουργία του εμβολίου κατά της COVID-19 ως ένα είδος διαβατηρίου, ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αυτό δεν έχει νόημα, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το εμβόλιο σταματάει την μετάδοση όταν κάποιος είναι ασυμπτωματικός.

Ο ίδιος ο Χάνκοκ θα κάνει το εμβόλιο όταν θα είναι αρμόζον, όπως δήλωσε παράλληλα ο υπουργός στον ραδιοσταθμό LBC. "Αδημονώ να το κάνω, θα το κάνω όταν θα είναι αρμόζον", σημείωσε.

Η Βρετανία ελπίζει εξάλλου ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca θα εγκριθεί από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, την MHRA, τις ερχόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε ο υπουργός στις δηλώσεις που έκανε στο BBC.

"Ελπίζουμε ότι αυτό θα λάβει έγκριση (...) Ελπίζουμε αυτό να γίνει σε κανά δύο εβδομάδες", σημείωσε.

"Αυτή είναι μια απόφαση της ανεξάρτητης MHRA, η οποία θα το εγκρίνει μόνον αν είναι ασφαλές για χρήση και αποτελεσματικό. Επομένως αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη", κατέληξε.

Ερωτηθείς παράλληλα αν το Λονδίνο θα ενταχθεί σύντομα στην βαθμίδα με τους αυστηρότερους περιορισμούς για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού, ο Χάνκοκ σημείωσε ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε τμήματα της βρετανικής πρωτεύουσας και οι κάτοικοί της θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες που ισχύουν τώρα.