15 Δεκεμβρίου 2020

📺Κυρ. Μητσοτάκης: Οπαδός της ανοιχτής οικονομίας και μεταρρυθμιστής ο Μπαράκ Ομπάμα

Μήνυμα στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ "Γη της Επαγγελίας" έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η αυτοβιογραφία είναι ένα είδος ζωής. Μόνο που δεν περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα της. Γράφεται πιο αργά από την αρχή της. Και ευτυχώς τελειώνει, νωρίτερα από το τέλος της», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O κ. Μητσοτάκης είπε:

Προσωπικά, έχω καταφέρει να διαβάσω τα δύο τρίτα του βιβλίου. Κλέβοντας λίγη ώρα τα βράδια ή, μερικές φορές, όταν βρίσκομαι στο αεροπλάνο σε ταξίδια που μου δίνουν κάποιο ελεύθερο χρόνο. Ανήκω και εγώ σε αυτούς που θεωρούν γλαφυρό το λόγο του. Αλλά και ταιριαστό με την ισχύ των ιδεών του.

Ως αναγνώστης-πολιτικός, θα επισήμαινα την προσήλωση του Προέδρου στις αρχές της φιλελεύθερης Δημοκρατίας, του εκσυγχρονισμού και της κοινωνικής φροντίδας.

Αλλά και την πίστη του στην μετριοπάθεια: Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ ομολογεί ότι ανέκαθεν υπήρξε μεταρρυθμιστής και όχι επαναστάτης. Ένας οπαδός της ανοιχτής οικονομίας, που, όμως, δεν δίστασε να κρατικοποιήσει πρόσκαιρα την αυτοκινητοβιομηχανία για να τη σώσει. Και, βέβαια, έθεσε τον ιδιωτικό τομέα προ των ευθυνών του στην οικολογική τραγωδία του 2010, στον Κόλπο του Μεξικού.

Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να σταθώ σε δύο χαρακτηριστικά τα οποία διατρέχουν όλο το βιβλίο του: Πρώτον, στο διαρκές ερώτημα που θέτει ο Πρόεδρος στον εαυτό του, αν κάθε φορά, αποφάσιζε σωστά. Αυτή η αγωνία νομίζω ότι κρατά κάθε ηγέτη προσηλωμένο στο στόχο του, αλλά και σε επαφή με τους συμπολίτες του.

Και δεύτερον θέλω να σταθώ στο σύνθημα: Yes, we can. Τρεις λέξεις, που χειραφετήθηκαν απ’ την προεκλογική του εκστρατεία για να πυροδοτήσουν την πολιτική του συνολικά. Πεποίθηση, που και εγώ πιστεύω ότι, όταν τη συμμερίζονται πολλοί, τότε γίνεται συλλογική κίνηση που οδηγεί σε πραγματικά - σε χειροπιαστά αποτελέσματα.

«Κλείνω με την ευχή, το βιβλίο αυτό να διαβαστεί και, κυρίως, να δώσει αφορμές για σκέψη και περίσκεψη. Οι αρχές, οι επιλογές και οι πολιτικές συμπεριφορές Ομπάμα αξίζουν να περάσουν τον Ατλαντικό για να φτάσουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Για να βοηθήσουν, έτσι, και τη δική μας προσπάθεια να μετατρέψουμε την ήπειρό μας και την πατρίδα μας σε μία αληθινή "Γη της Επαγγελίας"» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.


Στην εκδήλωση συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρ. Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμένος, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια κα Ελένη Κουναλάκη, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Μπακατσέλος, η Έφορος αρχαιοτήτων Αθηνών κα Ελένη Μπάνου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας κ. Έντυ Ζεμενίδης, η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικής & Διεθνούς Ιστορίας του Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Μπότσιου, ο συγγραφέας κ. Χρήστος Χωμενίδης, ο Διευθυντής του Μουσείου της πόλης των Αθηνών κ. Στέφανος Καβαλλιεράκης, ο επίτιμος Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Interbus Α.Ε. κ. Δημήτρης Ζαφειριάδης και ο επικοινωνιολόγος κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Κουβαράς.

Τη μετάφραση του βιβλίου στην ελληνική γλώσσα έκαναν οι διακεκριμένοι μεταφραστές Χρύσα Φραγκιαδάκη και Μάνος Τζιρίτας, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης είχε η Όλια Αποστολοπούλου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

14:00 – 14:10  Εισαγωγή - Μηνύματα

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος ΣΥ.ΡΙΖ.Α

14:10 – 14:40  "Η σημασία της Προεδρίας Obama για την Ελλάδα"

Αλέξανδρος Μαλλιάς, τ. Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ

Δημήτρης Ζαφειριάδης, Γενικός Διευθυντής, Interbus Α.Ε.

Νίκος Μπακατσέλος, Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Endy Zemenides, Executive director, Hellenic American Leadership Council (HALC)

14:40-14:50   "Η εσωτερική οπτική στην προεδρία Ομπάμα"                                 

Eleni Kounalakis, Αντικυβερνήτης Καλιφόρνια, ΗΠΑ

14:50-15:00  Άνθρωποι που γνώρισαν τον Πρόεδρο

Προκόπης Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης, Ελληνική  Δημοκρατία

Ελένη Μπάνου, Έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών 

15:00 – 15:40   "Περίοδος Ομπάμα ως πρότυπο Ηγεσίας"

Στέφανος Καβαλλιεράκης, Διευθυντής Μουσείου της Πόλης των Αθηνών

Ευτύχης Βαρδουλάκης, Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας, Stratego

Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αν.Καθηγήτρια & Διευθύντρια Κέντρου Ελληνικής & Διεθνούς Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Χρήστος Χωμενίδης, Συγγραφέας

Η Γη της Επαγγελίας κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ και σήμερα διατίθεται από τα καταστήματα Public και το public.gr.