Οι ιδρυτές της γερμανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Biontech, ο Ουγκούρ Σαχίν και η Εζλέμ Τουρετσί, είναι για το περιοδικό «Der Spiegel» οι «νικητές της χρονιάς» στην Γερμανία, χάρη στην δημιουργία του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε συνεργασία με την φαρμακοβιομηχανία Pfizer.
Το περιοδικό κάνει λόγο για μια ιστορία επιτυχίας «Made in Germany» και αναφέρεται στον χρόνο - ρεκόρ που χρειάστηκε η εταιρία του Μάιντς για να αναπτύξει το εμβόλιο που άρχισε ήδη να χρησιμοποιείται στην μάχη κατά του κορονοϊού. Επόμενος στόχος για το τουρκικής καταγωγής ζευγάρι γιατρών: ένα φάρμακο για τον καρκίνο, με περαιτέρω αξιοποίηση της επαναστατικής τεχνολογίας mRNA.
Κορονοϊός: Παιδιά Τούρκων μεταναστών πίσω από το εμβόλιο - Γιατί χαρακτηρίζουν "dream team" το ζευγάρι
Το παντρεμένο ζευγάρι πίσω από το εμβόλιο κορονοϊού είναι τόσο αφιερωμένο στην ιατρική έρευνα που όπως έχουν αποκαλύψει πέρασαν την ημέρα του γάμου τους στο εργαστήριο. Ο Ugur Sahin, 55 ετών, και η σύζυγός του Ozlem Tuereci, 53 ετών, παιδιά Τούρκων μεταναστών, έχουν χαρακτηριστεί ως η "dream team".
Οι γονείς και των δύο μετανάστευσαν στη Γερμανία. Η 53χρονη και ο 55χρονος αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ιατρική επιστήμη. Και οι δύο είναι καθηγητές ογκολογίας και δημιούργησαν μαζί την BioNTech το 2008. Πριν από την BioNTech είχαν δημιουργήσει την εταιρεία Ganymed Pharmaceuticals, η οποία πουλήθηκε για 1.06 δισεκατομμύρια λίρες το 2016. Μαζί εξέτασαν το ανοσοποιητικό σύστημα ως δυνητικό σύμμαχο στην καταπολέμηση του καρκίνου διερευνώντας τη μοναδική γενετική σύνθεση κάθε όγκου. Μέσω της BioNTech ελπίζουν να αναπτύξουν περισσότερα εργαλεία ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου.
Το Ίδρυμα The Bill & Melinda Gates Foundation έχει επενδύσει 41.8 εκατομμύρια λίρες στην BioNTec, η οποία επίσης ασχολείται με τον HIV και προγράμματα για τη φυματίωση. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, το ζευγάρι αυτή τη στιγμή είναι ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στη Γερμανία.
Παρά τους γεμάτους τραπεζικούς λογαριασμούς οι συνεργάτες τους περιγράφουν τον Dr Sahin ως ήρεμη δύναμη και ως μετρημένο άνθρωπο, ο οποίος ενδιαφέρεται περισσότερο στο να διαβάζει επιστημονικές μελέτες, παρά να ελέγχει το πόσο αξίζει η εταιρεία του.
Ποιοι είναι οι Ugur Sahin και Ozlem Tuereci
Ο 55χρονος είναι γιος Τούρκου μετανάστη, που εργαζόταν σε εργοστάσιο της Ford στην Κολονία. Πλέον συγκαταλέγεται στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς, μαζί με τη σύζυγό του και μέλος του συμβουλίου της εταιρείας, Özlem Türeci. Ο Sahin πραγματοποίησε το παιδικό του όνειρο σπουδάζοντας ιατρική. Εργάστηκε σε νοσοκομεία στην Κολονία και στο Χόμπουργκ. Γνωρίστηκε με την Özlem Türeci, κόρη επίσης μετανάστη Τούρκου γιατρού, στο Πανεπιστήμιο Saarland στο Χόμπουργκ.
Παντρεύτηκαν το 2002 και απέκτησαν μία κόρη. Όπως ίδια η Türeci είχε δηλώσει στη «Süddeutsche Zeitung», αυτή και ο σύζυγός της ξεκίνησαν την ημέρα του γάμου τους με εργαστηριακές ρόμπες και συνέχισαν την έρευνά τους, έπειτα από μια σύντομη στάση στο γραφείο μητρώου. Από το 2000 ήταν επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στην οποία περιλαμβανόταν και ο Ugur Sahin, στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς της Γερμανίας. Επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του καρκίνου και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη μοναδική γενετική σύνθεση κάθε όγκου. Το 2001 ίδρυσαν την Ganymed Pharmaceuticals για την ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του καρκίνου, ενώ ο Sahin συνέχισε την ακαδημαϊκή έρευνα και τη διδασκαλία. Χρηματοδοτήθηκαν από τη MIG AG, καθώς και από τους Thomas και Andreas Struengmann, οι οποίοι πούλησαν την εταιρεία γενόσημων Hexal στη Novartis το 2005. Αυτά τα κεφάλαια πωλήθηκαν στη γιαπωνέζικη Astellas το 2016 αντί 1,4 δισ. δολαρίων. Ίδρυσαν την BioNTech, το 2008, αναζητώντας ένα ευρύτερο φάσμα εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου.