12 Ιανουαρίου 2021

Επισπεύδεται ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού: Ξεκινά 16 Ιανουαρίου -Πότε και πόσα εμβόλια αναμένουμε

Προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα, με την ημερομηνία εκκίνησης για τον γενικό πληθυσμό να επισπεύδεται στις 16 Ιανουαρίου για πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών.

Σήμερα, μέχρι τις 5:00 το απόγευμα, έγιναν 4.773 εμβολιασμοί και στο σύνολο από 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, δηλαδή έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 0,46% του πληθυσμού.

Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικά νοσοκομεία, και τις επόμενες ημέρες ο εμβολιασμός των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οδοντίατρων και φαρμακοποιών. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν μεταφερθεί τα εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας.

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού

Σημαντικό τμήμα προόδου για τους εμβολιασμούς αποτελεί το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για άνω των 85 ετών, σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξήγησε όλους τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν αίτηση για ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν.

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί μετά τους υγειονομικούς και τις κλειστές δομές είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η ηλικία αποτελεί αυξημένο παράγοντα κινδύνου και γι’ αυτό έγινε και η προτεραιοποίηση, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού άλλων χωρών του κόσμου.

Η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη χώρα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η Ελλάδα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 444 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 39 επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώθηκε ελαφρά από την Κυριακή, με 350 ασθενείς σε ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα.

Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, 180 εντοπίζονται στην Αττική και 56 στη Θεσσαλονίκη. Έχει αξία να σημειώσουμε πως οι περισσότερες νέες μολύνσεις της Αττικής εντοπίζονται στον κεντρικό τομέα Αθηνών (56).

Την ίδια ώρα, σε καθεστώς πιο αυστηρού lockdown τίθεται από το πρωί της Τρίτης η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, απαγόρευση μετακίνησης εκτός ορίων της Περιφέρειας και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 ως τις 5.00 το πρωί. Τα νέα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 6.00 το πρωί.

Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ για την αγορά εμβολίων

Την ίδια ώρα, η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, έπειτα από τις διευκρινίσεις του κ. Θεμιστοκλέους, στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36% των ποσοτήτων. Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν.

Χρονοδιάγραμμα παραλαβής εμβολίων

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η χώρα μας θα παραλάβει από την Pfizer-BioNTech 427.050 δόσεις, στο τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις, σύνολο 1.348.425 δόσεις. Αυτός ο αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις. Σε αυτές τις ποσότητες υπάρχει περίπτωση να προστεθούν 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά την έγκριση του εμβολίου της Moderna αναμένεται η παράδοση 20.000 δόσεων εντός Ιανουαρίου, 115.000 δόσεων τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεων τον Μάρτιο. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.

Επίσης, σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν και εκείνες του εμβολίου της AstraZeneca, αν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ. Έτσι, η πρώτη παράδοση θα γίνει εντός Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων, με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται νωρίτερα η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση.