25 Ιανουαρίου 2021

Ισραήλ: Απελάθηκε πρώην δασκάλα -Κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος τουλάχιστον 74 μαθητριών

Το Ισραήλ απέλασε σήμερα την Μάλκα Λάιφερ, μια υπερορθόδοξη εβραία, πρώην διευθύντρια σχολείου, η οποία κατηγορείται για δεκάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης μαθητριών της στην Αυστραλία, ακόμη και για βιασμό, δίνοντας έτσι τέλος σε μια εξαετή δικαστική διαμάχη, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

"Επιβεβαιώνουμε την απέλαση", ανέφερε το υπουργείο σε μήνυμά του στο WhatsApp.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Λάιφερ επιβιβάστηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε πτήση για την Αυστραλία, ώρες προτού το ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας της Covid-19.

Η Λάιφερ, μια Ισραηλινή, κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση μαθητριών την περίοδο που εργαζόταν ως δασκάλα και διευθύντρια ενός υπερορθοδόξου σχολείου στη Μελβούρνη.

Σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος 74 κοριτσιών.

Μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της στην Αυστραλία το 2008, η Λάιφερ και η οικογένειά της μετέβησαν στο Ισραήλ και εγκαταστάθηκαν στον εβραϊκό οικισμό Εμανουέλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την τελευταία έφεση που είχαν ασκήσει οι δικηγόροι της κατά της έκδοσής της με μια πολύ αυστηρή διατύπωση.

"Έχουν περάσει περισσότερα από έξι χρόνια από τότε που κατατέθηκε αίτημα στο περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για την έκδοση της εφεσιβάλουσας στην Αυστραλία. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει ένδικο μέσο το οποίο να μην έχει εκμεταλλευτεί η εφεσιβάλουσα για να εμποδίσει την έκδοσή της, περιλαμβανομένης και της επίκλησης ψυχικής ασθένειας".

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επικαλέστηκε σήμερα τον πρόεδρο της Σιωνιστικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Τζέρεμι Λάιμπλερ, ο οποίος άσκησε κριτική εναντίον της καθυστέρησης.

"Το ότι επιτράπηκε στην Λάιφερ να γλιτώσει από τη δικαιοσύνη για τόσο καιρό ήταν παρωδία. Παρότι είναι ανακουφιστικό το ότι το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ τελικά επικράτησε, ο χρόνος και η διαδικασία που συνετέλεσαν σε αυτές τις καθυστερήσεις είναι εντελώς απαράδεκτα", είπε.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Guardian, το πολύχρονο δικαστικό σίριαλ σε συνδυασμό με κατηγορίες για μεσολάβηση ενός ισραηλινού αξιωματούχου, έχουν θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Αυστραλίας με το Ισραήλ.

Η Λάιφερ είχε συλληφθεί και υποχρεωθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στο Ισραήλ όταν η πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία κατέθεσε αίτημα για την έκδοσή της, το 2014.

Ισραηλινό δικαστήριο αρχικά την έκρινε ψυχικά ακατάλληλη για να εκδοθεί.

Ωστόσο, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε εκ νέου την Λάιφερ χάρη σε ιδιωτικούς ερευνητές οι οποίοι κατέγραφαν κρυφά σε βίντεο την καθημερινή της ζωή στον εβραϊκό οικισμό όπου διέμενε.

Η υπόθεση έκανε πάταγο έπειτα από τις κατηγορίες ότι ο τότε υφυπουργός Υγείας του Ισραήλ Γιάακοβ Λίτζμαν, ο οποίος προέρχεται από την ίδια υπερορθόδοξη σέχτα με την Λάιφερ, φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει τη διαδικασία της ψυχιατρικής αξιολόγησής της.

Η ίδια αρνείται τα πάντα.

Τον Δεκέμβριο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε ότι η Λάιφερ προσποιούνταν ψυχική νόσο αλλά ήταν σε θέση να εκδοθεί στην Αυστραλία, το δικαστήριο απέρριψε την τελευταία της έφεση.