07 Ιανουαρίου 2021

Ο δήμαρχος Καλύμνου περιγράφει πώς έγινε το επεισόδιο στα Ίμια-Τι υποστηρίζει η τουρκική ακτοφυλακή

Το επεισόδιο μεταξύ σκάφους του λιμενικού με ελληνική ακταιωρό περιέγραψε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης. 

«Ήταν αναμενόμενο αυτό που συνέβη χθες, δεδομένου ότι πηγαίνουν οι Καλύμνιοι ψαράδες στην περιοχή των Ιμίων για να ψαρέψουν... Είναι η περίοδος που υπάρχει πολλή τσιπούρα και πήγαν χθες πέντε αλιευτικά» εξήγησε ο κ. Διακομιχάλης. 

«Όταν είδαν οι Τούρκοι να ψαρεύουν τα ελληνικά σκάφη, εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και τρία σκάφη της τούρκικης ακτοφυλακής προσπαθούσαν να κόψουν τις σημαδούρες. Οι Έλληνες ψαράδες ζήτησαν βοήθεια από τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής ήρθαν εκεί και άρχισαν οι ναυμαχίες». «Υπήρξε ένα ‘τζαρτζάρισμα’ μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και του ελληνικού ταχύπλοου, που προκάλεσε ζημιές στο δικό μας σκάφος» εξήγησε ο κ. Διακομιχάλης.

«Το πρόβλημα για μένα είναι ότι δεν πρέπει να καλούνται τα ελληνικά σκάφη, πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή. Εδώ και μέρες ζήτησα από τους αρμοδίους (στον υπουργό Ναυτιλίας και τον αρχηγό λιμενικού) να υπάρχει μόνιμη παρουσία για να αποφευχθεί ένα επεισόδιο» επισήμανε ο δήμαρχος.

«Ένταση στα Ίμια (Kardak)» σχολιάζει από πλευράς της η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. «Σκάφη τουρκικής ακτοφυλακής με ελιγμούς εμπόδισαν τα δύο σκάφη ελληνικής ακτοφυλακής και τα απομάκρυναν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα» ισχυρίζεται η Χουριέτ. 


Πηγή: https://www.skai.gr

Τι υποστηρίζει η τουρκική ακτοφυλακή

Ανακοίνωση σχετικά με την ένταση που προκλήθηκε χθες το πρωί, μεταξύ σκαφών του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής, στην περιοχή των Ιμίων, εξέδωσε έπειτα από σχεδόν 24 ώρες η τουρκική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "στις 6 Ιανουάριου 2121 στις 10:03 στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια σημειώθηκε παραβίαση χωρικών υδάτων από δύο στοιχεία ελληνικής ακτοφυλακής".

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "με ελιγμούς παρεμποδίσης που πραγματοποιήθηκαν από τέσσερα σκάφη τουρκικής ακτοφυλακής, βγάλαμε από τα χωρικά ύδατά μας τα δύο ελληνικά στοιχεία που έκαναν παραβίαση" και προστίθεται ότι "κατά τη διάρκεια ελιγμών παρεμπόδισης των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, σημειώθηκε επακούμβηση μεταξύ σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής και σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής".

Σημειώνεται ότι τα τουρκικά ΜΜΕ κρατούν χαμηλούς τόνους για το συμβάν.