26 Ιανουαρίου 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει casting για να βρει νέα στελέχηΜπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να διαφωνεί σε πολλά με τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο εμφανίζεται έτοιμος να υιοθετήσει μια σειρά από τακτικές του βασικού αντιπάλου του, καθώς κρίνει ότι αυτές μπορεί να τον βοηθήσουν να ανέλθει κάποια στιγμή και πάλι στην εξουσία. Έτσι, πατώντας πάνω στο πρότυπο του «γαλάζιου» Μητρώου Στελεχών, είναι έτοιμος –σύμφωνα με πληροφορίες– να δημιουργήσει τώρα και το δικό του… κόκκινο μητρώο.

Καταρχάς, για όσους δεν θυμούνται, το φθινόπωρο του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε παρουσιάσει μια πρωτοβουλία ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού, συγκεντρώνοντας βιογραφικά προσώπων που θα ήθελαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Νέα Δημοκρατία. Υπεύθυνη της εν λόγω διαδικασίας εκείνη την εποχή ήταν η Ρεβέκκα Πιτσίκα, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του κόμματος, που χώριζε τους ενδιαφερόμενους σε τρεις κατηγορίες: σε αυτούς που θέλουν να πολιτευθούν, σε εκείνους που θα αξιοποιηθούν την «επόμενη» ημέρα της διακυβέρνησης και σε αυτούς που θα ήθελαν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής, εργαζόμενοι σε μια σειρά από τομείς. Εκείνη την εποχή ελήφθησαν πάνω από 4.000 βιογραφικά, τα οποία αξιολογήθηκαν μέσα από ατελείωτες ώρες συνεντεύξεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τώρα, στο πλαίσιο της ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού, θέλει να προχωρήσει σε ένα ανάλογο εγχείρημα, αναζητώντας νέα και ικανά στελέχη από την αγορά και τον επιστημονικό κόσμο (με έμφαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα), που θα επιθυμούσαν αφενός να συνδράμουν με τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους και αφετέρου να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, αφού κανείς από την Κουμουνδούρου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές, μόλις υποχωρήσει αισθητά το κύμα της πανδημίας και προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού – κάποια στελέχη προσδιορίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να προχωρήσει σε έναν τέτοιο «αιφνιδιασμό» το προσεχές φθινόπωρο.

Τη διαδικασία επιλογής των νέων στελεχών θα αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Μιχάλης Καλογήρου. Το έργο που καλείται να επιτελέσει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προφανώς και δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Βέβαια δεν θα είναι μόνος του, καθώς θα πλαισιώνεται από μια σειρά προσώπων που θα εξετάζουν επίσης τα βιογραφικά, ώστε να υπάρχει ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα. Μάλιστα, φέρεται να έχει νοικιαστεί από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης ειδικός χώρος κοντά στο Γκάζι, όπου θα στεγαστεί το «επιχειρησιακό κέντρο».

Η ανανέωση των υποψηφίων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η ηγεσία δεν έμεινε ικανοποιημένη από τα πρόσωπα που φιγούραραν στα ψηφοδέλτια των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, των ευρωεκλογών αλλά και των βουλευτικών εκλογών του 2019. Πολλοί υποψήφιοι αποδείχθηκαν στην πράξη προβληματικοί – και δεν αναφερόμαστε μονάχα στην περίπτωση της Μυρσίνης Λοΐζου, που αποκαλύφθηκε ότι επί 5,5 χρόνια λάμβανε εξόφθαλμα παράνομα και προφανώς εις γνώσιν της τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της.

Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν δεν θα προέρχονται μονάχα από τον χώρο της αμιγούς Αριστεράς αλλά και της Κεντροαριστεράς, ώστε να επιτευχθεί ακόμη και σε αυτό το επίπεδο η πολυπόθητη διεύρυνση που ζητάει εδώ και αρκετό καιρό ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, «θα αναζητήσουμε στελέχη που θα έχουν έναν τεκμηριωμένο λόγο και δεν θα κάνουμε το λάθος που διαπράτταμε παλαιότερα, να αποκλείσουμε τεχνοκράτες. Δεν θα φτάσουμε όμως στο σημείο να μετατρέψουμε μια επικείμενη κυβέρνησή μας σε ανώνυμη πολυεθνική εταιρεία, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετώντας μια πλειάδα από στελέχη επιχειρήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τού τι εννοούν, φέρνουν την Ευγενία Φωτονιάτα, που διετέλεσε ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ταμειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), και τον Παναγιώτη Κορκολή, ο οποίος θήτευσε ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα πάντως, το iSyriza, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για την εγγραφή νέων μελών, δεν φαίνεται να κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να συμβάλλει στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού. Αυτό σημαίνει ότι ο παλιός κομματικός μηχανισμός εξακολουθεί να έχει την πρωτοκαθεδρία, στον οποίο παρεμπιπτόντως διατηρεί ισχυρά ερείσματα η εσωκομματική ομάδα των «53+» υπό τον τέως υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι συσχετισμοί ενδεχομένως να μεταβληθούν στον δρόμο για το Συνέδριο, καθώς, όταν κάποια στιγμή ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του, πιθανολογείται ότι θα αυξηθούν το ενδιαφέρον και ο αριθμός των μελών. Για να συγκληθεί το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο όμως, θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί το πρόβλημα της πανδημίας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία ομονοεί ότι αυτό θα πρέπει να γίνει διά ζώσης και όχι εξ αποστάσεως μέσα από τις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, σαν να είναι μια κοινή τηλεδιάσκεψη.

Εκτός εάν τους προλάβουν οι εξελίξεις και μέχρι να διεξαχθεί το 3ο Τακτικό Συνέδριο, που θα καθορίσει και την πολιτική ταυτότητα, ο πρωθυπουργός έχει προβεί στην προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών. Οπότε το… casting από τον Μιχάλη Καλογήρου και τους συνεργάτες του θα πρέπει να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς και να έχει κατασταλάξει σε πρόσωπα, πολύ πριν τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού.

του Γεώργιου Σαρρή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο