01 Απριλίου 2021

Διευρύνεται το ΠΑΣΟΚ του Μαξίμου: Βάλανε απόφοιτο Φιλοσοφικής να προβλέψει τις τεχνολογικές εξελίξεις😂😂Προσόν του: Παρατρεχάμενος της Αννούλας

Η νέα ομάδα στρατηγικής στο Μέγαρο Μαξίμου – Ο ρόλος Γεραπετρίτη και η αποστολή του παλιού συνεργάτη της Διαμαντοπούλου

Αποστολή της είναι να μελετά και να επιχειρεί να διαγνώσει τις μελλοντικές τεχνολογικές, κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις

Το καλοκαίρι του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η ελληνοτουρκική κρίση, και πολύ πριν ενσκήψει η πανδημία του κορονοϊού, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε η πολυτέλεια των συζητήσεων για μακροπρόθεσμες στρατηγικές κινήσεις. Σε μία από αυτές, ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και στενότερος συνεργάτης του, Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Γιάννης Μαστρογεωργίου, ανέλυαν το σχέδιο της Κομισιόν να επενδύσει πολιτικά και να ενισχύσει πανευρωπαϊκά τη λεγόμενη «στρατηγική πρόβλεψη» (strategic foresight). Γρήγορα η ιδέα ωρίμασε και ενεργοποιήθηκε το εγχείρημα να δημιουργηθεί στη χώρα μας για πρώτη φορά μια δομή που θα έχει ως αποστολή να μελετά και να επιχειρεί να διαγνώσει τις μελλοντικές τεχνολογικές, κοινωνικοοικονομικές, περιβαλλοντικές και λοιπές εξελίξεις. Την εποπτεία ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και τον συντονισμό ο κ. Μαστρογεωργίου.

Το σχέδιο δεν έμεινε στα χαρτιά. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η Ομάδα Στρατηγικών Προβλέψεων και Προοπτικής Διερεύνησης έχει αρχίσει να εργάζεται και ήδη στα μέσα Απριλίου ο κ. Μαστρογεωργίου θα την εκπροσωπήσει στην πρώτη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο συντονιστών στην Ε.Ε. και τον Μάιο ο κ. Γεραπετρίτης στην πρώτη διάσκεψη υπουργών.

Οπως σημειώνουν τα ίδια τα μέλη της ομάδας για την αποστολή τους, «το μέλλον από χρονικό σημείο μετατρέπεται σε τρόπο σκέψης. Ενα ανοιχτό πεδίο γόνιμου, συμμετοχικού διαλόγου, με στόχο να καταστήσουμε την Ελλάδα πιο ανθεκτική και να κατευθύνουμε τις αναγκαίες μεταβάσεις (ιδίως την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση) με βιώσιμο, δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο, με τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους». Τα πρώτα πεδία στα οποία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους είναι το δημογραφικό, το περιβάλλον, η ενέργεια και η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ δεσμεύονται να υποβάλλουν ανά τρίμηνο έκθεση στον πρωθυπουργό για τις εργασίες τους.

Τα προσωπα

Ποια είναι, όμως, τα μέλη της ομάδας αυτής, που θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του πρωθυπουργού και θα δουλεύει πάνω σε μοντέλα μηχανικής του μέλλοντος;

Πρόεδρος είναι ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας), με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εχει διατελέσει διευθυντής του think tank «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», που είχε ιδρύσει η Αννα Διαμαντοπούλου, και στη συνέχεια διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, κάτοχος της Εδρας UNESCO σε Futures Research, που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ). Είναι επίσης επικεφαλής της Μονάδας Προοπτικής Διερεύνησης και Εργαλείων στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ. Εχοντας ακαδημαϊκό υπόβαθρο στη Φυσική, τις Περιβαλλοντικές Σπουδές, τις Διεθνείς Σχέσεις και την Προοπτική Διερεύνηση, ο κ. Χριστοφιλόπουλος εργάστηκε αρχικά στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας και ειδικά στην υποστήριξη της επιχειρηματικής αξιοποίησης των ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων, μέχρι να δημιουργήσει μια νέα δραστηριότητα, που σχετίζεται με τη διεθνή ερευνητική συνεργασία.

Τα άλλα τρία μέλη της ομάδας είναι οι:

• Σταύρος Μαντζανάκης, διευθύνων σύμβουλος, ιδρυτικός συνεργάτης και επικεφαλής του τμήματος καινοτομίας εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων που ειδικεύεται στην έρευνα για το μέλλον, τον στρατηγικό, επιχειρηματικό και οικονομικό σχεδιασμό και την καινοτομία. Εχει μεταπτυχιακό τίτλο (MBA) στα Διεθνή Οικονομικά και δεύτερο μεταπτυχιακό στις Ψηφιακές Πόλεις, ενώ το πρώτο του πτυχίο είναι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

• Ιριάννα Λιανάκη-Δεδούλη, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Turku (Φινλανδία) και κάτοχος μεταπτυχιακού στις Διεθνείς Σχέσεις. Εχει εργαστεί για τρία χρόνια στον Τομέα Προοπτικής Διερεύνησης της UNESCO και έχει σημαντική εμπειρία σε συμμετοχικά, βιωματικά εργαστήρια, καθώς και σε θέματα διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

• Ανδρονίκη Παπατέρπου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων της Εδρας UNESCO σε Futures Research. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Μοντέρνα και Σύγχρονη Τέχνη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Κώστας Παπαχλιμίντζος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 27 Μαρτίου