17 Απριλίου 2021

Πάσχα: Ποιο είναι το σχέδιο για τις Εκκλησίες

Δύο εβδομάδες απομένουν για το Πάσχα και η Κυβέρνηση με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων καταρτούν το σχέδιο για το τι θα γίνει με τις Εκκλησίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκλησίες θα ανοίξουν για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και τον εορτασμό του Πάσχα με αυξημένο αριθμό πιστών ανά ναό, με βάση την έγγραφη εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο την πρόθεση της Κυβέρνησης να ανοίξουν οι Εκκλησίες για τον εορτασμό του Πάσχα στους πιστούς, με βάση την εισήγηση που θα κάνουν οι ειδικοί και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης προβλέπει ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά και έως 50 για τους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς.

Από την πλευρά της η Ιερά Σύνοδος ζητά να αυξηθεί η αναλογία σε 1 άτομα ανά 15 τ.μ και έως 100 άτομα στους μεγάλους ναούς.

Ακόμα, τα self test θα είναι υποχρεωτικά για εφημέριους ιεροψάλτες και νεωκόρους, αλλά απ' ό,τι φαίνεται και για τους πιστούς, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, προκειμένου να κάνουμε Πάσχα στους ναούς με ασφάλεια και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Η Εκκλησία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα γεγονότα των Θεοφανείων που προκάλεσαν εντάσεις και να δημιουργηθούν σκηνές συγχρωτισμού, που θα αμαυρώσουν τους εορτασμούς και επιθυμεί να λυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατό.

Χωρίς λιτανείες και περιφορές, με αποστάσεις αλλά και χρήση όλων των εξωτερικών χώρων, η Εκκλησία συζητά με την κυβέρνηση το άνοιγμα των ναών εν όψει του Πάσχα.

Η Εκκλησία θεωρεί ότι ο καλός καιρός, καθώς εφέτος το Πάσχα είναι στις 2 Μαΐου θα είναι σύμμαχος, προκειμένου οι πιστοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες σε εξωτερικούς χώρους.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) έχει αποστείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τις προτάσεις της για τη λειτουργία όλων των ιερών ναών και των ιερών μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

Η Ιερά Σύνοδος προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Προς αποφυγήν συνωστισμών η Ιερά Σύνοδος ζητά από την κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως» οι πιστοί να παραμένουν στους αύλειους χώρους και στις πλατείες των ναών.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται η απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων για την μετάδοση της λειτουργίας. Ακόμα, η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί αποκλειστικά μέσα στο ναό, ενώ η τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι καμπάνες δεν χρειάζεται να χτυπούν στην έναρξη των λειτουργιών την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά μπορούν να χτυπούν πένθιμα την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και την ώρα της Ανάστασης όταν θα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.