12 Απριλίου 2021

«Ζητούν πιστοποιητικά αριστεροσύνης»

Σάκης  Μουμτζής

«Ο μετασχηματισμός (του ΣΥΡΙΖΑ) θα προωθείται όσο μπαίνουν στο περιθώριο οι γνωστές αγκυλώσεις, όπως αυτή της ιδεολογικής καθαρότητας… Δεν είναι δυνατόν σε κάποιες οργανώσεις να ζητούν πιστοποιητικά αριστεροσύνης…». Αυτά τα έγραψε στο left.gr το πρώην μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και στέλεχος σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Κοψίδης.

Εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην φάση της αναζήτησης της νέας ιδεολογικής ταυτότητας του. Βέβαια, με ευθύνη της ηγετικής ομάδας του, η συζήτηση γίνεται αποσπασματικά, καθώς δεν αναζητήθηκαν με θεσμικό διάλογο τα αίτια της εκλογικής ήττας του 2019. Αυτή η διαδικασία αναζήτησης έχει ως παρεπόμενη συνέπεια την αδυναμία χάραξης μιας πειστικής εναλλακτικής απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Έτσι, η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται στην παραγωγή και εν συνεχεία αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων, στην εκφορά λόγου χυδαίου και διχαστικού και σε μια πλειοδοσία θέσεων που δεν πείθει ούτε τους ίδιους τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν σε τελική ανάλυση την ίδια την Δημοκρατία μας. Μια φορά μπήκε σε περιπέτειες το 2015, λόγω των ιδεοληψιών και των τυχοδιωκτικών επιλογών της ηγεσίας του. Σήμερα, η πατρίδα μας χρειάζεται σταθερότητα και συνέχεια. Χρειάζεται συγκλίσεις στα μεγάλα προβλήματα, ώστε οι λύσεις σε αυτά να έχουν μακροπρόθεσμη λειτουργία.

Είναι ολοφάνερο πως ο υπάρχων ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε έναν τέτοιο ρόλο, και κυρίως δεν θα μπορέσει να επαναδιεκδικήσει την εξουσία. Αν το πρόβλημα της ηγετικής ομάδας του είναι να διατηρήσει ένα 30%, αυτό ακριβώς επιδιώκει και η Νέα Δημοκρατία. Και ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον περιγράφει ο Μ.Κοψίδης και όπως τον παρατηρούμε όσοι ασχολούμαστε με τον σχολιασμό, δεν μπορεί να κερδίσει την κρίσιμη εκείνη μάζα των ψηφοφόρων που χαρίζουν τις εκλογικές νίκες.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως τακτική την αναπαραγωγή mutatis mutandis των συνθηκών της περιόδου 2011-2015, κάτι που το διακρίνει πέραν όλων των άλλων και μια αφέλεια. Λησμονεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως κυβέρνησε για 54 μήνες με τους ΑΝΕΛ και τα πεπραγμένα της δεν λησμονιούνται.

Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας θα πρέπει να πάψει να είναι ΣΥΡΙΖΑ. Η μετεξέλιξη δεν αρκεί. Απαιτείται αναγέννηση. Στο βαθμό που η ηγετική ομάδα του είναι η ουσία του προβλήματος, παρόμοιο εγχείρημα μοιάζει ανέφικτο.

Ο Μ. Κοψίδης που ήταν μέλος του ΚΚΕ για πάνω από 25 χρόνια, αποχώρησε το 2002 γιατί διαφώνησε με τον περιχαράκωση του κόμματος και την προσπάθεια διατήρησης της ιδεολογικής καθαρότητας του. Λίγο-πολύ για τα όσα προσάπτει σήμερα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται πως η ηγετική ομάδα του αγνοεί πως το πρόβλημα της ιδεολογικής καθαρότητας διέτρεχε οριζοντίως και καθέτως την ανανεωτική Αριστερά, από το 1974. Τελικά στο βάθος του χρόνου επικράτησαν σε αυτόν τον χώρο οι υπέρμαχοι της ιδεολογικής καθαρότητας, που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, κυριαρχικά.

Είναι γνωστό πως τα μεγάλα κόμματα, τα κόμματα εξουσίας, είναι κόμματα πολιτικής ενότητας. Δέχονται στους κόλπους τους όλους όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα τους έστω και σε μια minimum βάση.

Δεν γνωρίζω το επίπεδο προβληματισμού μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ανακύκλωση θεμάτων λυμένων από την ίδια την πραγματικότητα φανερώνει ότι δεν έχουν πάρει χαμπάρι πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι το 2021.

liberal.gr