21 Απριλίου 2021

European Super League: Από το «αντάρτικο» της ποδοσφαιρικής ελίτ, στο «sorry, λάθος» μέσα σε 48 ώρες-Πανηγυρισμοί στον διεθνή Τύπο

Η... Λίγκα των πλουσίων ανακοίνωσε πως «παγώνει» τα σχέδιά της μετά την αποχώρηση και των έξι αγγλικών ομάδων - Ανακοινώσεις αναμένονται και από Μπαρτσελόνα, Μίλαν - «Δεν μας ενδιαφέρει πλέον η European Super League» λέει και η Ίντερ

Στην ανοιχτή επιστολή προς τους φιλάθλους της Arsenal η διοίκηση του συλλόγου συνοψίζει τους λόγους για τους οποίους ένα τόσο φιλόδοξο (ή και υπερφίαλο) εγχείρημα όσο η δημιουργία μιας κλειστής λίγκας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εξελίχθηκε σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο.

«Ακούσαμε εσάς» είναι οι τελευταίες δύο λέξεις της επιστολής, ενώ προηγουμένως αναφέρεται ότι «οι τελευταίες ημέρες μάς έδειξαν, για άλλη μία φορά, το πόσο βαθιά νοιάζονται οι οπαδοί από όλο τον κόσμο για τον σπουδαίο σύλλογό μας και το άθλημα που όλοι αγαπάμε. Δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μας να προκαλέσουμε στεναχώρια, ωστόσο, όταν λάβαμε την πρόσκληση να συμμετέχουμε στην European Super League, παρόλον ότι γνωρίζαμε πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν θέλαμε να μείνουμε πίσω. Προχωρήσαμε για να προστατεύσουμε την Arsenal και το μέλλον της.

«Κάναμε λάθος και ζητούμε συγνώμη γι' αυτό. Ακούγοντας εσάς και την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες, αποσυρόμαστε από την European Super League».

Πίσω από το «sorry, λάθος» εξυπακούεται ότι υπάρχει ένα τεράστιο παρασκήνιο, κατ' ουσίαν επιχειρηματικό. Εξάλλου, τα τεράστια χρέη -και οπωσδήποτε η απληστία- των μεγαθηρίων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο κινούν που οδήγησε στη συνωμοσία των 12 ομάδων για τη δημιουργία της ESL. Ωστόσο, οι διοικήσεις αυτών των 12 συλλόγων, παρά τις ικανότητες και την εμπειρία τους, αποδείχθηκαν ανίκανοι να υπολογίσουν σωστά τη δύναμη των φιλάθλων.

Οι απειλές εκ μέρους των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, της UEFA και της FIFA, οι προειδοποιήσεις για βαριά αντίποινα, ακόμη και εκ μέρους κυβερνήσεων όπως πχ η Βρετανική ήταν, ασφαλώς, ένας καθοριστικός παράγοντας ο οποίος οδήγησε στην ταχεία αποσύνθεση της ESL, πριν καν συντεθεί. Ήταν όμως οι φίλαθλοι εκείνοι που της έδωσαν τη χαριστική βολή, με τη μαζική και έντονη αντίθεσή τους στη «λίγκα των ζάπλουτων ανταρτών».

Το γεγονός ότι οι έως πριν από μερικές ημέρες πανίσχυρες προσωπικότητες του χώρου όπως ο Andrea Agnelli της Juventus και ο Ed Woodward της Manchester United παραιτήθηκαν, σημαίνει ότι το πείραμα της ESL γκρεμίζει το ποδοσφαιρικό status quo στην Ευρώπη, αλλά με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από ό,τι οραματίζονταν οι 12 ομάδες οι οποίες αποπειράθηκαν να αποσχιστούν από την UEFA: Οι νικητές της αντιπαράθεσης είναι, πρώτα από όλα οι φίλαθλοι και κατόπιν οι ομοσπονδίες.

Όπως έγραψε στο Twitter ο Gerard Piqué της Μπαρτσελόνα, «το ποδόσφαιρο ανήκει στους φιλάθλους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ». Και γι' αυτό εν τέλει διαλύθηκε η European Super League. Τυπικά, έχουν αποχωρήσει οι 6 βρετανικές ομάδες (Manchester City και United, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Tottenham) αφού, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, απέσπασαν αύξηση των αποζημιώσεών τους από την UEFA. Με τη Juventus ακέφαλη, στην πράξη η ΕSL έχει καταρρεύσει, γκρεμισμένη από την κατακραυγή εκατομμυρίων φιλάθλων.

Κάποιες αναιμικές απόπειρες να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η λίγκα θα προχωρούσε χωρίς τις βρετανικές ομάδες, μόνο με τις υπόλοιπες έξι από την Ιταλία και την Ισπανία, έσβησαν και αυτές με την ανακοίνωση ότι από το project αποχωρεί και η Milan.

Δεν ήταν όμως μόνον οι «ανώνυμοι» ποδοσφαιρόφιλοι οι οποίοι διαδήλωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο της ESL, αλλά και διάσημοι από το χώρο του αθλήματος, παίκτες εν ενεργεία και μη, προπονητές, διοικήσεις άλλων ομάδων όπως πχ η Roma και η Bayern μεταξύ άλλων. Bamford, Podolski, Pavard, Herrera, Schweinsteiger, ακόμη και ο David Beckham τάχθηκαν ανοιχτά κατά της ESL.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα σε περίπου 48 ώρες, η πιο σοβαρή απόπειρα ανατροπής της καθεστηκυίας τάξης στο ευρωπαϊκό -και ίσως το παγκόσμιο- ποδόσφαιρο, κατέληξε στο μεγαλύτερο φιάσκο. Η εφεξής στάση της UEFA απέναντι στους ντροπιασμένους «συνωμότες», θα αποτυπώσει τις επόμενες ημέρες τις συνέπειες που είχε το ματαιωθέν «πραξικόπημα των 12».

«Αναβολή» στα σχέδιά της ανακοίνωσε η European Super League

Η European Super League με ανακοίνωση της ουσιαστικά μιλάει για «αναβολή» των σχεδίων της για την νέα διοργάνωση καθώς μετά τις αποχωρήσεις των αγγλικών ομάδων πρέπει να επανεξετάσει την πρόταση της.
Μετά την τηλεσύσκεψη που είχαν οι πρόεδροι των ομάδων που απέμειναν στην European Super League, μετά την αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, η ESL προχώρησε σε μία ανακοίνωση στην οποία ουσιαστικά αναφέρει πως «παγώνει» τα σχέδια της για την νέα διοργάνωση και θα επανεξετάσει το πλάνο της, θεωρώντας πως είναι η μοναδική λύση για την επιβίωση του ποδοσφαίρου μιας και το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. 

Αναλυτικά αναφέρει: «H European Super League είναι πεπεισμένη πως το υπάρχουν «status quo» στο Ευρωπαικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει.

Προτείναμε μία νέα ευρωπαική διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρόταση μας στοχεύει να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράλληλα θα φέρει πηγές και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική «πυραμίδα», βοηθώντας να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλη η ποδοσφαιρική κοινότητα λόγω της πανδημίας.

Παρά την ανακοίνωση αποχώρησης των αγγλικών ομάδων, που έγινε υπό πίεση που ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, ήμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαική νομοθεσία και κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει την Super League από ενέργειες τρίτων.

Λόγω των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε στα σωστά βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, πάντα έχοντας στο μυαλό μας τους στόχους μας να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομικά αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα»



Ιδιοκτήτης Λίβερπουλ: «Ακούσαμε τον κόσμο, ζητώ συγνώμη, σας απογοήτευσα»

Ο ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, ζήτηε συγνώμη από τους φιλάθλους και την ομάδα, τονίζοντας πως η εμπλοκή στα σχέδια της European Super League ήταν ένα μεγάλο λάθος.
Ο Τζον Χένρι πρωταγωνιστεί σε βίντεο που «ανέβηκε» στα social media της Λίβερπουλ, τονίζοντας:

«Θέλω να απολογηθώ σε όλους τους οπαδούς της Λίβερπουλ για την αναστάστωση που προκάλεσα τις τελευταίες 48 ώρες. Είναι αυτονόητο, αλλά πρέπει να ειπωθεί ότι αυτό το σχέδιο δεν επρόκειτο ποτέ να σταθεί χωρίς την υποστήριξη του κόσμου.

Κανείς δεν σκέφτηκε κάτι διαφορετικό στην Αγγλία. Σ'αυτές τις 48 ώρες ήσασταν πολύ σαφείς ότι δεν θα σταθεί. Σας ακούσαμε, σας άκουσα.

Και θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον Γιούργκεν, τους παίκτες και όλους όσοι δουλεύουν σκληρά στην ομάδα για να είναι περήφανοι οι οπαδοί μας.

Δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη για αυτήν την αναστάτωση. Αυτοί αναστατώθηκαν και αδίκως. Αυτό είναι το πιο οδυνηρό. Αγαπάνε την ομάδα που υποστηρίζετε και δουλεύουν για να είστε περήφανοι κάθε μέρα.

Ξέρω ότι όλη η ομάδα ανθρώπων της Λίβερπουλ έχουν το απαραίτητο πάθος και τις ηγετικές ικανότητες ώστε να χτίσουν ξανά την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε.

Πριν από πάνω από μια δεκαετία, αναλάβαμε τις προκλήσεις του ποδοσφαίρου και ονειρευτήκαμε ό,τι και εσείς. Δουλέψαμε σκληρά για να βελτιώσουμε την ομάδα σας και η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει.

Ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι, ακόμα κι όταν κάνουμε λάθη, προσπαθούμε για το καλύτερο συμφέρον της ομάδας σας.

Σ'αυτήν την προσπάθεια, σας απογοήτευσα. Ξανά, ζητώ συγγνώμη και εγώ μόνο είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος για την αχρείαστη αρνητικότητα των τελευταίων δύο ημερών».

Δείτε εδώ το βίντεο:


Διάψευση Ανιέλι: «Δεν φεύγω από την Γιουβέντους»

Σε διάψευση των τελευταίων δημοσιευμάτων, που τον θέλουν να έχει παραιτηθεί από την προεδρία της Γιουβέντους προέβη με δηλώσεις του ο Αντρέα Ανιέλι.
Αλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις, αλλά και οι αντιδράσεις που υπάρχουν όσον αφορά την European Super League.

Μάλιστα στην Ιταλία τις τελευταίες ώρες έκαναν λόγο, για παραίτηση του Αντρέα Ανιέλι από την προεδρία της Γιουβέντους.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει καθώς ο ίδιος, με δηλώσεις που έκανε στην «Reppublica» έσπευσε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους ξεκαθαρίζοντας, ότι συνεχίζει να βρίσκεται στο τιμόνι των «μπιανκονέρι».

«Δεν φεύγω από τη Γιουβέντους, αυτοί που λένε το αντίθετο απλά μου φέρνουν τύχη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Πανηγυρισμοί στον διεθνή Τύπο για την κατάρρευση της Λίγκας των πλουσίων

Δείτε τα πρωτοσέλιδα για την κατάρρευση του εγχειρήματος της ESL

Η αντίδραση των οπαδών ανά την Ευρώπη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «εξαφάνιση», μέσα σε δύο ημέρες, της European Super League.

Αργά χθες το βράδυ η διοργανώτρια αρχή ανακοίνωσε πως αναβάλλονται τα σχέδιά της και σήμερα σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος πανηγυρίζει για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, στην οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο το κίνημα κατά των ισχυρών του ευρωπαϊκού/παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Γι' αυτό τον λόγο, οι περισσότερες εφημερίδες κάνουν λόγο για «νίκη των οπαδών», με τις ισπανικές εφημερίδες να στέκονται περισσότερο στα όσα έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες στην Αγγλία.

Δείτε τα πρωτοσέλιδα:

Daily Express
«Νίκη για τη δύναμη των οπαδών»





Star Sport
«Μεγάλη νίκη των οπαδών επί του Big 6»



Mirror
«European Super Leave»



Marca
«Σούπερ ρεζίλι»



AS

«Η Αγγλία διέλυσε τη Superleague»



Mundo Deportivo
«Brexit»



Gazzetta dello Sport
«Σούπερ…απόδραση»



Corriere dello Sport
«Το πλάνο κατέρρευσε»



Tuttosport
«Λευκή πετσέτα»