07 Μαΐου 2021

Τη Δεύτερα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί-Ανοίγουν Μουσεία, δικαστήρια-Επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Διατηρούνται τα ραντεβού στα καταστήματα - Ανοίγουν τα μουσεία στις 14 Μαΐου  - Τα θερινά σινεμά στις 21/5 και στις 28/5 τα ζωντανά θεάματα σε ανοικτούς χώρους - Στις 17 Μαΐου ανοίγουν και τα Ωδεία - Οι αποφάσεις για τις αθλητικές δραστηριότητες θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες Αρχές - Σε σκληρό lockdown από αύριο ο Δήμος Μεσολογγίου και ο Δήμος Βισαλτίας Σερρών

Στα τελευταία δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα και στα μέτρα που αίρονται ή θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Όπως ανακοινώθηκε, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 17 Μαΐου, μία εβδομάδα μετά τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνας, ανοίγουν ωδεία, θερινά σινεμά, μουσεία και ζωντανά θεάματα σε υπαίθριου χώρους, με περιορισμούς και αυστηρούς κανόνες.

Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε:

«Σημαντικό είναι ότι το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε σταθερό στο 4,3%. Κάτω από 20.000 τα γνωστά ενεργά κρούσματα, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε τα στοιχεία για το Πάσχα, αλλά έχουμε κάποιες ενδείξεις για αυξήσεις σε τοπικό επίπεδο.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν τις ηλικίες 18-60. Στις 491 εισαγωγές την ημέρα ο μέσος όρος, συνεχίστηκε για τέταρτη εβδομάδα η πτωτική πορεία. Στους 4.900 οι νοσηλευόμενοι με Covid.

Οι μονάδες Covid καλύπτονται στο 82%. Η συντριπτική πλειοψηφία στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Τα εξιτήρια περισσότερα από τα εισιτήρια στις ΜΕΘ.

Το άνοιγμα της εστίασης και ο καλός καιρός έφερε χαμόγελο και αισιοδοξία.

Ωστόσο είμαστε ανήσυχοι, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ψηλά. Στόχος είναι να προστατευθούμε και να περιορίσουμε τη διασπορά στη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να φοράμε σωστά τις μάσκες μας, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να πάμε να εμβολιαστούμε. Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το πιο σημαντικό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται, θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τους εαυτούς τους και τους οικείους τους. Όσο κυκλοφορεί ο ιός, θα υπάρχουν μεταλλάξεις.

Στην Επιτροπή συζητήθηκε η συμμετοχή όσων έχουν εμβολιαστεί σε περισσότερες δραστηριότητες.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποφασίστηκε να ανοίξουν στις 17 Μαΐου, μία εβδομάδα αργότερα, ώστε να μην ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί».

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης πως η διατήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν «είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Προχωράμε σταδιακά και μεγάλη προσοχή προς την κανονικότητα, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση μας το επιτρέπει. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε:

-Από αύριο Σάββατο 8 Μαΐου ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη για τα καταστήματα άνω των 500 τμ.

- Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, με βεβαίωση self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, καθώς και χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και διαφορετικά διαλείμματα.

- Δευτέρα 10 Μαΐου ξεκινά η δια ζώσης διδασκαλία στα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις και ξένων γλωσσών για εξετάσεις διπλωμάτων.

- Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία

-Στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με 75% πληρότητα

-Στις 28 Μαΐου ανοίγουν τα δημόσια θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους με μόνο καθήμενους και με 50% πληρότητα

- Στις 17 Μαΐου ανοίγουν τα ωδεία

- Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοι σταθμοί

-Επίσης 10 Μαΐου ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και επανεκκινούν ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

-Από 17 Μαΐου επαννεκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος της πιστοποίησης απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

-Στις 10 Μαΐου ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και επανεκκινούν ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Αποφάσεις έχουν λειφθεί και για αθλητισμό και εστίαση, τις οποίες θα ανακοινώσουν τα αρμόδια υπουργεία.

Όσον αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση, μεγάλη αύξηση παρουσιάστηκε στον Δήμο Βισαλτίας Σερρών και στον Δήμο Μεσολογγίου, οι οποίοι μπαίνουν σε σκληρό lockdown από αύριο το πρωί. Να σημειώσουμε ότι ανησυχητική είναι η κατάσταση σε Αγρίνιο και Αιτωλικό, αλλά και στην Κάλυμνο».

Επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού – Όλο το σχέδιο

Συντεταγμένα, σταδιακά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ξαναρχίζει το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων και επιστρέφουμε με προσεκτικά βήματα στην κανονικότητα.

Τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ενέκριναν το πλάνο επανέναρξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατέθεσε το υπουργείο Αθλητισμού.

Το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Από 10 Μαϊου

Ξεκινούν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (Εφήβων – Νεανίδων, Παίδων – Κορασίδων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Μπορούν να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές.

Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

Από 15 Μαΐου

Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

Από 17 Μαΐου

Ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

Από 1η Ιουνίου

Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

Ξεκινούν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε επίσης:
  • Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.
  • Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.
To υπ. Αθλητισμού πρότεινε να γίνονται όλα τα παραπάνω με χρήση self-test στις προπονήσεις, μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο.

Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

Επιπλέον
  • Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
  • Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.
  • Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Η ΓΓΑ εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των γενικών αρχών που περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ
  • Να εξεταστεί η δυνατότητα οι τελικές φάσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων να γίνονται σε μορφή «φούσκας»