06 Μαΐου 2021

📺Κομισιόν: Το συγκινητικό βίντεο για την 40η επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ

Το βίντεο για την πορεία της Ελλάδας στην ΕΕ
Με ένα συγκινητικό, γεμάτο αναμνήσιες βίντεο, το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μέσα σε δύο λεπτά παρουσιάζει την σαραντάχρονη ιστορία της Ελλάδας στους κόλπους της ΕΕ.

Το -αν μη τι άλλο- γεμάτο ιστορία βίντεο ξεκινά με το ιστορικό διάγγελμα Καραμανλή, τον Μάιο του 1979 με την υπογραφή, στο Ζάππειο Μέγαρο της Πράξης Προσχώρησης. Θυμίζεται πως η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις 28 Ιουνίου 1979. Η πλήρης ένταξη έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 1981.

Το βίντεο της Κομισιόν έχει τίτλο: «1981-2021 | Η ιστορία της Ελλάδας στα χρόνια της Ευρώπης #40ΕλλάδαΕΕ» , όπου και περιλαμβάνει σημαντικούς σταθμούς σε αυτή την πορεία:

Ξεφυλλίζοντας το «άλμπουμ» της ιστορίας στην ΕΕ, περνούν από τα μάτια μας η Μελίνα Μερκούρη, ο Μάνος Χατζιδάκης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Πύρρος Δήμας, το ευρωμπάσκετ του 1987, ο Κώστας Σημίτης που κάνει ανάληψη από ΑΤΜ τα πρώτα ευρώ, μετά την ένταξή μας στην ευρωζώνη την πρωτοχρονιά του 2002, η ελεύθερη ιδιωτική τηλεόραση το 1989, η κατάκτηση του Euro το 2004, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, την ίδια χρονιά, αλλά και η πρωτιά της Ελλάδας στη Eurovision με την Ελενα Παπαρίζου το 2005, το διάγγελμα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα Εθνική Πινακοθήκη και η ξενάγηση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρίγκιπα Κάρολο.