16 Μαΐου 2021

📺Ισθμός της Κορίνθου: Η μεγάλη κατολίσθηση από ψηλά - ΒΙΝΤΕΟ

Συγκλονιστικές εικόνες από την πρόσφατη μεγάλη κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου κατέγραψε το drone της ομάδας Up Stories. Η διώρυγα παραμένει ακόμα κλειστή, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται τα έργα και οι εργασίες. Το μέγεθος της κατολίσθησης είναι πρωτοφανές και χαρακτηριστικό του μεγέθους της είναι πως η μια από τις δύο βάσεις της μεγάλης σιδερένιας πεζογέφυρας που δεσπόζει στην περιοχή κυριολεκτικά αιωρείται στο κενό καθώς το έδαφος κάτω από αυτή έχει υποχωρήσει.

Οι εργασίες για την αντιστήριξη τόσο της πεζογέφυρας όσο και των τοιχωμάτων του Ισθμού έχουν ήδη ξεκινήσει προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της διάνοιξης του Ισθμού πριν αρχίσει για τα καλά η φετινή τουριστική σεζόν.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε πως ο Ισθμός της Κορίνθου αποτελεί την κύρια αρτηρία κυκλοφορίας πολλών τουριστικών και εμπορικών πλοίων στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα ο αριθμός τους αγγίζει τις 15.000 τον χρόνο. Η Διώρυγα κόβει σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος 6.346 μ. Το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6 μ. και στον βυθό της 21,3 μ., ενώ το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 και 8μ. Ωστόσο, η ιδιόμορφη γεωλογική σύσταση των πρανών της είχε σαν συνέπεια καταπτώσεις κατά καιρούς μεγάλων όγκων χωμάτων, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.