28 Μαΐου 2021

📺«Φορτωμένος» προκλήσεις έρχεται ο Τσαβούσολου στην Αθήνα – Η τουρκική ατζέντα

Οι Τούρκοι παραμένουν καρφωμένοι στις οθόνες τους περιμένωντας τις νέες καταγγελίες του Πεκέρ ο οποίος έχει κάνει άνω κάτω την τουρκική κυβέρνηση και τους άλλοτε φίλους του.

Ο σουλτάνος από την άλλη, για να αλλάξει την ατζέντα, εγκαινιάζει τζαμί την επέτειο της ημέρας που ξεκίνησαν τα επεισόδια στην πλατεία Γκεζί το 2013. Το τζαμί θα είναι στη πλατεία Ταξίμ και θα επισκιάζει το μνημείο του Κεμάλ που βρίσκεται εκεί.

Στο παιχνίδι φαίνεται πως μπαίνει και ο Τσαβούσογλου με την επίσκεψή του στην Ελλάδα και ιδίως στην Κομοτηνή να χρησιμοποιείται όπως φαίνεται για να αλλάξει η ατζέντα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

7 ζητήματα στο τραπέζι

Εφτά φαίνεται να είναι τα ζητήματα που βάζει η Άγκυρα στο τραπέζι και συγκεκριμένα:
  • ΑΟΖ σε «διαφιλονικούμενες» περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο
  • Υφαλοκρηπίδα
  • Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
  • «Υποστήριξη» Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
  • «Άσχημες» πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
  • Ζητήματα της «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη
  • Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο
Ξεκάθαρο μήνυμα της Ελλάδας

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις της αυτοαποκαλούμενης «τουρκικής ένωσης Ξάνθης» εμμένοντας πως η μουσουλμανική μειονότητα είναι τουρκική.

Η Ελλάδα για ακόμα μία φορά ξεκαθάρισε πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αφήσει τις προκλήσεις.

Η Αθήνα θα παρακολουθεί στενά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή και θα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση του Τσαβούσογλου.

Η επίσκεψη θα είναι καθοριστική και για το πώς θα εξελιχθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιονίου στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ.

«Δε θα έπρεπε να τον αφήσει η Ελλάδα» 

Αντίθετος με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει στον Τούρκο ΥΠΕΞ να επισκεφτεί την Θράκη είναι ο Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής καθηγητής Γεωστρατηγικής στην σχολή Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας ότι δεν είναι μια ιδιωτική επίσκεψη από την στιγμή που θα τον ακολουθεί πλήθος ΜΜΕ

«Είναι δικαιολογία. Η Ελλάδα δε θα έπρεπε να άφηνε έναν τέτοιον άνθρωπο να πάει να κάνει αυτό που θέλει στην Θράκη».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, το μόνο που θα πετύχουμε είναι «να βοηθήσουμε τον Ερντογάν στην εσωτερική του συγκυρία», ενώ επισήμανε πως η επίσκεψη αυτή θα ρίξει και άλλο «λάδι στη φωτιά».

Στόχος του Τσαβούσογλου, θα είναι αφενός «να πάρει τη ρεβάνς» για τη συνάντηση με τον Δένδια στην Άγκυρα, ενώ δεν είναι τυχαίος ο χρόνος της επίσκεψης, 10 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.