09 Μαΐου 2021

📺Ο Eλον Μασκ αποκάλυψε ότι έχει σύνδρομο Άσπεργκερ – Την ίδια νευρολογική διαταραχή με τη Γκρέτα ΤούνμπεργκΟ Έλον Μασκ αποκάλυψε για πρώτη φορά δημοσίως ότι έχει το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια μορφή αυτισμού, στη διάρκεια παρουσίασης της εκπομπής Saturday Night Live.

«Γράφω ιστορία απόψε ως το πρώτο άτομο με σύνδρομο Άσπεργκερ που παρουσιάζει το SNL… ή τουλάχιστον το πρώτο που το παραδέχεται», είπε ο CEO της Tesla στον εναρκτήριο μονόλογο της εκπομπής του NBC, εξηγώντας ότι δυσκολεύεται να πείσει τους συνομιλητές του ότι εννοεί όσα λέει.


Τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ;

Το σύνδρομο αυτό, που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη από το 1994 νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή, που πήρε το όνομά της από τον Αυστριακό γιατρό Hans Asperger. Τα άτομα με σύνδρομο Ασπεργκερ, όπως η Σουηδέζα ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ, αν και έχουν υψηλό επίπεδο ανεξάρτητης σκέψης και αποκτημένες γλωσσικές δεξιότητες, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν κοινωνικά και παρουσιάζουν δυσκολίες στις επικοινωνιακές τους ικανότητες, ενώ εμφανίζουν στερεοτυπικές συμπεριφορές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις και εμμονές με συγκεκριμένα αντικείμενα.


Ο Μασκ αστειεύτηκε για τις αμφιλεγόμενες, ενίοτε, αναρτήσεις του στο Twitter. «Κοιτάξτε, γνωρίζω ότι μερικές φορές λέω ή αναρτώ παράξενα πράγματα, αλλά έτσι λειτουργεί το μυαλό μου», είπε. «Σε οποιονδήποτε έχει τυχόν προσβληθεί, θέλω απλώς να πω ότι εγώ επανεφηύρα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κι ότι θα στείλω με διαστημικό πύραυλο ανθρώπους στον Άρη. Νομίζατε ότι θα είμαι ένας κουλ, φυσιολογικός τύπος;», πρόσθεσε ο ιδρυτής της SpaceX. Στην εκπομπή τον συνόδευε κι η μητέρα του, το μοντέλο Μέι Μασκ, που ανέβηκε στη σκηνή για να μιλήσει για το πώς ήταν ο γιος της σε ηλικία 12 ετών.


Ο Μασκ, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Dogecoin, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κουβέντα με τη μητέρα του στη διάρκεια της εκπομπής στο κρυπτονόμισμα. «Περιμένω με ανυπομονησία το δώρο μου για τη γιορτή της μητέρας. Ελπίζω μόνον να μην είναι Dogecoin», είπε εκείνη, αλλά ο γιος της αντέτεινε: «Αυτό θα είναι, σίγουρα». Λίγο μετά το σχόλιό του η τιμή του κρυπτονομίσματος υποχώρησε κατά σχεδόν 30%, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε.

Οι αμφιλεγόμενοι (κατά καιρούς) παρουσιαστές του SNL

Ο Μασκ είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πλουσιότερος που έχει παρουσιάσει ποτέ τη συγκεκριμένη εκπομπή. Ο 49χρονος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, διαθέτει σύμφωνα με το Forbes περιουσία που ανέρχεται στα 117 δισ. δολάρια. Η απόφαση του SNL να καλέσει τον Μασκ να παρουσιάσει το συγκεκριμένο επεισόδιο δέχθηκε έντονη κριτική από άτομα που θεωρούν ότι οι συντελεστές της εκπομπής παραχώρησαν το βήμα σ’ έναν δισεκατομμυριούχο σε εποχές μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, ο οποίος μάλιστα έχει κατηγορηθεί για διασπορά παραπληροφόρησης στα εκατομμύρια των ακολούθων του στο Twitter, συχνά υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκτός του Μασκ και άλλοι σημαίνοντες επιχειρηματίες, αλλά και πολιτικοί έχουν παρουσιάσει το Saturday Night Live, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ: Την πρώτη φορά το 2004 με την ιδιότητα του επιχειρηματία και του παρουσιαστή τηλεριάλιτι και τη δεύτερη το 2015 όταν ήταν προεδρικός υποψήφιος.