21 Μαΐου 2021

📺Self test σε όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα-Πόσα είναι τα θετικά κρούσματα από τα self test

Δύο self test θα διατεθούν σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, το διάστημα από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Οι εργαζόμενοι θα έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν το αποτέλεσμα στις σχετικές πλατφόρμες.

Τι ανακοινώθηκε

Αναλυτικά, σε γραπτή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, αναφέρεται:

"Από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση.

Διευρύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης - για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής - για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Θα ακολουθήσει και σχετική ανακοίνωση από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες είχαν διατεθεί συνολικά 13.596.127 self tests σε 3.251.334 πολίτες και έχουν υποβληθεί 9.072.577 ψηφιακές δηλώσεις. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στις 4 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών tests σε μαζική κλίμακα, βάσει του ECDC. Τέλος, έχουν καταγραφεί 19.641 θετικά κρούσματα - μετά και από επιβεβαίωση του αποτελέσματος του self test με PCR ή rapid test".

Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας - Πόσα είναι τα θετικά κρούσματα από τα self test

"Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα", ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

"Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας", είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Κλείνοντας ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ επεσήμανε τη σημασία που έχει ο περιορισμός της επιδημίας στους νέους, σε αυτή τη φάση ανοίγματος των κοινωνικών δραστηριοτήτων. "Ο περιορισμός της επιδημίας μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμετοχή στον εμβολιασμό και στην οργανωμένη χρήση των self test. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή χρήση μάσκας, ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους, ενώ θα πρέπει να προσπαθήσουμε οι κοινωνικές μας συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς χώρους" ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.