23 Ιουνίου 2021

Πάνω από 3,5 δισ. δολάρια έχουν επενδύσει Έλληνες στις ΗΠΑ

Κι όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στο εξωτερικό και μάλιστα στη δύσκολη αγορά των ΗΠΑ. Με βάση με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου (Νοέμβριος 2020), η Ελλάδα μέσω επενδύσεων στις ΗΠΑ στήριξε 3.700 θέσεις εργασίας το 2018. Επίσης, πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 1,122 δισ. δολαρίων (σε όρους τελικού πραγματικού ιδιοκτήτη – UBO) το 2019 σε τομείς όπως η πληροφορική, τα τρόφιμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, το real estate και τα κλωστοϋφαντουργικά. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία η Ελλάδα επένδυσε 5 εκατ. ευρώ σε Έρευνα & Ανάπτυξη μέσω θυγατρικών ελληνικών εταιρειών στις ΗΠΑ το 2018.

Μάλιστα, από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βάση των στοιχείων που παρέχουν οι χώρες μέλη του, όπως και το 2018, προκύπτει πως οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση ως χώρα προορισμού των ελληνικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων μετά την Κύπρο για το 2019, με 3,564 δισ. δολ. που αντιστοιχεί στο 18% επί του συνόλου των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. To αντίστοιχο ποσό για το 2018 ήταν 2,504 δισ. δολ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enterprise Greece, ως σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, αναφέρεται η επένδυση της Terna Energy στην Πολιτεία του Τέξας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και της Thrace LINQ (μέλος του Ομίλου Πλαστικά Θράκης) στην Πολιτεία της South Carolina (κλωστοϋφαντουργικά).

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας σχετικά με την αξία των ΑΞΕ από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ το 2019 κατέλαβαν την 7η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης των ΑΞΕ στην Ελλάδα (μετά από τις Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία) με επενδύσεις συνολικού ύψους 1,107 δισ. δολ., ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών κεφαλαίων (μετά από την Κύπρο) με επενδύσεις συνολικής αξίας 3,172 δισ. δολ. (ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ με 1,929 δισ. δολ. στην τρίτη θέση).

Επίσης, όπως αναφέρει έκθεση του Enterprise Greece, οι ΗΠΑ αποτελούν τον 7ο σημαντικότερο επενδυτή για την Ελλάδα κατά την περίοδο 2009 – 2020 (μετά από τις Κύπρο, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Καναδά και Κίνα – Χονγκ Κόνγκ). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αμερικανικών εταιρειών που υλοποίησαν τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα με την στήριξη του Enterprise Greece είναι η εταιρεία TTEC (με έδρα την Πολιτεία του Colorado) και η εταιρεία SITEL (με έδρα την Πολιτεία της Florida). Επιπλέον, κατά το διάστημα 2018-2020 παρατηρήθηκε ενδιαφέρον από αμερικανικούς ομίλους για την εγκατάσταση κέντρων παροχής υπηρεσιών outsourcing – Business Process Outsourcing Centers – στην Ελλάδα.

Κασσάνδρα Ιωάννου
powergame.gr