14 Ιουνίου 2021

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΒΑΛΕΙ; ΑΦΟΥ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠ. ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ😜😜Ο Ζάεφ με την επίμαχη φανέλα των ΣΚΟΠΙΩΝ γράφει για την ομάδα της «Μακεδονίας» [εικόνες]

Σάλος έχει προκύψει εδώ και αρκετές ημέρες με την υπόθεση της φανέλας της Βόρειας Μακεδονίας των ΣΚΟΠΙΩΝ στο EURO 2021.

Το σήμα της ομοσπονδίας της γείτονος χώρας αναφέρεται ως «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Μακεδονίας» χωρίς να αναφέρεται πουθενά το «Βόρεια», την ίδια στιγμή που η ΔΟΕ και όλες οι διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες, μηδέ των ποδοσφαιρικών εξαιρουμένων, έχουν αναγνωρίσει ως μέλος τους τη Βόρεια Μακεδονία. Ετσι, οποιοσδήποτε άλλος αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός της είναι εκτός των παγκοσμίως ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων και κατ' επέκταση εκτός πραγματικότητας.

Σα να μην έφτανε αυτό, στο πλαίσιο της αναμετάδοσης του αγώνα Αυστρίας-Βόρειας Μακεδονίας των ΣΚΟΠΙΩΝ  από την κρατική τηλεόραση της χώρας, «MRT», η οποία κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης του EURO 2021 στη χώρα, οι δύο σχολιαστές του καναλιού αποκαλούσαν συνεχώς τη χώρα ως «Μακεδονία».

Ο Ζόραν Ζάεφ με τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας των ΣΚΟΠΙΩΝ 

Παρόντες στο Βουκουρέστι για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Αυστρίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τον παρθενικό της ομάδας σε τελική φάση EURO, ήταν ο Ζόραν Ζάεφ, η σύζυγός του, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, Μπουγιάρ Οσμάνι και Κρέσνικ Μπεκτεσί.


Σε ανάρτηση του πρώτου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ζάεφ φοράει την επίμαχη φανέλα της Εθνικής ομάδας, ενώ ο Οσμάνι φαίνεται απλώς να την κρατά στα χέρια του.


«Πόντιος Πιλάτος» η UEFA για τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας των ΣΚΟΠΙΩΝ 

Την απάντηση της UEFA στην επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε προς την ομοσπονδία για τα αρχικά που χρησιμοποιεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου η Βόρεια Μακεδονία ανάγνωσε σε επιτροπή της Βουλής ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η UEFA απάντησε σε ό,τι αφορά την ευθυγράμμιση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα όπως η ΔΟΕ, λέγοντας ότι βασίζεται συχνά σε κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και πως η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3Ε της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε αρχικά ο κ. Αυγενάκης και εξήγησε πως η UEFA αναφέρει ότι χρησιμοποιεί το όνομα Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας των ΣΚΟΠΙΩΝ σε όλη την επίσημη επικοινωνία της και έχει προσαρμόσει τη σχετική ορολογία αναλόγως και στο UEFA Euro 2020.

«Η UEFA μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης, και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει την πολιτική ουδετερότητας όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της UEFA», σημείωσε χαρακτηριστικά.