30 Ιουλίου 2021

«Eίτε εμβολιαστείτε είτε όχι, όλοι θα κολλήσετε τον ιό»

Σάκης  Μουμτζής

Αυτή είναι η θέση του γνωστού καθηγητή Φαρμακολογίας, όπως την διατύπωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Και είναι η καλύτερη προτροπή για να πάνε να εμβολιαστούν όλοι όσοι έχουν είτε τις επιφυλάξεις τους είτε τις αντιρρήσεις τους. Γιατί είναι διαπιστωμένο πως αν εμβολιασθείς, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να διακομισθείς σε ΜΕΘ, πολύ δε περισσότερο να εγκαταλείψεις τον μάταιο τούτο κόσμο. Χάρη της συζητήσεως δέχομαι την άποψη του κ. καθηγητή, για να προχωρήσει η κουβέντα με αυτούς που έχουν απλώς τις επιφυλάξεις τους για το εμβόλιο. Γι΄αυτούς που πιστεύουν πως δεν θα προσβληθούν ποτέ, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου.

Ο κ. καθηγητής με αυτήν την άποψη μάς λέει και κάτι άλλο, ιδιαίτερα σημαντικό. Πως μετά βεβαιότητος θα κτισθεί τείχος ανοσίας, αφού σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, όλοι θα κολλήσουμε την covid στις παραλλαγές της.

Εννοείται, πως δεν έχω την επιστημονική επάρκεια να κρίνω τις απόψεις τού εν λόγω καθηγητή. Απλώς κινούμαι με βάση τα όσα αυτός υποστηρίζει, καθώς αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα για να εμβολιαστούν οι πολίτες. Βέβαια, μου φαίνεται λίγο ακραία η βεβαιότητα του πως όλοι θα κολλήσουμε τον ιό, ανεξαρτήτως αν έχουμε εμβολιαστεί ή όχι. Δεν έχω διαβάσει αυτήν την άποψη να την υποστηρίζει και κάποιος άλλος συνάδελφος του και δεν θέλω να πιστέψω πως είναι μια ακόμα ακραία και εκκεντρική θέση του. Πάντως, αν αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα της θα πρέπει να ωθήσουμε τους φίλους και τους γνωστούς να πάνε να εμβολιαστούν επικαλούμενοι τα ίδια τα λόγια ενός εκ των «θεωρητικών» των αντιεμβολιαστών.

«Θα νοσήσετε που θα νοσήσετε, όπως λέει ο καθηγητής, φροντίστε να μην πεθάνετε, γι' αυτό πάτε στα εμβολιαστικά κέντρα.» Η περίπτωση του Αδώνιδος Γεωργιάδη είναι χαρακτηριστική.

Αυτό λέω πλέον σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Μάλιστα, βιάζομαι να νοσήσω κι εγώ ο ίδιος, στο βαθμό που δεν θα το αποφύγω, για να συμβάλω στο μέτρο των απειροελάχιστων δυνάμεων μου στο κτίσιμο του τείχους της ανοσίας. Σας συμβουλεύω να πράξετε κι εσείς το ίδιο. Αν έχετε εμβολιαστεί, να επιδιώξετε να κολλήσετε τον ιό σε οποιαδήποτε παραλλαγή του, πολύ δε περισσότερο που πάντα οι παραλλαγές είναι «χαμηλότερης βαρύτητας», όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η αυτοθυσία και ο αλτρουισμός είναι ίδιον της φυλής και του Γένους.

Στην ζοφερή πραγματικότητα μάς προσγειώνει η έρευνα της ΑLCO που δείχνει πως το 32% των πολιτών δεν έχει εμβολιαστεί. Από αυτό το 32%, το 12% υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να εμβολιαστεί. Όμως το 75% αυτού του 32%, δηλαδή το 24% επί του συνόλου, δεν πιστεύει πως θα κολλήσει τον ιό. Το ποσοστό είναι μεγάλο. Η κατάσταση γίνεται πιο ανησυχητική, γιατί αυτή η τάση είναι κυρίαρχη στις ηλικίες 17-44 ετών που κατά τεκμήριον συνωθούνται, διασκεδάζουν, μετακινούνται περισσότερο από τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες.

Συνεπώς, εκτός από τον κ. καθηγητή Φαρμακολογίας και ο Θεός θα πρέπει να βάλει και πάλι το χέρι του.

liberal.gr