06 Αυγούστου 2021

📺Η πιο εφιαλτική νύχτα: Στις φλόγες η μισή Ελλάδα - Φωτιές σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Λακωνία, Φωκίδα

Σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία τα πιο δύσκολα μέτωπα - Εκατοντάδες κάτοικοι ξαγρύπνησαν με τον φόβο, μακριά από τα σπίτια τους - Πώς εξελίχθηκε η μάχη με τις φλόγες και ποιες περιοχές εκκενώθηκαν

Για τρίτη νύχτα βρέθηκε σε πύρινο κλοιό η χώρα μας, με τα πιο δύσκολα μέτωπα να είναι σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία. Εκατοντάδες κάτοικοι χρειάστηκε να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος, καθώς ο βασικός στόχος είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή.

Πολίτες ξαγρύπνησαν με τον φόβο, την ανασφάλεια, αλλά και την απόγνωση να τους κυριεύει. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που αρνούνταν να εγκαταλείψουν την περιουσία τους, θεωρώντας ότι μπορούν να την προστατεύσουν οι ίδιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας. Πόρτα-πόρτα οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα, ενώ με ντουντούκες φώναζαν «αποχωρήστε άμεσα από την περιοχή».

Το 112 έστειλε μήνυμα το πρωί, στις 03:20, για εκκένωση της περιοχής του Βόθωνα προς Μαραθώνα - Νέα Μάκρη.




Το 112 έστειλε νωρίτερα ακόμα δύο διαφορετικά μηνύματα. Το πρώτο ανέφερε «αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα - Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου».


Το δεύτερο ανέφερε τα εξής: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας».


Δείτε εικόνες από την εκκένωση του οικισμού Πευκόφυτα: 



Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ δύο εθελοντές πυροσβέστες. Πέντε εγκαυματίες, τρεις από την Δροσοπηγή και δύο από το Κρυονέρι, διακομίστηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ, καθώς πολίτες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τους πυκνούς καπνούς. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, η ατμόσφαιρα τη νύχτα ήταν αποπνικτική.

Στην Αττική, το μεσημέρι της Πέμπτης αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη στις παρυφές της Πάρνηθας. Ολονύχτια μάχη έδιναν οι πυροσβέστες στις Αφίδνες. Με μηνύματα το 112 ενημέρωσε τους κατοίκους σε Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Πευκόφυτο και τον οικισμό των Ποντίων, ζητώντας τους να κινηθούν προς Βαρνάβα - Νέα Μάκρη από την Επαρχιακή Οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου.



Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, η φωτιά κατευθύνθηκε προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ με τεράστιες ταχύτητες έφτασε έως την Εθνική Οδό, στο ύψος των Αφιδνών πριν από τα διόδια. Κάθε λεπτό ήταν κρίσιμο, καθώς η αγωνία ήταν μεγάλη ώστε να μην φτάσει στον Άγιο Στέφανο η πυρκαγιά, καθώς τότε η κατάσταση θα γινόταν ακόμα πιο δύσκολη.

Τα ξημερώματα έκλεισε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό από Κηφισιά έως και τα Οινόφυτα, λόγω της κατάστασης. Την ίδια ώρα, συχνές ήταν οι διακοπές ρεύματος κυρίως στις περιοχές που η πυρκαγιά μαινόταν.

Παράλληλα, νωρίς το βράδυ, η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα εκκενώθηκε. Η επιχείρηση συντονίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, και οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα.

Πολλές ήταν και οι εκκλήσεις από φιλοζωικές οργανώσεις, ζητώντας βοήθεια και εθελοντές ώστε να μετακινήσουν σε ασφαλές σημείο δεκάδες ζωάκια που κινδύνευαν από τη φωτιά, είτε γιατί ήταν αδέσποτα είτε γιατί τα εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους. Συγκινητική ήταν και η προσφορά εθελοντών, που μετέφεραν εκατοντάδες νερά, αλλά και φαγητό, ώστε να το μοιράσουν στους πυροσβέστες που βρίσκονταν εκεί για περισσότερο από ένα 24ωρο.

Εύβοια


Στην Εύβοια, η μανία της πυρκαγιάς έφτασε έως την παραλία της Αγίας Άννας. Περισσότεροι από 128 πολίτες απομακρύνθηκαν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα με έξι βάρκες με προορισμό το Μαντούδι Ευβοίας. Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς. Σε δραματικό τόνο, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν όλα τα χωριά της ανατολικής πλευράς, σημειώνοντας πως «δυστυχώς οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη».


Ηλεία


Τρία ήταν τα μέτωπα τη νύχτα στην Ηλεία με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλο, να καταγγέλει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Παράλληλα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Ελαίας και Καλλιθέας. Η φωτιά είχε κατεύθυνση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους. Από το μεσημέρι της Πέμπτης, η πυροσβεστική έδωσε εντολή για την προληπτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων. Πρόκειται για τις κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα. Ήδη από την Τετάρτη, έχουν εκκενωθεί 29 περιοχές, η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω-Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Δωρίδα


Στη Δωρίδα Φωκίδας, μαινόταν όλη τη νύχτα η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση. Το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν μεγαλύτερο από 8 χιλιόμετρα. Στις 22:10 εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση του Τολοφώνα στην Ερατεινή, ενώ οι καμπάνες σήμαναν για να φύγουν οι πολίτες. Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι εκκενώσεις της Ελαίας και της Καλλιθέας. Η φωτιά είχε κατεύθυνση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.


Συναγερμός και διεθνής βοήθεια


Μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Επιπλέον, ζητήθηκε να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις σήμερα Παρασκευή. Στην έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε πως μέσα σε ένα 24ώρο εκδηλώθηκαν 99 νέες πυρκαγιές και μέχρι το βράδυ ενεργά μέτωπα ήταν περίπου οι 57. «Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται για τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου όλη η χώρα λόγω του πάρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν δυνάμεις από πέντε χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Αναμένονται αεροσκάφη και πυροσβέστες από Γαλλία, Σουηδία, Ρουμανία και Ελβετία, ενώ ήδη συνδράμουν δυνάμεις από την Κύπρο.