02 Αυγούστου 2021

Ο Τσίπρας θα φύγει όταν αυτός το θελήσει

Σάκης  Μουμτζής
 
Διαβάζω σχόλια και άρθρα που αναφέρουν πως σε νέα εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖA -κάτι πολύ πιθανό- αυτό θα σημάνει την αποχώρηση του Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος. Ο ρεαλισμός στις πολιτικές αναλύσεις είναι προϋπόθεση sine qua non για να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστες. Η εκτίμηση μου είναι πως ο Α. Τσίπρας πάντα θα παραμένει ο κυρίαρχος των εξελίξεων στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, υπό την έννοια πως αυτός θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτός θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα αποχωρήσει και για πόσο χρονικό διάστημα. Και βέβαια έχει μπροστά του μια γκάμα επιλογών, μεταξύ των οποίων και τη δημιουργία νέου σχήματος.

Πάντως, υποθέτω πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης για να κατανοήσουν πως χωρίς τον Τσίπρα θα επανέλθουν με ταχύτατους ρυθμούς από εκεί που ξεκίνησαν. Σε μονοψήφιο νούμερο.

Καταρχάς δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Ουδείς από αυτούς που τον επικρίνουν, έστω αποσπασματικά, δεν έχει το κύρος στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σαν αυτό που διαθέτει ο Τσίπρας.

Ένα καλό ερώτημα είναι γιατί ο Α. Τσίπρας, εξακολουθεί και είναι αποδεκτός από αυτό το 25% περίπου που τον προτιμά για πρωθυπουργό. Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε την δημοτικότητα του Τσίπρα με αυτήν του Μητσοτάκη. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι να ερμηνεύσουμε την σχέση του Τσίπρα με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές νομίζω πως εκφράζει με τα όσα λέει και, κυρίως με τον τρόπο που τα λέει, τον μέσο ψηφοφόρο του κόμματος του. Αυτά που λέει ο Τσίπρας, αυτά θέλει να ακούσει, με αυτήν την συγκεκριμένη εκφορά του λόγου. Και δεν πρέπει να λησμονούμε πως η σχέση του ηγέτη με το κοινό του είναι αμφίδρομη. Όσο το επηρεάζει και το καθοδηγεί, άλλο τόσο δεσμεύεται από τις απαιτήσεις του και τα συνθήματα του. Και ο Α. Τσίπρας έχει δεθεί με τον κόσμο που ακολουθεί την ριζοσπαστική Αριστερά.

Αυτός ο κόσμος και να μην υπήρχε ο Τσίπρας θα τον είχε εφεύρει, γιατί θα έπρεπε να εκφραστεί από κάποιον πολιτικό. Τώρα που υπάρχει, δεν θα τον αφήσει να χαθεί. Θα τον στηρίζει.

Νομίζω πως κανένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποκτήσει μια παρόμοια σχέση με αυτό το ακροατήριο. Κανένα στέλεχος δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που θέλει να ακούσει αυτό το ακροατήριο ούτε και να αφουγκρασθεί τις επιθυμίες του. Αυτό το πετυχαίνει μόνον ο Τσίπρας και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Νέα Δημοκρατία.

Γιατί αυτά που λέει ο Α. Τσίπρας και κυρίως ο τρόπος που τα λέει, ενώ συγκινούν αυτό το 25% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, συγχρόνως απωθεί ένα κρίσιμο 10-15% το οποίο έχει άλλες απαιτήσεις από τους πολιτικούς ηγέτες και κυρίως έχει μιαν εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο εκφοράς του πολιτικού λόγου. ( Γι΄αυτό ακριβώς πιστεύω πως ο μοναδικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο κακός εαυτός της).

Όσοι ποντάρετε πως ο Α. Τσίπρας θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα χάσετε. Και αν συμβεί αυτό, δεν θα συμβεί επειδή ο Τσίπρας θα συνταξιοδοτηθεί πολιτικά, αλλά γιατί θα επανέλθει με άλλο κόμμα.

liberal.gr