12 Αυγούστου 2021

EIMAI ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΣΟΝΤΟΓΥΜΝΟΥ;🤣🤣To Instagram ζητά συγγνώμη από τον Πέδρο Αλμοδοβάρ για τη λογοκρισία στην αφίσα με τη γυναικεία θηλή

Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ, «Μητέρες παράλληλες», η οποία αναμένεται να ανοίξει το Φεστιβάλ Βενετίας, συνάντησε μια αναπάντεχη λογοκρισία από τον κολοσσό των social media, το Instagram.

Μόλις την Τρίτη, η εταιρεία παραγωγής της νέας ταινίας του Ισπανού σκηνοθέτη δημοσίευσε το πόστερ της νέας ταινίας. Σε αυτό εμφανίζεται σε ροζ φόντο μια γυναικεία θηλή, από την οποία τρέχει μια σταγόνα γάλα. Το σχέδιο που περιβάλλει το γυναικείο στήθος δίνει παράλληλα στον θεατή την αίσθηση ενός οφθαλμού.

Η απολογία του Instagram στον Αλμοδοβάρ


Όπως διαβάζουμε στο Variety, το Instagram κατέβασε τις αναρτήσεις που περιελάμβαναν το πόστερ, καθώς, σύμφωνα με τους όρους χρήσης, αυτές παραβίαζαν την πολιτική του μέσου αναφορικά με την αναπαραγωγή γυμνού.

«Προβλέπουμε ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις, όπου επιτρέπουμε το γυμνό σε κάποιες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του καθαρά καλλιτεχνικού περιεχομένου. Για τον λόγο αυτό αποκαταστήσαμε τις αναρτήσεις με το πόστερ της ταινίας του Αλμοδοβάρ στο Instagram και ζητούμε συγγνώμη για τη σύγχυση που προκαλέσαμε», σημειώνει σε ανακοίνωσή του στο AP.


Η αποκατάσταση των εικόνων στο Instagram ήλθε έπειτα από ανάρτηση του σχεδιαστή του πόστερ, Χαβιέ Χαέν, που διαμαρτυρήθηκε για την κίνηση αυτή.

«Όπως αναμενόταν, το Instagram κατέβασε το πόστερ που δημιουργήσαμε για την τελευταία ταινία του Αλμοδοβάρ» έγραψε, ενώ αναδημοσίευσε την αφίσα, αφότου επετράπη και πάλι η κοινοποίησή της στο μέσο.

Οι «γκάφες» Facebook και Instagram με πρόσχημα την απαγόρευση του γυμνού


Το 2014, ένα κίνημα κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο γυναικεία στήθη καλύπτονταν με φωτομοντάζ με ανδρικά, με στόχο να καταδείξουν την υποκρισία του Facebook να λογοκρίνει μόνο τη γυναικεία γύμνια.

Εξάλλου, το 2018, το Facebook είχε κατεβάσει αναρτήσεις της βελγικής τηλεόρασης που αποτύπωναν έργα του ζωγράφου Ρούμπενς, με την ίδια αιτιολογία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Πριν από έναν χρόνο, η Εθνική Συμμαχία ενάντια στη Λογοκρισία (NCAC) στις ΗΠΑ ξεκίνησε μια καμπάνια με hashtag #WeTheNipple (εμείς η θηλή), με την οποία ζητούσαν από το Facebook να άρει τους περιορισμούς στην αναπαραγωγή γυμνών εικόνων, όταν πρόκειται για εικόνες με καλλιτεχνικό περιεχόμενο.