Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές δήλωσε μεταξύ άλλων πως με ενημέρωση της κοινής γνώμης θα καταρριφθούν τα fake news.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενέστερα στα όσα διαδίδονται όλες αυτές τις ημέρες στα social media και αφορούν στο ζήτημα με τις ανεμογεννήτριες στις περιοχές που κάηκαν από τις φωτιές στην Εύβοια.
«Παρακολουθώ κι εγώ αυτή τη συζήτηση. Είναι παντελώς ανυπόστατη, για τον απλούστατο λόγο ότι το Σύνταγμα επιτάσσει μια καμένη έκταση να κηρύσσεται άμεσα αναδασωτέα» σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, και τόνισε πως με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί εντός της ημέρας θα κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «θα συντμήσουμε και τις προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα και ο σχετικός Νόμος για τις διοικητικές πράξεις που πρέπει να εκδοθούν, έτσι ώστε οι εκτάσεις αυτές όντως να κηρυχθούν αναδασωτέες».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει -στο άρθρο 24- εντός δασών, για εξαιρετικές περιπτώσεις, σπουδαίους λόγους που έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον και την εθνική οικονομία, να γίνονται παρεμβάσεις. «Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες μπορούσαν να φτιαχτούν και μέσα στα δάση, όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση».
Την ίδια ακριβώς διαπίστωση έκανε χθες με ανάρτησή της στο Facebook και η περιβαλλοντολόγος Θεοδότα Νάντσου, διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF.
Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ το 2012, τόνισε ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο έχει προσπαθήσει να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας της αναδασωτέας έκτασης και της ανάγκης να μη δημιουργήσουμε, ουσιαστικά, ένα κίνητρο σε διάφορους να καίνε εκτάσεις για να μη γίνει κάτι το οποίο φαντάζονται ότι είναι κακό για το περιβάλλον. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Άρα, θα παρακαλούσα πάρα πολύ για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα. Οι εκτάσεις κρίνονται αναδασωτέες, δεν αλλάζει ο χαρακτήρας τους».
«Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί, είναι σύμμαχοι»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως «αυτή η δαιμονοποίηση ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί η παραγωγή ενέργειας προς μονάδες οι οποίες να μην εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Δεν είναι εχθροί οι ανεμογεννήτριες. Δεν είναι εχθροί σε αυτή την προσπάθεια, είναι σύμμαχοι. Δεν είναι κάτι κακό, το οποίο πρέπει να δαιμονοποιήσουμε».
Αντίδραση Μητσοτάκη και για τα Fake News αναφορικά με τους Ρουμάνους πυροσβέστες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, με αφορμή τη συζήτηση αυτή για τις ανεμογεννήτριες, σχολίασε πως στο θέμα αυτό «συναντήθηκαν υπόγεια ρεύματα». Όπως είπε, «αντιεμβολιαστές ανέπτυσσαν θεωρίες, έλεγαν πάμε να κάψουμε δάση για να μην μπουν ανεμογεννήτριες».
«Θέλω να σας πω ότι μου κάνει και πολλή εντύπωση -ίσως δεν μου έκανε τόσο εντύπωση, ίσως το περίμενα και σε ένα επίπεδο- το γεγονός ότι συναντήθηκαν διάφορα υπόγεια ρεύματα. Οι αντιεμβολιαστές έσπευσαν αμέσως να μιλήσουν για τις ανεμογεννήτριες ως την πηγή κάθε κακού και να φανταστούν σενάρια όπου θα πάμε να κάψουμε μία έκταση για να την προστατεύσουμε, υποτίθεται, από μία ανεμογεννήτρια. Μα ακριβώς το αντίθετο να συμβεί!», είπε με έμφαση.
Άλλωστε, αντίστοιχη έκταση πήρε και η ψευδής είδηση πως οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που επιχειρούν στη χώρα μας εκτίμησαν πως το μέτωπο της φωτιάς θα μπορούσε να σβήσει σε μία μόλις ημέρα.
«Και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης τις τελευταίες δέκα ημέρες έκαναν την εμφάνισή τους και δυστυχώς υιοθετήθηκαν και από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τέτοια fake news, είπε, για τη διάδοση της είδησης αυτής, την οποία διέψευσαν με τον πιο επίσημο τρόπο οι ίδιοι οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.
«Δεν γίνεται να ζητάμε από Ρουμάνους να μας βοηθήσουν και ταυτόχρονα να προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι οι Ρουμάνοι δεν είπαν ότι θα μπορούσε να σβήσει σε μία ημέρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και ξέσπασε:
«Λίγη σοβαρότητα, επιτέλους. Λίγη σοβαρότητα από όλους αυτούς οι οποίοι δεν κάνουν άλλη δουλειά παρά να κάθονται πάνω σε ένα πληκτρολόγιο και να γράφουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Τουλάχιστον, όχι την ώρα της μάχης, παρακαλώ. Νομίζω ότι λέω το αυτονόητο. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι ήρθαν από άλλες χώρες για να μας βοηθήσουν», σχολίασε χαρακτηριστικά για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Λίγη σοβαρότητα. Θα υπάρχει χρόνος για πολιτική αντιπαράθεση, θα υπάρχει χρόνος να καταθέσουμε απόψεις. Αρκεί να είναι τεκμηριωμένες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.