04 Αυγούστου 2021

📺Πώς ο καπνός από τη Βαρυμπόμπη «κατάπιε» το λεκανοπέδιο – Time lapse βίντεο από το Meteo

Ένα χρονογράφημα από τις κάμερες του ΕΑΑ – meteo.gr στην Πεντέλη δείχνει πώς ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης «κατάπιε» το λεκανοπέδιο μέσα σε λίγες ώρες. Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας είναι αισθητή και ακόμα και αποπνικτική σε αρκετές περιοχές, ακόμα και εκτός των καμένων περιοχών, με τις αρχές να συστήνουν στους πολίτες να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Δείτε το βίντεο










Γιατί η πυρκαγιά έδειξε ακραία συμπεριφορά


Όπως εξηγεί το Meteo η πυρκαγιά δημιούργησε τον δικό της καιρό στη Βαρυμπόμπη, εμφανίζοντας ακραία συμπεριφορά πυρός.

Αναπτύσσει επαγωγική στήλη μέσα από την καύση πυκνής και ξηρής καύσιμης ύλης, η οποία θερμαίνει τον υπερκείμενο αέρα και τελικά οδηγεί σε ισχυρά ανοδικά ρεύματα. Ενδεικτικό της έντασης των ανοδικών ρευματών στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης είναι το γεγονός πως καταγράφηκαν παροδικά νέφη πυροσωρειτών, ακριβώς πάνω από το πλούμιο του καπνού.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος σημείωσε πως στο βίντεο φαίνεται ότι αρχικά «ο καπνός σηκώνεται κατακόρυφα σαν μια καμινάδα. Αυτό είναι ένδειξη ότι δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και ενισχύθηκαν οι άνεμοι από τη φωτιά, από το τεράστιο θερμικό φορτίο που αναπτύχθηκε».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η συζήτηση σε μια πυρκαγιά, δεν πρέπει να περιορίζεται στον άνεμο. «Στο Μάτι είχαμε μια ακραία συμπεριφορά του ανέμου, εδώ έχουμε μια ακραία συμπεριφορά της θερμοκρασίας και της ξηρότητας της καύσιμης ύλης», εξήγησε, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη περιοχή με πυκνά δάση, δύσβατα ρέματα και ξερά κλαδιά και δέντρα που είχαν πέσει από την κακοκαιρία Μήδεια και δεν είχε γίνει καθαρισμός. Σημείωσε ότι αυτή η καύσιμη ύλη είχε «στεγνώσει» από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε για 9η ημέρα, αλλά και από τον προηγούμενο καύσωνα του Ιουλίου.

Έκανε λόγο για μέτριο άνεμο, που δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια ανάπτυξη φωτιάς και μίλησε για ελλείψεις στη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Οπως συμπεραίνει το meteo:

– Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ανέπτυξε ακραία συμπεριφορά πυρός, εξαιτίας της πυκνής και εξαιρετικά ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης (αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, του καύσωνα των τελευταίων ημερών, και των κακοκαιριών του χειμώνα – Ιανός, Μήδεια).

– Η εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς φαίνεται ότι καθοδογήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από το συνοπτικό άνεμο.

– Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε ζώνη μίξης οικιστικών και δασικών περιοχών, οπότε και ανά περιοχές αυξήθηκε το θερμικό φορτίο λόγω της καύσης τεχνητών υλικών.

Ενίσχυση των ανέμων από το μεσημέρι


Σε ό,τι αφορά, την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της δασικής πυρκαγιάς, τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr δείχνουν βελτιωμένες συνθήκες έως νωρίς το πρωί της Τετάρτης 4 Αυγούστου, με επιδείνωση από νωρίς το μεσημέρι και προς το απόγευμα της ίδιας ημέρας (04.08.2021), οπότε και περιμένουμε ενίσχυση των ανέμων.